verlichting-woonkamer

De woonkamer is een van de moeilijkste plaatsen om te verlichten, omdat deze voor verschillende doeleinden gebruikt wordt. De verlichting moet kunnen aangepast worden aan de stemming van het moment.

Met enkele losse lampen breng je op de juiste plaatsen licht aan, of laat je licht weg wanneer dit niet nodig is. Flexibiliteit is het toverwoord.

De gebruiksmomenten in de woonkamer variƫren dikwijls: je hebt licht nodig om een boek te kunnen lezen, minder licht als je televisie kijkt, en meer licht als er volk op bezoek is.

Wees iets creatiever dan een hanglamp in het midden van de kamer. De algemene verlichting kan verzorgd worden door een combinatie van plafondarmaturen, spots en allerhande lichtsystemen op rails of draden. Vloerlampen en tafellampen zijn uiterst geschikt voor het verlichten van gebieden rond de sofa of een relaxzetel, of naast een tv of muziekinstallatie.

De leeftijd van de bewoners speelt een grote rol wanneer wordt gekeken naar de lichtbehoefte. Oudere personen hebben meer licht nodig voor dezelfde handelingen. Verlichting die dimbaar is, is hiervoor een perfecte en toekomstbestendige oplossing. Handig is om – indien mogelijk – een vloerstopcontact te voorzien in het midden van de kamer. Zo kan je een lamp plaatsen zonder dat je last hebt van de snoeren.

Eetkamer

In de eetkamer is het belangrijk dat de tafel goed verlicht is, zonder hinderlijke schitteringen. Je kan hiervoor een pendellamp gebruiken of nauwkeurig gerichte inbouwspots. Een armatuur dat zowel direct als indirect verlicht is uitstekend. Direct licht voor het lezen van een krant; indirect licht voor de sfeer tijdens een etentje. Let er op dat je de lamp niet te laag hangt. 30 centimeter boven ooghoogte is een leidraad.

Uplighters

Een mix van goede directe en indirecte verlichting is de beste oplossing. Het samenspel tussen directe en indirecte verlichting zorgt voor een aangename sfeer in de woonkamer. Weerkaatst licht van een muur of een plafond wordt immers door onze ogen als aangenaam ervaren. Vandaar ook de keuze voor uplighters die het licht naar boven sturen. Je kan hiermee de aandacht vestigen op een speciaal kenmerk van de ruimte zoals een bijzonder plafond.

Accentverlichting

Accentverlichting zorgt voor verbinding tussen de verschillende verlichtingsarmaturen en kan gebruikt worden om een mooi schilderij of kunstwerk te accentueren. Richtbare spots of railsystemen zijn flexibeler en daarom aan te raden. Om afbeeldingen of foto’s te verlichten zijn er speciale spots die niet zo warm worden en het oppervlak niet beschadigen.

Reageer