De XD93 is een nieuwe Ultra HD-tv met HDR-ondersteuning en pakt uit met een eenvoudig, maar stijlvol design. Wij gingen aan de slag met het toestel.

Design

De XD93 heeft voor zijn uiterlijk heel wat elementen overgenomen van zijn voorganger XC90, en daar kunnen we eigenlijk maar blij om zijn. De televisie is heel slank en eenvoudig en kreeg een grote centrale voet (die wel enig denkwerk nodig had om in elkaar te flansen), wat handig is voor wie de 65 inch versie in huis wilt halen en die op een tv-meubel wilt plaatsen.

De XC93 heeft een plat scherm, dus ook bij Sony is er momenteel geen voorkeur voor Curved schermen. De dunne rand rond het scherm werkt het toestel af. Een modern maar eenvoudig design: zonder franjes, maar wel knap.

Beeld

Het eerste wat opvalt tijdens het kijken, is het knappe contrast. Zwart is echt zwart en zou je zomaar naast een degelijke plasmatelevisie kunnen zetten. Het contrast is daardoor heel goed, ook omdat fellere kleuren echt helder zijn. Wij keken onder meer naar Total Recall, een dystopische film met veel donkere, gure beelden, heldere accenten en snelle schiet- en actiescènes. De XC93 doet de prent alle eer aan en maakt actiebeelden mooi vloeiend. Eén ding is meteen duidelijk: de beeldverwerking is subliem, je hebt amper last van ruis of andere onzuiverheden.

sony-xd93-2Qua kalibratiemogelijkheden geeft Sony je heel wat opties. Allereerst kan je kiezen uit maar liefst dertien verschillende beeldmodi: Vivid, Standard, Custom, Cinema Pro, Cinema Home, Sports, Animation, Photo-Vivid, Photo-Standard, Photo Custom, Game, Graphics en HDR Video.

Dat zijn er heel veel, en de meeste zal je ook niet vaak nodig hebben. Maar het is genereus van de mensen van Sony dat ze je de vele opties aanbieden.

Klik hier om producten in te laden

In de praktijk neigden wij het meest naar Cinema Home en Cinema Pro, en uit de doos leveren die twee instellingen een heel knap resultaat. De kleuren hoef je verder niet te gaan aanpassen.

Waar we heel tevreden waren over de beeldverwerking bij rustige scènes of stilstaand beeld, waren we dat iets minder bij snelle actiefilms. De Cinema Pro-beeldinstelling doet al heel veel, maar we hebben zo het gevoel dat je compromissen zal moeten sluiten. Kies je bij de instelling Motion Flow voor ‘Clear’, geniet je van heel veel detail en panbewegingen, maar wordt het scherm net iets te donker. ‘Smooth’ brengt dan weer een mooi helder beeld, maar schokt soms bij cameradraaiingen. Wil je daar ergens tussenin, kies je voor ‘Standaard’.

sony-xd93-3De XD93 ondersteunt ook HDR en dat merk je vooral aan de heldere beelden. Zet je de XD93 naast een OLED, zal je echter al snel een verschil merken. Heldere en donkere beelden samen zorgen geregeld voor een ‘flue’ waarbij de kleuren wat in elkaar overvloeien.

Geluid

Zoals gewoonlijk bij flatscreentelevisies ontbreekt het de XD93 wat aan bastonen, maar dat kan je eenvoudig oplossen door een draadloze subwoofer in huis te halen. Wil je echt ten volle van jouw films genieten, raden we nog steeds een soundbar of luidsprekerset aan, maar op zich is het geluid best degelijk genoeg om jouw televisieprogramma’s te ondersteunen.

Android TV

Sony rekent sinds vorig jaar ook Android TV in zijn toestellen om de Smart TV-omgeving te voorzien. Een goede keuze, want op zich heeft het platform enorm veel potentieel.

Potentieel moet zich echter ook vertalen naar een tastbaar iets en dat is hier jammer genoeg niet altijd het geval. De grote app-bibliotheek is handig en de look & feel van Google Play zit heel goed, maar het systeem is niet vrij van haperingen en ook opstarten duurt soms iets te lang.

sony-xd93-4

Op een rijtje

Pro

  • Knap contrast
  • Beeldige helderheid
  • Goede beeldverwerking
  • Mooi design

Contra

  • Haperende Android TV
  • Matige dimming

Conclusie

Qua beeldkwaliteit waren we best enthousiast over de XD93, en vooral het contrast was heel knap. Jammer genoeg zijn er ook wat onregelmatigheden op te merken in de prestaties van de dimming, waardoor het beeld soms wat flue overkomt.

Qua design en geluidsprestaties biedt de XD93 dan weer alles wat je van een moderne toptelevisie mag verwachten.

Reageer