Sony smartwatch 3

Sony was een van de eersten die een smartwatch lanceerde en is momenteel aan zijn derde toestel toe. Wij kregen de kans de SmartWatch 3 uit te testen.

Hoewel Sony al een tijdje bezig is binnen het smartwatchsegment, is het nog een beetje op zoek naar een juiste positionering binnen de markt. De SmatWatch 3 moet het beter doen dan zijn voorgangers en komt met enkele verbeteringen.

Design

Het eerste dat opvalt is Sony’s keuze voor een rechthoekig scherm en dus geen ronde versie. De Japanners blijven vasthouden aan een rechthoekig design, en op zich is daar uiteraard niets mis mee, maar die echte ‘look’ van een polshorloge krijg je hier niet door.

Wij kregen bij de SmartWatch 3 een metalen polsbandje, en het moet gezegd: hiermee ziet het toestel er wel heel strak en stijlvol uit. Echt handig om te gaan sporten is dit niet, maar je kan er zonder problemen mee buiten komen, ook op feestjes. Toch vinden we de SmartWatch 3 zeker niet de mooiste die je kan krijgen. Het ronde design van de LG-toestellen, bijvoorbeeld, of een echt designstatement als de Gear S van Samsung, springt dan meer in het oog.

In zijn geheel vonden we het horloge ook een tikkeltje aan de dikke kant, waardoor het comfortabeler was om het ‘s nachts niet te dragen.

Wél heel handig aan het ontwerp van het apparaat is het feit dat je er rechtstreeks een USB-kabel kan op aansluiten om op te laden. Bij heel wat andere smartwatches heb je een extra opzetstukje nodig.

De SmartWatch 3 kreeg ook een volledig waterdicht ontwerp mee, dit in tegenstelling tot zijn voorganger. Je kan er dus zonder problemen mee douchen of zwemmen. Een upgrade die broodnodig was.

Hardware en software

De SmartWatch 3 kreeg een 1,6 inch scherm mee met 320 x 320-resolutie, wat min of meer standaard is voor de meer high-end smartwatch. Het scherm is dan ook scherp en mooi helder en kan gemakkelijk afgelezen worden.

Het toestel draait op Android Wear, waardoor je uiteraard een hele hoop apps ter beschikking krijgt. Uiteraard biedt Sony ook heel wat watchfaces aan.

Android Wear ondersteunt ook stemcommando’s, zodat je door te spreken een timer kan instellen, weerinformatie oproepen, Google-zoektochten starten, enzovoort. Leuk gegeven: de SmartWatch 3 heeft een ingebouw opslaggeheugen van 4 GB, en dankzij een update van de Android Wear-software kan je ook muziek opslaan op de smartwatch zelf. Die kan je dan via Bluetooth naar een hoofdtelefoon krijgen, heel handig als je bijvoorbeeld wilt gaan sporten zonder je smartphone. Dit werkt voorlopig wel enkel met muziek die je via Google Play Music aankoopt.

Sporten zonder smartphone wordt extra aangemoedigd door de ingebouwde gps, waardoor je geen smartphone meer nodig hebt als je gaat sporten. Vreemd genoeg ontbreekt er wel een hartslagmeter, waardoor het toestel zich niet volledig naar sportief gebruik leent.

De batterij van de SmartWatch 3 is wat je bij de meeste smartwatches krijgt: maximaal een dag of twee zonder herlaadbeurt bij licht gebruik. Dit is weinig, maar hiermee zit Sony op het niveau van de voornaamste concurrenten.

Conclusie

Als we alles bij elkaar optellen, heeft Sony een matige smartwatch afgeleverd. Het design is oké, maar wat ons betreft zijn er zeker mooiere opties op de markt. Het pijnpunt bij het toestel is dat het zich niet echt kan distantiëren van de concurrentie en niet echt met een verkoopsargument uitpakt.

Er zit echter wel een stijgende lijn bij Sony. De SmartWatch 3 is waterdicht en komt met een ingebouwde gps en het ingebouwde geheugen is een handige extra die mogelijkheden opent. Het ontbreken van een hartslagmeter zal voor veel sporters echter redelijk zwaar doorwegen.

Sony mikt voor de SmartWatch 3 op een adviesprijs van 279,99 euro. Niet goedkoop dus, en wat ons betreft iets te duur als je bekijkt wat je er voor terugkrijgt.

Ontdek hier de smartwatches van Sony

Klik hier om producten in te laden

Reageer