Sharp LC-50LE760

Met de LC-50LE760 lanceert Sharp een betaalbare 50-inch televisie, ideaal voor het volgen van het WK voetbal. Wij deden de test.

Voor een 50-inch televisie behoort deze Sharp met zijn richtprijs van 899 euro tot de goedkopere modellen in deze klasse. Misschien is Sharp op televisievlak geen klinkende naam zoals een Samsung, Philips of Sony maar de Japanners maken al jaren goede televisies en fabriceren de panelen nog in hun eigen fabriek. Sharp kiest er bewust voor hun budget te besteden aan R&D en niet aan marketing. Onbekend is onbemind.

De graad van afwerking van de LC-50LE760 is best in orde. De televisie heeft een luxueuze aluminium randafwerking en een slank zwarte kader (1 à 1,5 cm). Hierdoor gaat alle aandacht naar het beeld, zoals het moet. Een pluspunt is dat de voet van de tv draait, wat je vandaag bijna niet meer aantreft bij heel wat merken. Niet iedereen kiest ervoor om de tv op de muur te hangen met een beweegbare tv-steun.

Aan de achterzijde treffen we ‘the usual suspects’ aan. Zijwaarts gericht zijn aansluitingen voor 1 HDMI-kabel, 2 USB-poorten, de common interface-poort (geschikt voor Telenet), een hoofdtelefoonaansluiting en een Side AV-aansluiting. Alle andere aansluitingen – waaronder 3x HDMI, de netwerkaansluiting, 2 Scart-aansluitingen, een antennekabel …) wijzen naar de muur. Een strakke wandmontage zal dus afhangen van welke kabels je gebruikt. Tot slot bevinden zich op het achterpaneel ook enkele knoppen om van bron te wisselen, en een aan/uit-schakelaar.

De afstandsbediening is eenvoudig gehouden met duidelijke, niet te kleine knoppen. Opvallend is een afzonderlijke knop voor Netflix. Nu Netflix laat weten dat het dit najaar ook naar België komt, kan dit een interessante optie zijn voor de fans.

Via de menu-knop roep je een overlay-menu op met verdere opties voor beeld, geluid, andere instellingen en de mediabrowser. Er is eveneens een snelmenu-knop om bijvoorbeeld 3D in te schakelen en te wisselen van beeldmodus (bijvoorbeeld als je wilt gamen, kies je voor spelmodus).

Smart TV en extra’s

In de buurt van de Netflix-knop situeert zich ook de knop om naar het Smart TV-platform van Sharp te gaan, Sharp Aquos Net +. Opstarten is niet van de snelste, reken op een tiental seconden. Er treden ook af en toe vervelende flikkeringen op.

Centraal zie je de bron die aan het afspelen is, aan de linkerzijde kan je jouw favoriete apps plaatsen. Het is steeds een kip en ei verhaal met Smart TV. Zolang er geen degelijke apps voor een groot publiek beschikbaar zijn (Netflix, Stievie, HBO om er een paar te noemen) blijft Smart TV een beetje ter plaatse trappelen.

Waarvoor gebruiken we Smart TV dan wel? Op de infrarood afstandsbediening bevinden zich nog snelknoppen naar YouTube en je mediaspeler (netwerk of usb). Die laatste werkt wonderwel via USB. Een mkv bestand met ondertitels op een usb-stick speelt hij vlekkeloos af. Je kan bovendien de grootte van de ondertitels aanpassen.

Ook onze Plex Media Server via DLNA herkent de tv. Bestanden worden wel afgespeeld zonder ondertitels, maar dat is bij vele andere tv’s ook het geval. Enkel als je de authentieke Plex app zou kunnen installeren, worden ondertitels automatisch meegestuurd, maar deze app zit niet in het aanbod van Sharp Aquos Net +.

Via de USB-poort kan je ook live tv gaan opnemen of pauzeren. Er is ook een remote app voor je smartphone of tablet, maar een echte meerwaarde of handig is het niet. We houden het liever bij de vertrouwde afstandsbediening.

Beeldkwaliteit

Het lcd-paneel van de LC-50LE760 maakt gebruik van Edge LED-verlichting en heeft een Active Motion Rate van 300Hz met dejuddering techniek en een helderheid van 300 cd/m2. Niet de meest indrukwekkende specs, want onder meer local dimming ontbreekt.

We gaan naar de beeldinstellingen in het menu en krijgen een reeks instellingen voorgeschoteld. De eenvoudigste optie is gewoon de beeldmodus kiezen die automatisch het contrast, de helderheid, scherpte en kleur gaat instellen. Persoonlijk kiezen we steeds meteen voor de Cinema-modus. Daarnaast heb je nog de keuze uit Spel, Sport, Dynamisch en Natuurlijk.

Onthoud wel dat je de beeldmodus per geselecteerde bron moet instellen. Een kopieerfunctie vonden we niet meteen terug, dus dat wordt eventjes werk als je verschillende bronnen hebt aangesloten.

Duiken we even verder in beeldinstellingen dan treffen we nog het volgende aan: 3D-instellingen, een energiebesparende modus, regelen van de backlight en ruisonderdrukking en meer geavanceerde instellingen als dynamisch contrast, kleurtemperatuur, beeld zoomen, Movie Sense, filmmodus, huidtoon, kleurverschuiving, RGB versterking en HDMI True Black.

Hou Backlight, dynamisch contrast en Movie Sense laag, en schakel filmmodus, ruisonderdrukking en HDMI True Black uit. En kies voor een warme kleurtemperatuur. Dat gaf bij ons de beste beste resultaten in donkere scènes, zoals bijvoorbeeld die uit de film 300 of Prometheus, telkens op Blu-ray. De eerste is een film met nogal veel ruis, en dat maakt het moeilijker om de beeldprestaties te beoordelen. Local dimming ontbreekt en dat zie je meteen in donkere scènes waar heel wat details verloren gaan. Een beetje jammer maar in deze prijsklasse volledig gerechtvaardigd. Bij games of voetbalwedstrijden neigen we toch meer naar andere beeldmodi, omdat het anders iets te donker uitvalt.

De volgende test is die van de kleuren. We nemen er de Blu-ray van The Big Lebowski bij, een klassieker die wat zijn kleurenpallet betreft een mooie graadmeter vormt. Denk maar aan de scènes in de bowlinghal. De kleuren zijn wat ons betreft voldoende levendig, en op geen enkel moment hebben we het gevoel gehad dat bepaalde kleuren vaag of flauw lijken.

Een algemeen minpuntje is dat we – zeker overdag – veel reflectie in het scherm zagen.

De 3D-prestaties zijn ook bevredigend. We deden even de test met de Blu-ray Jurassic Park 3D en dat liep perfect. Bovendien worden 4 passieve 3d brilletjes meegeleverd voor het ganse gezin.

Geluid

Zoals steeds volstaan de ingebouwde speakers niet. Te weinig lage tonen dus een soundbar of home cinema set is bijna een vereiste om kwaliteit van beeld en geluid gelijk te laten lopen. Dit geldt trouwens voor zowat elke tv.

Conclusie

De Sharp LC-50LE760 is een no-nonsense televisie met een sterke instapprijs waaraan je nog jarenlang plezier zal beleven. De beeldprestaties zijn goed, op details in het zwart na, en ook de 3D en netwerkstreaming werkt uitstekend. Voor de doorsnee gebruiker die op een groot scherm wil kijken zonder veel poespas is dit een ideale tv.

Reageer