Nu Ultra HD Blu-ray er dit jaar eindelijk is, koos Samsung ervoor om meteen de leiding te nemen met de UBD-K8500. De speler is ondertussen meer dan een half jaar verkrijgbaar. Tijd dus om eens te kijken hoe het met de speler gesteld is.

Ultra HD Blu-ray heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels – viermaal hoger dan Blu-ray’s 1920 x 1080 – waardoor scherpere beelden mogelijk zijn. De toegenomen resolutie is echter niet het enige verkoopsargument van dit nieuwe formaat.

High Dynamic Range (HDR) en het grotere kleurbereik heeft volgens ons een grotere impact op de beeldkwaliteit, doordat er meer nuances mogelijk zijn in wit, zwart en er meer kleuren kunnen worden weergegeven.

Design en aansluitingen

Qua design houdt Samsung het bewust eenvoudig. Geen premium afwerking maar een degelijk product. Samsung houdt daarbij vast aan het gebogen design, naar eigen zeggen om beter te passen bij de gebogen televisies in het assortiment.

Een afzonderlijk display aan de voorzijde is nergens te bekennen. Laat ons eerlijk zijn: weinig nut vinden we dat toch niet meer hebben. Het kan zelfs storend werken tijdens het filmkijken. In plaats hiervan bevindt zich bovenaan een rij van 4 aanraakgevoelige toetsen. Vooraan treffen we ook de USB-poort aan, achter een plastic flapje.

Achteraan zijn er twee HDMI-uitgangen. Dat heeft zo zijn voordelen. Zo kan je de 4K-beelden doorsturen naar je tv of projector via de eerste uitgang, en het geluid naar je versterker via de tweede uitgang. Vooral als je een versterker hebt die niet overweg kan met 4K-signalen heeft dat zijn nut.

Zorg wel dat je de juiste HDMI-uitgang kiest voor aansluiting op je Ultra HD tv. Enkel de eerste uitgang is van het HDMI 2.0a type, waardoor je HDR-metadata kan doorsturen en de verplichte HDCP 2.2 kopieerbeveiliging om volledig van 4K te genieten.

Een HDMI-kabel wordt niet meegeleverd. Als je er eentje moet kopen, kies dan voor een high-speed HDMI-kabel die HDMI 2.0a ondersteunt.

Er is ook nog een ethernetpoort – naast WiFi – en een optische audio-uitgang.

Afspeelmogelijkheden en instellingen

De UBD-K8500 speelt naast de nieuwe Ultra HD Blu-ray schijfjes nog steeds de gewone Blu-rays, dvd’s en cd’s af. Fans van 3D Blu-ray schijfjes blijven niet in de kou zitten en kunnen die blijven afspelen. Tenminste als je nieuwe 4K-tv die nog ondersteunt. Ook 4K-materiaal op een usb-stick is afspeelbaar. En je kan eveneens streamen vanaf je thuisnetwerk (computer of NAS).

Standaard is de Samsung Smart Hub niet voorgeïnstalleerd. Doe je dat wel, dan kan je 4k-streams via Netflix en YouTube bekijken. In het opstartscherm zie je drie grote onderdelen: links Afspelen met het schijfje dat in de speler zit, in het midden Multimedia en rechts de Samsung Apps. Daar net onder zie je een smallere rij met iconen voor Aanbevolen Apps, Mijn Apps, Screen Mirroring (als je de inhoud van een tablet op tv wil tonen) en Instellingen.

Wanneer de speler een (Ultra HD) Blu-ray schijf detecteert, dan zal de filmtitel en de filmhoes op het scherm verschijnen. Handig als je vaak vergeet of er nog een schijfje in de speler zit. Het laden van een Ultra HD-film gaat vrij vlot.

We kunnen het niet genoeg benadrukken: de overstap naar een hogere resolutie zal je niet uit je lood slaan, zoals indertijd bij de overstap van dvd naar Blu-ray. Daar zijn verschillende redenen voor. In eerste instantie zal je dichter op je tv moeten zitten om het verschil echt te kunnen zien.

Bovendien zijn heel wat van de eerste Ultra HD schijfjes een remaster naar 4K van bestaande 2k-opnames. Zoals The Martian, Mad Max: Fury Road of Life of Pi. Niet dat dat wil zeggen dat Ultra HD niet de moeite is, maar de kwaliteit zal van schijf tot schijf variëren.

Het echte voordeel zie je pas als je televisie overweg kan met High Dynamic Range (HDR). De kleuren en gradaties in lichte en donkere scènes spatten dan echt van het scherm. Maar hoe profiteer je nu optimaal van HDR op je tv met de UBD-K8500? Daarvoor moet je even de beeldinstellingen induiken.

Zet als eerste stap het HDMI-kleurformaat standaard op automatisch. Forceer niet naar 4:4:4. Ultra HD Blu-ray en gewone Blu-ray films zijn geëncodeerd in 4:2:0.

De optie Diepe Kleuren (Deep Color) laat je ook best uit. Dit is trouwens nog een functie die dateert van de bij de lancering van Blu-ray, maar nooit werd opgepikt door de filmstudio’s. Deep Color werd ontwikkeld om kleuren in 12-bit weer te geven. Schakel je dit in dan zal de speler het 10-bit signaal converteren naar 12-bit waarna het scherm dit weer naar 10-bit moet overzetten, met color banding als gevolg.

De UBD-K8500 ondersteunt trouwens de HDR10-norm, het verplichte standaardformaat voor HDR. Dat andere (optionele) HDR-formaat, Dolby Vision, is niet van de partij. Wie reeds een Dolby Vision tv heeft, kijkt dus best uit naar een andere speler.

Klik hier om producten in te laden

De UBD-K8500 in onze test was aan firmware-versie 1009 toe, ondertussen al de achtste update sinds de lancering begin dit jaar. Veel van de updates zorgden voor meer stabiliteit en betere werking met tal van niet-Samsung apparatuur.

We hebben ondertussen verschillende Ultra HD-films afgespeeld. De UBD-K8500 slikte die allemaal probleemloos. Filmrecensies over de kwaliteit van beeld en geluid kan je trouwens nalezen via volgende link: Filmreviews.

Geluid

De UBD-K8500 heeft ingebouwde decoders voor Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, en stuurt standaard het geluid in het PCM-formaat naar je versterker. Wil je liever de omzetting door de versterker laten gebeuren, dan stel je de digitale audio-uitgang in op bitstream (unprocessed). Gebruik deze optie zeker als je een Dolby Atmos of DTS:X luidsprekeropstelling hebt.

Extra

Laat ons bovendien in herinnering brengen dat de eerste Blu-ray-spelers in 2006 een richtprijs hadden van rond de € 1000 en nog heel wat kinderziektes hadden. Met een richtprijs van € 499 is de UBD-K8500 niet alleen goedkoop, hij werkt na zes maanden updates zo goed als perfect, is snel en degelijk gebouwd. De iets duurdere Ultra HD Blu-ray schijfjes – reken op € 25 à 30 – moet je er voor lief bij nemen.

REVIEW OVERVIEW
Design
Beeld
Smart TV
Prijs

Reageer