Samsung SUHD

Met de komst van Ultra HD gaat er heel wat meer bewegen dan enkel een verhoogde resolutie. Die nieuwe technologie heet High Dynamic Range, of kortweg HDR. Dit zal potentieel interessanter worden voor de kijker dan het Ultra HD-verhaal.

Samsung zet met zijn nieuwste vlaggenschip onder zijn tv’s voor 2015, de UE65JS9500, een stevig statement. Volgens Samsung wordt het tijd dat oudere tv-standaarden eindelijk op de wip gaan. Wij als kijkers kunnen er alleen maar bij winnen: we gaan meer en rijkere kleuren zien, beter zwart en contrastrijke beelden, en een verhoogde scherpte en diepte in onze beelden.

Spec-monster

Wat haal je met de UE65JS9500 in huis? Kort gezegd: de beste technieken die Samsung in huis heeft en dus is het prijskaartje voor dit 65-inch exemplaar navenant: € 6999.

In eerste instantie gaat het dus om een Ultra HD-televisie met een resolutie van 3840 x 2160 pixels, een gebogen scherm en direct led achtergrondverlichting. Vrij standaard voor een high-end televisie, maar wel opvallend is de helderheid van het nieuwe 10-bit paneel. Dat bedraagt volgens de specs zo’n 1000 nits, een stuk hoger dan gangbaar is bij een led-tv.

Om dat te bereiken moesten de ingenieurs van Samsung hard aan het werk. Het paneel laat door een andere celstructuur meer licht door en de leds werden zo’n 20% efficiënter. De zwartweergave wordt daardoor naar een hoger niveau getild en bijgevolg ook de contrastverhouding. Om de helderheid een boost te geven naar die opgegeven 1000 nits doet Samsung een beroep op zijn Peak Illuminator-functie: die analyseert de beelden en dirigeert de energie van donkere delen in het beeld naar de heldere gebieden.

De Nano Crystal-technologie, Samsung’s versie van de quantum-dot-technologie, maakt dan weer een groter kleurenbereik mogelijk maakt. Goed voor 92% van de Digital Cinema (DCI) standaard.

Design

Het scherm oogt luxueus en is uiteraard erg groot. De voet is net zoals het scherm gebogen en oogt met zijn metalen frame licht. Je kan voor of tegen een gebogen tv zijn, maar wie het beste in huis wil halen van Samsung, is verplicht een gebogen exemplaar in huis te nemen. Laat het ons zo stellen: bevestigen aan de muur is niet echt een optie voor deze tv.

Aansluiten met One Connect Box

Aansluiten van de tv gebeurt ietsje anders dan gewoonlijk. Op de tv zelf zitten nog slechts twee aansluitingen: eentje voor de stroomkabel en een aansluiting voor de One Connect Box; dat is een afzonderlijk apparaatje (denk aan een kleine Blu-ray-speler) waarop je al jouw kabels van je bronnen (settopbox, Blu-ray-speler, gameconsole) aansluit, en die slechts verbinding maakt met één kabel naar de tv.

Dit maakt het kabelkluwen beperkter – in het zicht althans- en mocht er een update nodig zijn, kan Samsung deze One Connect box gewoon vervangen door een nieuwer exemplaar. Op de One Connect Box zitten de voor een high-end tv gebruikelijke vier HDMI-aansluitingen, 3 USB-poorten en een ethernetpoort. Alle HDMI-aansluitingen zijn van het type HDMI 2.0 en ondersteunen de HEVC-codec, voor het streamen van Ultra HD-content via bv. Netflix, en de HDCP 2.2 kopieerbescherming. Bovendien is alles gereed voor HDMI 2.0 met ondersteuning van HDR.

Verder vind je ook nog wat andere aansluitingen terug, zoals component en composiet video, optische digitale audio, een IR-extender en een hoofdtelefoonaansluiting. Ook Bluetooth, WiFi en dubbele tuners zijn ingebouwd, net als een CI-slot.

Omdat er dit jaar een octa-core processor zit ingebouwd voor nog meer rekenkracht, kreeg de One Connect Box ingebouwde ventilatoren, en die zijn af en toe wel te horen bij stille scènes. Plaats de box dus ergens uit het zicht in een geventileerde kastruimte of zo.

Bediening en menu’s

De tv wordt geleverd met 2 afstandsbedieningen, maar bedienen zal je hoogstwaarschijnlijk enkel gaan doen via de smart controller. Zo was toch onze ervaring. Die is lekker klein en ligt goed in de hand. Hij bevat ook een pointer waarmee je via bewegingen enkele Smart TV-functies kan gaan bedienen.

Het menu is hetzelfde als vorig jaar maar kreeg wel wat cosmetische ingrepen mee, en ziet er gewoon goed uit. Als je het menu oproept krijg je bovenaan een horizontale band te zien met alle opties.

Ook is er dit jaar een update van het Smart TV-platform naar het nieuwe Tizen-platform. Druk je op de Smart TV-knop dan krijg je een kleurrijk menu aan de onderzijde van het scherm te zien.

Beeldinstellingen en -kwaliteit

In het menu kan je heel wat zaken gaan bijregelen. Zoals steeds selecteren we meteen de film-modus, zodat je out-of-the-box al de best mogelijke keuze maakt, zonder dat je je iets hoeft aan te trekken van ingewikkelde calibratie-instellingen. Helderheid en contrast pas je aan aan de hand van de kamer waar je tv kijkt. Zet de scherptecontrole op nul en zet ook geavanceerde instellingen zoals zwarttonen en huidtinten uit, net zoals dynamisch contrast.

En hoe ziet de beeldkwaliteit er nu uit? Er is nog niet veel 4K of Ultra HD-materiaal voorhanden, maar met dit scherm geeft dit ook niet. De prestaties in Full HD zijn van het beste dat we al zagen op een led-tv. Het weinige 4K-materiaal dat we op de tv loslieten, overtuigde volledig. Ook series in Full HD via Netflix zoals Marco Polo, House of Cards of films als Oblivion en After Earth overtuigen. De prestaties zijn echt wel indrukwekkend, maar voor deze prijs mogen we ook niet anders verwachten toch?

De direct led-achtergrondverlichting laat geen sporen zien van typische fenomenen als clouding, bleeding of felle randen.

Door gebruik van een VA-paneel zijn de zwartwaarden echt wel uitstekend. Kanttekening hierbij is dat de kijkhoek wel wat te lijden heeft als je meer vanuit de zijkanten dient te kijken. Nu, dat valt op te lossen met een goede centrale plaatsing, maar hou er altijd wel rekening mee dat het gebogen scherm voor vreemde weerspiegelingen van licht uit de omgeving zorgt.

De algemene beeldkwaliteit wist ons ongelooflijk te overtuigen. Het is ook één van de eerste lcd-televisies die nu eindelijk verder gaat dan wat de plasmatechnologie ooit zou kunnen, en dat is al een verwezenlijking op zich.

Het enige minpuntje dat ons pas na enige tijd opviel was als er witte ondertitels in beeld kwamen, de donkere gedeeltes in het beeld ook meer helderheid kregen. Als je er op begint te letten en de dialogen – en dus ook ondertitels – gaan snel, begint het storend te worden.

Samsung heeft ook aan de inputlag gewerkt, een eigenschap die voor gamers van belang is. Samsung liep voorheen wat achter ten opzichte van andere tv-merken maar dat is nu van de baan.

Geluid

De geluidskwaliteit is opmerkelijk goed en ruimtelijk, ook bij het bekijken van gewone tv-programma’s. Oké, de lage tonen moet je missen maar dialogen klonken best wel goed. Dat is onder meer te danken aan de direct led verlichting die meer ruimte laat voor grotere speakers. Dat het scherm extra groot is, zal ook wel geholpen hebben om het niveau van de speakers wat op te krikken.

Conclusie

De Samsung 65JS9500 is een echte mijlpaal in beeldkwaliteit. De technologieën die Samsung gebruikt om HDR mogelijk te maken zijn indrukwekkend, en je hoeft daarom nog geen Ultra HD- of HDR content te bekijken – want die is er momenteel amper – maar al met de gewone bronnen als 1080p-streaming via Netflix of Blu-ray is de beeldkwaliteit best indrukwekkend.

Bovendien is het nieuwe Smart TV-platform Tizen nu eindelijk een schot in de roos: niet te nadrukkelijk aanwezig maar daar waar je het nodig hebt. Je kan snel een kanaal kiezen of Netflix of Plex oproepen. Of snel een soundbar met subwoofer koppelen met de tv.

Het prijskaartje is echter niet min, en daarom is de tv buiten het bereik van het merendeel van de consumenten.

De andere televisies van Series 9 van Samsung ontdekken?

Klik hier om producten in te laden

Reageer