Samsung Gear Fit test

Smartwear, het is de voorbije maanden een grote hype geworden. Vooral de activity monitor lijkt het daarbij heel goed te doen. En ook tijdens het schooljaar is het belangrijk om op je gezondheid te letten.

Smartbands, activity monitors, fitness trackers: niemand weet hoe de polsbandjes nu eigenlijk zullen gaan heten. Wat wel zeker is, is dat hun populariteit maar blijft toenemen. Ergens wel logisch ook natuurlijk, want toestellen als de Gear Fit geven je op elk moment van de dag een blik op je dagelijkse beweging én zijn een verlengstuk van je smartphone.

Design

Wanneer je de Gear Fit uit de doos haalt, valt meteen het knappe design op. De Gear Fit is uitgerust met een langwerpig AMOLED-scherm dat lichtjes afbuigt en zo de vorm van je pols volgt. Vormgeving is al jaren een belangrijk punt bij Samsung en het is fijn die filosofie ook bij de Gear Fit terug te vinden.

Het AMOLED-scherm is bijzonder helder en scherp en biedt opvallend levendige kleuren. Uiteraard gaat het hier om een aanraakscherm, dat overigens goed reageert op de aanrakingen. De Gear Fit kreeg uiteraard een voornamelijk sportief uiterlijk mee, dus als je op zoek bent naar iets elegants zit je hier niet aan het juiste adres. Maar dit is ook niet het doelpubliek dat Samsung voor ogen heeft met dit apparaat.

Aan de smalle, langwerpige vorm van het scherm was het enigszins wennen, vooral omdat de standaardinstelling alle tekst en gegevens horizontaal toont, waardoor je bijna je pols moet breken om ze goed te kunnen lezen. Gelukkig was Samsung slim genoeg om een functie in te bouwen die de tekst ook verticaal op het scherm plaatst, waardoor je een pak gemakkelijker aan de slag kan.

Aan de onderzijde van de Gear Fit vind je een hartslagmeter die je polsslag bijhoudt. Het bandje is gemaakt van rubber en moet hypoallergeen zijn, waardoor je geen last zou mogen hebben irritatie. Bij warm weer hadden wij echter toch wel enigszins last van jeuk. Het bandje kan je trouwens vervangen door de schermmodule los te maken.

Naast het aanraakscherm zit er ook een druktoets aan de zijkant van het toestel. Die kan je gebruiken om het scherm in- en uit te schakelen en dient ook als sneltoets als je er twee keer op drukt. De applicatie die hiermee geopend wordt, kan je zelf instellen. Een handige functie, want door de menu’s gaan scrollen telkens je bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds de slaapmodus wil activeren of uitschakelen, is een beetje omslachtig.

Op gebied van hardware lijkt Samsung dus zeker op de goede weg te zitten. De Gear Fit is mooi, gemakkelijk in gebruik en komt met een zeer knap scherm.

Dat scherm kan je ook uitschakelen, wat goed nieuws is voor je batterij. Het scherm vrijgeven doe je door op de knop aan de zijkant te duwen, maar je kan het display ook ontgrendelen door je pols naar boven te brengen, net zoals je bijvoorbeeld met een horloge zou doen om te kijken hoe laat het is. Uiteraard is de Gear Fit ook uitgerust met een ingebouwde klok.

Verder kan je de Gear Fit ook gaan personaliseren. We hadden het al over de verwisselbare bandjes, maar ook je achtergrond, kleurenschema en klokweergave kan je naar je persoonlijke smaak aanpassen.

Health & Fitness

De Gear Fit richt zich uiteraard vooral op sport- en gezondheidsfuncties en komt met een ingebouwde hartslagmeter, stappenteller en fiets-, loop- en wandelfuncties. Echt heel uitgebreid kan je deze functies echter niet meteen noemen. De stappenteller brengt je via een kleine trilling op de hoogte wanneer je bijvoorbeeld je dagelijks doel bereikt hebt. Dat doel kan je zelf instellen. Jammer genoeg zal de Gear Fit je niet aansporen om meer te gaan bewegen wanneer je bijvoorbeeld een half uur stilgezeten hebt. Sommige activity monitors doen dit namelijk wel.

Waar je voor de stappenteller geen verbinding met een smartphone nodig hebt, zal je die voor de trainingfuncties wel nodig hebben. Het toestel werkt ook enkel met bepaalde Samsung-smartphones, om dan via de ingebouwde gps van je telefoon je snelheid en afgelegde afstand te berekenen. De Gear Fit is namelijk zelf niet uitgerust met een gps, waardoor je jammer genoeg telkenmale je telefoon moet meesleuren als je bijvoorbeeld gaat gaan lopen. Niet echt handig.

Jouw data van je training, gezette stappen of hartslagopnames, wordt automatisch gesynchroniseerd met de S Health-app van Samsung die je gratis kan downloaden. Je kan je dagelijks overzicht weliswaar ook bekijken op de Gear Fit zelf, maar dit is uiteraard minder overzichtelijk.

De hartslagmeter is een leuk idee, maar de technische uitvoering stelt toch een beetje teleur. De gemeten hartslag varieerde niet enkel in verschillende posities op de pols, ook tussen de twee polsen viel er telkens een noemenswaardig verschil te noteren. Om je hartslag te meten mag je amper bewegen en praat je bij voorkeur ook niet te veel.

Samsung had nochtans een leuk doel voor ogen met de hartslagmeter: het toestel zal je instructies geven om bijvoorbeeld iets sneller of iets trager te gaan lopen. Een leuke functie, maar dan heb je natuurlijk wel een correcte meting nodig.

Iets vreemder is het feit dat je, als je ‘wandelen’ kiest als training, de stappenteller apart zal moeten gaan activeren als je een degelijk plan van je oefensessie wil bijhouden. Bovendien merkten we dat de stappenteller niet echt nauwkeurig was in het tellen van de stappen. Zo werden er ook stappen geteld werden wanneer we met de auto reden of zelfs een ritje in de achtbaan achter de rug hadden.

Het mag duidelijk zijn dat de Gear Fit hiermee toch wel gedeeltelijk de bal misslaat en de belangrijkste functies van het apparaat eigenlijk niet echt lijken te werken zoals het hoort.

Verlengstuk van je smartphone

De ‘health’-functies mogen dan wel de belangrijkste eigenschappen van de Gear Fit zijn, het toestel kan wel nog iets meer dan dat. Zo kan je het apparaat ook gedeeltelijk zien als verlengstuk van je smartphone. Je kan er weliswaar geen extra apps op gaan downloaden en installeren, maar je kan bijvoorbeeld wel sms’jes lezen via de polsband. Antwoorden gaat dan weer niet, maar de leesfunctie van de Gear Fit maakt toch al dat je niet elke keer je smartphone uit je broekzak moet halen als je een bericht krijgt. Je wordt van een inkomende melding trouwens op de hoogte gebracht via een subtiele, maar duidelijk voelbare trilling. Hierdoor kan je ook bijvoorbeeld tijdens een vergadering je notificatie lezen zonder dat je ostentatief naar je telefoon moet grijpen.

De Gear Fit houdt ook je slaappatroon bij, al houdt het toestel het bij enkele absolute basisfuncties: je geeft zelf in wanneer je gaat slapen en ‘s ochtends geef je aan dat je wakker bent. De Gear Fit geeft dan aan hoe lang je geslapen hebt en hoeveel procent van die tijd je stil lag. Meer info over je slaappatroon en dergelijke krijg je dus jammer genoeg niet.

Wil je op elk moment ook een oog op je sociale media houden, dan kan je bijvoorbeeld ook je Facebook- en Twitter-notificaties van je smartphone laten synchroniseren met de Gear Fit. Ook hier geldt: je kan de meldingen nalezen, maar niet beantwoorden. Dit werkte echter feilloos, al viel het ook regelmatig voor dat we dezelfde melding twee keer te zien kregen op de Gear Fit.

Een andere leuke functie van de Gear Fit is de mediacontrole die je krijgt. Zo kan je met het toestel muziek op je smartphone afspelen. Je kan daarbij kiezen uit je nummers en het volume bepalen. Dit is heel handig tijdens het wandelen of het lopen, bijvoorbeeld.

De Gear Fit komt ook goed van pas als je je smartphone even kwijt bent. Met de smartband kan je een signaal uitsturen naar je telefoon, waarop die een geluid zal afspelen en je hem kan lokaliseren. Een handige gimmick, maar ook niet meer dan dat.

Conclusie

De Gear Fit lijkt qua functionaliteit een beetje tussen een fitness band en een smartwatch in te zweven, maar is daardoor een beetje vlees noch vis. Vooral op het gebied van fitnesstracking schiet het toestel toch een beetje te kort. De hardware van het toestel is dan weer een echt pluspunt: een heel knap scherm en een comfortabel apparaat in zijn totaliteit. Maar softwarematig is er dus zeker nog werk aan de winkel.

De Gear Fit krijgt een behoorlijke prijszetting en daarvoor mag je eigenlijk meer verwachten. Maar ook al mag de uitwerking iets beter, het toestel toont wel potentieel voor toekomstige apparaten en is zeker een stap in de goede richting. Toch lijkt het nu nog iets te vroeg om echt van een must-buy te kunnen spreken.

Ontdek de andere smartwatches van Samsung

Klik hier om producten in te laden

Reageer