De Tab S2 moet rechtstreeks de concurrentie aangaan met tabletkoning iPad en combineert een 9,7 inch scherm met een superdun en licht design. Maar is hij een echte uitdager voor de toptablets? Wij gingen het na.

Design

Wanneer je de Tab S2 uit de doos haalt, kan je er niet naast kijken: dit is een heel knap toestel. ‘Minimalistisch’ is niet het juiste woord, maar het gaat er wel naar toe. Bij Samsung is er een duidelijke shift naar het 9,7 inch-scherm aan de gang, hetzelfde formaat als de iPad dus. Wij zijn altijd al meer fan geweest van dit schermformaat, omdat je dan automatisch het toestel in de verticale stand gaat vasthouden en dit naar onze mening beter aanvoelt. Een 10,1 inch-display zorgt er voor dat je het toestel vooral in landschapsmodus gaat gebruiken. Wat je verkiest, is uiteraard een kwestie van smaak.

Het 9,7 inch scherm is niet het enige designelement waar Samsung mee uitpakt: de Tab S2 is ook een heel dun en licht toestel. Met zijn gewicht van 390 gram en dikte van amper 5,6 mm is de S2 meteen ook de dunste tablet die er momenteel te vinden is en ook een van de lichtste.

samsung-galaxy-tab-s2-2

Het spreekt voor zich dat het toestel dan ook heel aangenaam in de hand ligt. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door het comfortabele achterpaneel uit plastic, dat echter niet zomaar een goedkoop plaatje is zoals je bijvoorbeeld bij sommige Samsung-smartphones terugvindt, maar een beetje aanvoelt als suede. Je moet het eigenlijk voelen om het te snappen, maar neem gerust van ons aan dat je de S2 graag in de hand zal houden. Alles wordt bovendien afgewerkt door een metalen randje, wat min of meer de standaard geworden is bij het duurdere tabletsegment.

Scherm

Naar goede Samsung-gewoonte krijgt ook de S2 een Super AMOLED-scherm mee. Het display heeft een resolutie van 2048 x 1536 pixels mee en zorgt daarmee voor een pixeldichtheid van 264 ppi.

Cijfertjes zeggen natuurlijk ook maar zoveel, maar opnieuw wist Samsung ons te overtuigen met een knap scherm met hele mooie kleuren. Dat scherm past zich trouwens automatisch aan de kleurtemperatuur en belichting van de omgeving aan. Ook een Reading Mode is aanwezig, die overbelasting van de ogen moet voorkomen door onder meer de helderheid aan te passen.

Software

De Tab S2 draait op Android Lollipop 5.1 met Samsungs eigen TouchWiz-schil erop. Geen verrassingen, dus. Een goede evolutie die we de laatste maanden bij verschillende toestellen en fabrikanten merken is het steeds meer weglaten van bloatware, programma’s en apps die de fabrikant zelf inbouwt, maar niemand echt gebruikt.

Ook de S2 bleef van al te veel bloatware bespaard en daar kunnen we enkel maar blij om zijn. Hierdoor blijft er uiteraard ook heel wat meer opslagruimte vrij.

Wél pre-installed, en dat is dan wel weer iets positiefs, is het Microsoft-pakket met Office, Skype en OneDrive. Daar krijg je trouwens nog eens twee jaar gratis 100 GB opslagruimte in de cloud bovenop.

Hardware en camera

Wanneer we de cijfertjes er eens bijhalen, dan noteren we een 1,9 GHz octa core-processor en 3 GB RAM. Daar is hoegenaamd niets mis mee, maar echt vernieuwend is dit niet aangezien je die vorig jaar ook al bij de Galaxy Note 4 terug kon vinden. Het spreekt voor zich dat je moeiteloos kan multitasken, gamen, video’s bekijken, enzovoort met het toestel. De S2 is echter een toptoestel en dus hadden we ergens wel graag een nieuwere processor gezien.

samsung-galaxy-tab-s2-3

Het camerawerk is, voor een tablet, behoorlijk. Achteraan vind je een 8 megapixelcamera, vooraan een 2.1 megapixelvariant. Daarmee neem je degelijke foto’s zonder meer, maar toegegeven: hoeveel gebruik je een tablet om foto’s te nemen? Filmpjes opnemen lukt in QHD, maar zien er ook niet echt spectaculair uit.

Ook de batterijduur kon beter, met ongeveer anderhalve dag bij gewoon gebruik. Dat is niet slecht, maar de concurrentie doet het vaak beter. Wat op zijn beurt ook niet meteen verwonderlijk is, want een dun toestel heeft natuurlijk een dunne batterij. Dan moet je natuurlijk de afweging maken of die iets kortere batterijduur het dunnere design waard is en dan zeggen wij zonder aarzelen ‘ja’.

Is het toestel dan een waardige concurrent voor de iPad? Ja en nee. Wie zijn tablet echt constant gebruikt voor professionele zaken of er gewoon constant mee bezig is, zal liever een krachtiger toestel hebben dat binnen een paar jaar niet als ‘voorbijgestreefd’ aanvoelt.

Ontdek hier de tablets van Samsung
Klik hier om producten in te laden

Uitvoeringen

De Tab S2 komt in een 9,7 inch uitvoering en een 8 inch-variant, telkens met 32 GB opslaggeheugen. Qua kleuren heb je de optie tussen zwart en wit. De wifi-versie van de 9,7 incher is de jouwe voor 499 euro, waarmee Samsung zich wel nog wat onder de grote concurrenten situeert. De mooie prijs maakt dan ook wel wat goed en maakt het gebrek aan de allernieuwste hardware ook wel verdedigbaar.

[gap height=”32″]

[review]

Reageer