Samsung Galaxy Tab A

Samsung blijft zich de Tab A op het middensegment focussen. Samsung pakt het anders aan dan anders en komt met een voor het bedrijf nieuwe schermverhouding.

Design

Meteen als je de Tab A uit de doos haalt, merk je dat het design een belangrijk punt was voor de fabrikant. De tablet ligt goed in de hand en is mooi licht en dun. Opvallend: de tablet maakt gebruik van een 4:3-ratio, waardoor het aanvoelt als een iPad (Mini). Hierdoor ga je automatisch en onbewust het toestel in de portretstand vastnemen. Samsung kiest normaal voor een 16:9-verhouding, wat eerder uitnodigt om in horizontale stand gebruikt te worden. Samsung gaat hiermee dus meer richting iPad.

Dat het echter geen iPad is, merk je meteen aan de behuizing. Samsung kiest steevast voor lichtere en goedkopere materialen en dat is bij de Tab A ook zo. Toch voelt de Tab A niet echt goedkoop aan. Je hebt altijd een stevige grip en we kregen ook nooit het gevoel dat de materialen gemakkelijk stuk kunnen gaan.

Bovendien is het toestel mooi dun en licht, waardoor browsen aangenaam blijft, ook voor een langere tijd.

De knoppen, zoals de powertoets en de volumeknoppen, voelen wel iets minder stevig aan. Een beetje jammer, want dit zijn toch toetsen die je heel regelmatig indrukt en die qua bouw niet in lijn staan met de algemene ‘feel’ die het toestel je geeft.

Hardware en prestaties

De Tab A is uitgerust met een quad-core processor van 1.2 GHz en 1.5 GB RAM-geheugen. Hierdoor is de tablet uiteraard niet de allersnelste, maar de doorsnee gebruiker zal hier amper last van ondervinden. Multitasken gaat nog steeds zonder problemen, ook bij iets intensiever gebruik.

Ingebakken krijg je 16 GB opslaggeheugen mee, dat je verder kan gaan uitbreiden met microSD-kaartjes.

Qua scherm doet de Tab A het behoorlijk, maar niet meer. Het display heeft een resolutie van 1024 x 768 pixels, wat natuurlijk ook niet superveel is. Hierdoor ziet tekst er niet altijd 100% scherp uit, vooral bij kleinere teksten. Video en afbeeldingen zien er dan weer beter uit, met ook mooie kleurweergaven en helderheid, maar ook geen revolutionaire kwaliteit uiteraard.

Wat je trouwens ook snel zal merken: het geluid dat uit de ene luidspreker komt is ondermaats, zelfs voor een goedkoper toestel. Wie regelmatig filmpjes wil bekijken of wilt gamen houdt hier best rekening mee. Echt zware games zijn trouwens niet altijd aan te raden voor deze processor. De batterij moet volgens Samsung zo’n 13 uur meegaan en echt veel zal het niet schelen. Bij gemiddeld gebruik kregen we er nog ruim een dag uit.

Software

Standaard krijg je Android Lollipop mee, uiteraard voorzien van de TouchWiz-schil van Samsung zelf. Heel handig is de uit-de-doos-aanwezigheid van Microsoft Office, met Word Excel en Powerpoint. Een goede manier om bijvoorbeeld studenten voor deze tablet te doen kiezen, of voor de professional die een toestel voor licht gebruik zoekt.

Bepaalde apps en games krijgen ook enkele bonussen mee, die Samsung normaal enkel in high-end tablets voorziet. Dat ook de Tab A deze meekreeg, is een leuke extra van het bedrijf.

Een van de leukste functies is echter SideSync. Hiermee kan je het scherm van jouw Galaxy-smartphone op de tablet screenen. Met de multi-window functie kan je dan weer twee apps perfect naast elkaar openen op jouw tabletscherm. Dit lukt echter niet bij alle toepassingen.

Camera’s

Hoewel wij het camerawerk op een tablet niet zo heel belangrijk vinden, willen we toch graag kwijt dat die op de Tab A meer dan degelijk is. De frontcamera telt 2 megapixels en is maar zozo, maar de achterste schieter is behoorlijk voor een middensegmenttablet.

De 5 megapixels doen mooi hun werk en door de vele filters en effecten kan je uitvoerig gaan spelen met jouw foto’s. De kleurensaturatie is niet altijd even ‘spot on’, maar je mag uiteraard ook geen topplaatjes verwachten. Al bij al waren we toch best tevreden wat Samsung met deze camera brengt.

Conclusie

Samsung blijft het middensegment mooi bedienen met deze Tab A. De 4:3-schermverhouding is een aangename afwisseling en krijgt van ons altijd een lichte voorkeur op de 16:9-ratio. De build is degelijk genoeg voor een toestel in deze prijsklasse, en het lichte design is heel comfortabel.

De andere tablets van Samsung ontdekken?

Klik hier om producten in te laden

Reageer