Samsung Galaxy Gear S

Met de Galaxy Gear S is Samsung al aan zijn vierde smartwatch in amper een jaar toe. Het toestel breekt echter een beetje met zijn voorgangers op gebied van design en functionaliteit. Wij gingen met de Galaxy Gear S aan de slag.

We worden langs alle kanten overspoeld met smartwatches en dat is voor een deel te danken aan Samsung. Met hun Galaxy Gear was het Koreaanse bedrijf een van de eersten die een slim horloge op de markt bracht en sindsdien heeft het niet meer achterom gekeken. De Galaxy Gear S is echter anders dan zijn voorgangers.

Design & scherm

Dat Samsung het anders wil aanpakken, was al duidelijk toen het zijn Gear Fit lanceerde: het kwam voor het eerst met een gebogen scherm dat beter rond je pols paste. Die gedachtegang zet het ook voort bij de Gear S, maar dit keer is het toestel uitgerust met een breder display dat ook niet haaks op je pols staat, maar zonder problemen afgelezen kan worden zoals een ‘gewoon’ horloge.

Net als bij de andere smartwatches en de Gear Fit, komt ook de Gear S met een SuperAMOLED-scherm. De kwaliteit van het scherm is meteen duidelijk: heldere kleuren, vloeiende animaties en gewoon heel aangenaam om naar te kijken. Het scherm is wel wat aan de grote kant: 2 inch of zo’n 5 cm. Iets te groot naar onze smaak, maar voor sommigen zal dit waarschijnlijk geen struikelblok zijn. Maar waar we met de grootte van het scherm best nog mee konden leven, hadden we meer moeite met de dikte van het toestel. Draag je de Gear S onder een trui of hemd, zal je de bol van het toestel altijd zien zitten. Je maakt dus niet meteen de meest elegante indruk. Anderzijds moet je de Gear S ook een beetje zien als een statement. Het toestel schreeuwt een beetje uit ‘Ik ben mee met de smartwatchevolutie’ en de bedoeling van Samsung is vooral om op te vallen, iets waar ze zonder twijfel in geslaagd zijn.

Vooral ook omdat de Gear S er best wel stijlvol uitziet. Wij kregen de witte versie opgestuurd en die ziet er heel fris en modern uit. Vooral door het grote, gebogen scherm, maar ook de afwerking van het polsbandje en het stevige sluitstuk stralen kwaliteit uit. De Gear S voelt dan ook heel stevig aan en in de eerste dagen dat je het toestel gebruikt, zal je zeker wat aan het toestel moeten wennen. Met zijn 84 gram (de zwarte versie van de Gear S weegt met zijn 67 gram wat minder) is de witte Gear S wat aan de zware kant, maar na een paar dagen ben je het extra gewicht best wel gewoon.

Samsung Galaxy Gear S

Het polsbandje van de Gear S is gemaakt van een rubberachtige plastic, wat ideaal is om mee te gaan sporten. Je kan echter ook andere bandjes aanschaffen om een meer klassiek uiterlijk te bekomen. Dankzij zijn gesloten opbouw is de Gear S ook spatwaterbestendig. Een douche nemen met het toestel rond je pols of ermee gaan zwemmen is niet de bedoeling, maar regendruppels zijn geen enkel probleem.

Standalone

De smartwatch wordt vooral gezien als een verlengstuk van je smartphone en een snelle manier om notificaties te lezen. Dat is uiteraard allemaal mogelijk met de Gear S, maar het toestel is meer dan dat: het komt met een slot voor een nanoSIM-kaart. Dat betekent dus dat je het apparaat volledig stand-alone kan gebruiken, als je dat zou willen. Tekstberichtjes ontvangen en beantwoorden, e-mailaccounts configureren en ook telefoongesprekken zijn mogelijk zonder dat je daarvoor je smartphone moet bovenhalen. En zo moet het eigenlijk: een smartwatch is pas echt ‘smart’ als je die kan gebruiken zonder overal ook je telefoon te moeten meesleuren. Samsung zet hiermee een belangrijke stap vooruit.

Je kan de Gear S ook connecteren met een draadloze headset via Bluetooth, wat in vele gevallen ook gemakkelijker is om gesprekken te voeren dan telkens tegen je pols te moeten praten. Uiteraard komt de Gear S met een ingebouwde microfoon en luidspreker, dus handsfree bellen kan bijvoorbeeld in de auto wel een handige functie zijn.

De Gear S mag je als stand-alone apparaat dus een beetje zien als een kleine smartphone, maar dan jammer genoeg zonder pop-up notificaties. Zaken als Facebook of Twitter worden niet naar de smartphone gepusht aangezien er geen Gear-applicaties voor bestaan. De Gear App Store is gevuld met opvallend veel programma’s, maar slechts enkelen klinken bekend in de oren. Zo heb je wel toegang tot de populaire sportapp Runtastic of het spelletje Tilt 2048, maar voor de rest is de bibliotheek vooral gevuld met onbekende apps.

Heel vreemd en vervelend is het feit dat je nog steeds de apps via je smartphone moet gaan downloaden. Het standalone-concept staat dus duidelijk nog steeds niet op punt.

Zonder SIM

Uiteraard kan je ook zonder aparte SIM-kaart de smartwatch gebruiken, en dat dan echt als ‘verlengstuk van je smartphone’. Let wel: de Gear S werkt enkel met Samsung-smartphones. De Gear S draait dan ook niet op Android Wear, maar op Samsungs eigen Tizen-besturingssysteem, waardoor je geen verbinding kan maken met een andere Android-telefoon. Dat Samsung zijn eigen OS onder de aandacht wil brengen, is natuurlijk logisch. Maar een even groot ecosysteem creëren zoals Apple dat gedaan heeft, is nog niet voor meteen. De appbibliotheek is daarvoor nog te beperkt en hoewel Samsung het al een tijd heel goed doet qua smartphoneverkoop, zijn er ook nog ongelooflijk veel andere Android-gebruikers die de Gear S dus niet kunnen connecteren met hun smartphone.

De Galaxy Gear S brengt je zonder SIM-kaart alle functies die je van een recente smartwatch mag verwachten, maar brengt ook niet echt iets nieuws op tafel. Daar is uiteraard niets mis mee, maar de focus van Samsung ligt duidelijk (en terecht) op het gebruik met SIM.

Sensoren

De Gear S is echter ook deels activiteitstracker en komt met een harstlagmeter, stappenteller en zelfs een UV-sensor die UV-straling kan opmeten. Ook de tijd die je slaapt wordt netjes bijgehouden, net als de tijd die je al sportend doorbrengt. Je kan ingeven of je gaat wandelen, hardlopen, een trektocht doet of gaat gaan fietsen.

Samsung Galaxy Gear S

Een van de leukste extraatjes die de Gear S biedt, is de ingebouwde gps. Hier heb je wel een aparte SIM-kaart voor nodig. Het systeem werkt op een intuïtieve manier: je stelt een adres in, je begint te wandelen en bij elke richtingsverandering gaat de Gear S trillen en kan je kijken waar je heen moet. Diezelfde gps kan je ook gebruiken tijdens het sporten, om bij te houden waar je precies gaan fietsen bent of waar je looproute precies ging. Het grote voordeel? Je hoeft je smartphone helemaal niet meer mee te nemen als je gaat sporten.

Batterij

Uiteraard heeft veelvuldig gebruik van de gps een nadelig effect op je energieverbruik. Dat zal ook het geval zijn als je het toestel gebruikt om bijvoorbeeld te bellen. De Gear S is uitgerust met een 300 mAh-accu en daarmee moet je zonder 3G-verbinding (en dus zonder SIM) toch een dag of drie moeten volhouden, uiteraard afhankelijk van de intensiteit van je gebruik. Met 3G aan zou je het ongeveer een dag moeten volhouden, net als bij een smartphone, dus.

Maar eigenlijk kan je op een eenvoudige manier je batterijduur verlengen, door iets wat Samsung zelf voorzien heeft. Bij de Gear S krijg je immers ook een batterijdongle mee. Dat is een soort opzetstuk dat netjes een de onderzijde van het scherm klikt en je via een kabel op het stroomnet kan aansluiten en zo de batterij van de Gear S oplaadt. Het leuke hieraan is dat je de dongle ook los kan opladen en zo kan meenemen en on-the-go kan gebruiken om het toestel op te laden.

Conclusie

De Gear S is dankzij de mogelijkheid om zelfstandig gebruikt te kunnen worden een unicum in smartwatchland en alleen al daarom kan je het toestel zien als een nieuwe mijlpaal voor Samsung. Het gebruik van Tizen als besturingssysteem is geen onlogische keuze, maar ergens ook wel te betreuren omwille van de minder uitgebreide appbibliotheek.

Qua design maakt Samsung een echt statement, maar de grote afmetingen zijn zeker geen spek voor ieders bek. Wat ons betreft had de Gear S wel een beetje dunner mogen zijn. Anderzijds is een groter scherm wel gemakkelijker om tekst in te geven, dus ook op dit vlak kan Samsung zijn keuze verantwoorden.

Waar je wel zeker rekening mee zal moeten houden, is de eerder hoge kostprijs van het toestel. De Gear S gaat voor 399 euro over de toonbanken, een prijs die ruim honderd euro boven de concurrentie ligt. En uiteraard moet je ook rekening houden met de extra kosten die een 3G-abonnement via de aparte SIM-kaart met zich meebrengt. Wij vinden de prijs net iets te hoog voor wat de standalone-functies momenteel brengen. Maar met de Gear S geeft Samsung alvast een voorbode van hoe de smartwatch er binnenkort zal gaan uitzien, en de prijs zal de early adopter zeker niet afschrikken.

De andere smartwatches van Samsung ontdekken?

Klik hier om producten in te laden

Reageer