Samsung Curved HU8500 Ultra HD
Met een gebogen scherm en een 4K Ultra HD-resolutie wil Samsung dit jaar in zijn eentje de tv-wereld een nieuw elan geven. Wij gingen na of het daarin slaagt.

Ultra HD lijkt dit jaar volledig te boomen: waar 2013 nog een eerste kennismaking met de techniek betekende, wordt de ultrahoge beeldresolutie nu volop ingebouwd in heel wat televisies. Ook Samsung gelooft duidelijk in Ultra HD, zo getuige de nieuwe televisielijnen voor dit jaar. De Curved HU8500 is daarbij het absolute topmodel.

Design

Je kan er uiteraard niet omheen: nog voor dat je de televisie ook maar helemaal geïnstalleerd hebt, ben je al onder de indruk van het gebogen scherm van de HU8500. Wij stonden op voorhand nog een beetje sceptisch tegenover het gebruik van een gebogen scherm bij televisies (dat dit type scherm ook nadelen heeft, lees je immers hier na), maar hoe je het ook draait en keert: qua designstatement kan het tellen.

Het gebogen scherm is ongetwijfeld de grote blikvanger, terwijl de rand rond het scherm naar Samsung-normen niet echt superdun is. Ook qua materiaalkeuze ging Samsung voor een iets meer plastic gevoel, iets wat voor een high-end televisie enigszins jammer is. Maar alles samen is dit toestel absoluut een streling voor het oog die ook bij bezoekende vrienden of familie in de smaak zal vallen.

Let wel: door zijn gebogen vorm is het niet evident om de Curved HU8500 netjes aan de muur te bevestigen. Je kan het wel, maar door de buiging in het scherm ziet het er ietwat vreemd uit.

De Curve

We hebben het al aangegeven: de HU8500 is de topper binnen het Ultra HD-gamma voor Samsung dit jaar. Je mag dus met andere woorden een heel straffe beeldkwaliteit verwachten en de HU8500 stelt allerminst teleur. Voor we overgaan naar de pure kwaliteit van het getoonde beeld, schenken we aandacht aan het effect van het gebogen scherm. Zoals eerder aangegeven is het precieze nut van een gebogen scherm puur op vlak van theoretische kijkervaring nog niet meteen duidelijk, maar storen doet het allerminst, zeker als je recht voor je toestel zit.

Samsung Curved HU8500 Ultra HD

Bovendien waren we aangenaam verrast door de kijkhoeken die de HU8500 ondanks zijn gebogen scherm biedt. We durven zelfs zeggen dat de curve voor een betere kijkervaring zorgt dan wanneer je uit een schuine hoek naar een plat (Samsung)-scherm zou kijken. Beelden blijven mooi hun kleur behouden en ook het contrast blijft meer aanwezig.

Uiteraard mag je wel geen superbrede kijkhoeken gaan verwachten, want eens je schuin genoeg gaat zitten komt de curve uiteraard voor je beeld te zitten. Maar een degelijke kijkhoek van zo’n 70 graden (dus 35 graden aan elke kant van het midden van het scherm) is zeker niet overdreven.

Enigszins verrassend vonden we dat het gebogen scherm beter tot zijn recht kwam in de 3D-modus van de televisie (straks meer hierover). Meer dan in de 2D-modus word je in het scherm opgenomen en krijg je een iets beter bioscoopgevoel.

Heeft de curve dan ook echte nadelen? Eigenlijk amper, maar ze zijn er wel. We hadden het al over hoe vreemd het toestel er zal uitzien als je het aan de muur wel bevestigen, maar het gebogen beeld kent ook problemen op het vlak van lichtinval.

Wanneer er zich recht tegenover je scherm immers een lichtbron bevindt, zal de curve leiden tot een versterkte storing van dat licht. Dit kan een lamp zijn, maar ook zonlicht dat door een raam binnenkomt. Waar je bij een vlak scherm amper hinder zou ondervinden van het weerkaatste licht, is dat bij een gebogen scherm even anders. De curve verspreidt de lichtbron immers over een groter oppervlak, waardoor het echt kan storen. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij de plaatsing van je tv.

Beeldkwaliteit

Maar curve of geen curve, waar het bij een televisie altijd op neerkomt is hoe mooi het getoonde beeld er uitziet. De HU8500 stelt ook hierbij allerminst teleur. Het toestel krijgt hierbij ondersteuning van de UHD Upscaling, dat niet-Ultra HD-beelden zal upscalen naar ‘bijna-Ultra HD-kwaliteit’. Uiteraard zal je het verschil wel blijven zien, maar Samsung doet aardig werk om ook Full HD-beelden rijker en scherper te maken.

De echte pracht van de tv komt echter pas echt naar boven als je native Ultra HD-beelden afspeelt. Deze zijn ongelooflijk mooi, zowel op gebied van kleurweergave, diepte, scherpte en detailweergave. Vooral de kleuren lijken een grote stap in de goede richting gezet te hebben, en daar zullen Samsungs nieuwe kleurpaneel en de PureColor-processor een grote hand in hebben.

Dankzij de ongelooflijke scherpte die 4K-beeld levert, zal je een pak minder snel last hebben van zichtbare pixels en kan je dus een grotere tv in je woonkamer plaatsen dan dat je met Full HD zou kunnen. Wij testten een 55 inch model waar normaal een 42 inch Full HD-televisie staat en merkten op dat we helemaal geen storende pixels zagen, ook niet bij het 720p HD Ready-beeld van onze settopbox. Nog eens het bewijs dat de upscaler zijn werk prima uitvoert.

3D

De UH8500 maakt gebruik van actieve 3D en doet dit op een aardige manier. Het schitterende contrast van het toestel zorgt voor een mooi ‘diep’ 3D-beeld, al zal je zeker eerst een poos met de 3D-instellingen aan de slag moeten om het beeld in de juiste settings te krijgen. Zo staan de backlight en de scherpte te hoog, wat je beeld iets te hard maakt om rustig bekeken te kunnen worden.

Ook hier doet de upscaler echter prima zijn werk, waardoor je Blu-ray films ook in 3D nog een extraatje krijgen.

Wat ons vooral opviel, is dat het 3D-effect versterkt lijkt te worden door het gebogen scherm. Meer dan in de standaard 2D-modus kregen we het gevoel in de bioscoop te zitten. Het extra effect die de curve moet bieden, komt hier beter tot zijn recht.

Geluid

In heel wat woonkamers staat wel een of andere vorm van audio-apparaat, zoals een soundbar of home cinema set, waardoor het geluid van een televisie steeds minder relevant wordt. Toch moet het gezegd dat we aangenaam verrast waren door de geluidskwaliteit die de HU8500 produceert.
Uiteraard zal het nooit kunnen tippen aan een externe luidspreker, maar muziek en filmgeluid klonk opvallend goed in zowat alle toonhoogtes. Een straffe prestatie van Samsung, zeker als je bekijkt hoe dun het toestel is en als je er rekening mee houdt dat de HU8500 uitgerust is met neerwaarts gerichte luidsprekers en dus niet met frontspeakers. De televisie kan ook hoge geluidsniveaus aan zonder storing te geven en is ook op vlak van stemgeluid bijzonder aangenaam. Knap wat Samsung hiermee gerealiseerd heeft.

Voetbalmodus

Deze zomer staat volledig in het teken van het WK voetbal, dus bouwde Samsung een speciale voetbalmodus in deze televisie. Die past je beeld en geluid zo aan dat de voetbalwedstrijd nog meer tot zijn recht komt. Gras zal groener zijn en de commentaarstem zal meer aanwezig zijn.

Via een uniek systeem kan de televisie zelfs het geluid van de aanwezige supporters in het stadion analyseren en aan de hand daarvan gaan bepalen wanneer er een doelpunt gescoord wordt of een doelkans zich voordoet. Die beelden kunnen dan automatisch worden opgeslagen op een USB-stick, die je achteraf dan nog eens kan herbekijken. Sowieso wordt de hele wedstrijd ook opgenomen, zodat je altijd nog eens opnieuw kan kijken.

Leuke functies bij Samsung, die je voetbal- en WK-ervaring naar een hoger niveau moeten tillen. Persoonlijk vonden wij de Voetbalmodus zowel qua kleur als qua geluid iets te scherp, dus wij opteerden toch meer voor de ‘gewone’ kijkervaring. We zien weliswaar de voordelen van deze optie in, maar of je ze al dan niet zal gebruiken, zal een persoonlijke keuze zijn.

Smart Hub

De Smart Hub werd dit jaar op verschillende vlakken veranderd, waarbij de Game Hub een van de belangrijkste wijzigingen is. Die verzamelt alle spelletjes die je op het Smart TV-platform geïnstalleerd hebt op één plaats. Wat ook opvalt, is dat de Smart Hub heel snel reageert en mooi responsief is. Dat komt voornamelijk door de quad-core processor die je onder de motorkap van de UH8500 vindt.

Ook nieuw is de mogelijkheid om je scherm in vieren op te delen, zodat je verschillende applicaties naast elkaar kan openen. Wil je bijvoorbeeld tijdens een reclameblok snel je mails checken, het weerbericht bekijken en je sociale netwerken raadplegen? Dan kan dat allemaal tegelijkertijd, zonder dat je schrik moet hebben dat je het vervolg van je tv-programma gaat missen. In de multitaskwereld van vandaag, geen overbodige luxe.

UHD Evolution Kit

Samsung is zowat de pionier inzake het future proof maken van zijn televisies. De voorbije jaren was er de Evolution Kit, dus logischerwijze is er nu ook de UHD Evolution Kit. Waar je deze vroeger nog achteraan je tv moest klikken, kan je de UHD Evolution Kit ook meteen gebruiken als hub voor al je toestellen. Je hebt zelfs geen andere keus, want naast de stroomtoevoer komt de UH8500 slechts met één aansluiting: voor de UHD Evolution Kit.

Uiteraard biedt die dan wel alle aansluitingen die je nodig hebt: 4 HDMI 2.0-aansluitingen, 3 USB-poorten, CI-slot, Ethernet, ingebouwde wifi, … : qua connectiviteit kom je zeker niets te kort.

Doordat je slechts met één kabel richting je televisie moet, kan je een pak overzichtelijker je aansluitingen regelen en is het ook gemakkelijker om toestellen te vervangen. Je woonkamer blijft zo mooi netjes en zonder al te veel kabelwirwar.

De UHD Evolution Kit zal, mits een internetverbinding, ook automatisch software-updates downloaden, zodat je ook in de toekomst up-to-date bent.

Samsung UHD Evolution Kit

Extra’s

Samsung staat nu al een paar jaar gekend om zijn extra’s, zoals motion control en spraakgestuurde bediening. Die zijn ook bij dit toestel aanwezig en bieden een betere en preciezere ervaring dan pakweg twee jaar geleden, maar blijven meer een gimmick waarmee je eens kan uitpakken dan een echt handige functie.

Ook een ‘slimme’ afstandsbediening wordt voorzien in de vorm van de Smart Control. Deze beschikt over een touchpad en ondersteunt ook bediening van je tv via bewegingen. Echt nieuw kan je dit niet noemen, maar wie graag op een moderne en snelle manier doorheen zijn televisie bladert, zit met de Smart Control goed.

Gamers, opgelet!

Een niet onbelangrijk detail voor gamers is de responstijd die een televisie biedt. Dat is de tijd waarin een druk op een toets van je controller omgezet wordt in een actie in het spel. Die is bij de HU8500 jammer genoeg nogal aan de hoge kant en ligt rond de 62 ms, wat ongeveer dubbel zo lang is als wat we bij heel wat televisies zien. We merkten dat dit zich ook vertaalt naar enige lag bij het gamen, waarbij je in-game bewegingen achterlopen op jouw acties. Dit is zeker iets waar hardcore gamers rekening mee moeten houden.

Conclusie

De HU8500 is op verschillende vlakken een echte toptelevisie, en niet het minst inzake beeldkwaliteit. De Ultra HD Upscaler doet flink zijn best om, in afwachting van native HD, ook Full HD mooier weer te geven. De curve is helemaal niet storend en maakt een echt statement in je woonkamer, maar is op dit moment niet meer dan een veredelde gimmick. Naast de uitstekende beeld- en geluidskwaliteit is ook de snelle Smart Hub aangenaam om mee te werken. Dankzij de UHD Evolution Kit is deze televisie ook meteen future proof.

Voor dit 55 inch model betaal je 3499 euro: dat is niet weinig, maar ligt wel een duizend euro onder een vergelijkbaar model van vorig jaar. Wie dus op zoek is naar een echte topper waarmee je de komende jaren gebeiteld zit, kan dus zeker bij de HU8500 terecht.

Ontdek de HU8500 reeks van Samsung hier

Klik hier om producten in te laden

Reageer