Philips tv 65pus7601_12

Met de 65PUS7601 zet Philips een grootformaat televisie met Ultra HD en HDR-ondersteuning in de markt. En dit tegen een relatief betaalbare prijs in dit segment. Bovendien sleepte het deze zomer een EISA-award in de wacht voor beste grootformaat tv. Laten we eens kijken of de tv ook in de praktijk scoort.

Design

Op het vlak van design valt er niks op deze tv af te dingen. De voetjes zijn mooi afgewerkt in chroom en dringen zich niet op. De dunne metalen rand van 1 cm rond het scherm is vandaag zowat standaard op de betere tv. Met zijn 27,5 kg is de 65PUS7601 geen lichtgewicht maar de voetjes zorgen toch voor een opvallende lichte toets.

philips-tv-65pus7601-design

De tafelvoetjes ogen licht, de tv-rand is mooi afgewerkt

Door het formaat van de tv moet je wel wat ruimte voorzien op je tv-meubel. Reken op eentje die minstens 111 cm breed is. Natuurlijk kan je de tv ook een plaats geven aan de wand met de 400 x 400 VESA ondersteuning.

De tv maakt gebruik van een Direct LED paneel – waarover straks meer – en is daardoor iets dikker dan de doorsnee tv met Edge LED. Daardoor komt er wel achterop de tv onderaan ruimte vrij voor de integratie van twee woofers, die wat meer bas toevoegen aan de muziek.

De differentiator voor Philips in de tv-markt blijft de Ambilight technologie. Die is in dit geval driezijdig en kan worden aangepast via het televisiemenu.

Van de 4 HDMI-aansluitingen ondersteunen er twee de volledige 4K-specs zoals de kopieerbeveiliging HDCP 2.2, HDR en 4K/60p. Er zijn tevens nog drie USB aansluitingen, een hoofdtelefoonaansluiting en een Common Interface (CI) slot. De meest gebruikte aansluitingen zijn gelukkig neerwaarts gepositioneerd zodat deze kabels uit het zicht kunnen worden gehouden, en de tv dichter tegen de muur kan.

philips-tv-65pus7601-aansluitingen

De aansluitingen achteraan op de tv

Beelden

Opvallend voor een zogenaamde middenklasse tv is de Direct LED achtergrondverlichting met liefst 128 segmenten. Die kunnen elk afzonderlijk in- of uitgeschakeld worden – lokaal dimmen in het vakjargon.

Dergelijke technologie komt vooral van pas bij beelden waar donkere en lichte gebieden tegelijk voorkomen. Met Edge LED heb je kans op vervelende halo-effecten van verlichte onderwerpen in donkere scènes of de overgang tussen lichte en donkere onderwerpen. Dat komt omdat de achtergrondverlichting nooit volledig kan worden uitgezet.

Met Direct LED, door Philips Micro Dimming Premium genoemd, heb je dat probleem minder doordat je leds kan laten oplichten in zones waar er veel helderheid wordt gevraagd, zonder dat de donkere gebieden hieronder lijden.

Zo goed als klaar voor HDR

De Direct LED achtergrondverlichting leent zich ook uitstekend tijdens de weergave van HDR-beelden (High Dynamic Range). De 65PUS7601 is immers compatibel met HDR: dat betekent dat de tv inhoud met HDR kan herkennen en de lichtintensiteit kan opschroeven. In dit geval tot maximaal 700 nits.

Aandachtige lezers zullen opmerken dat om het officiële Ultra HD-logo te verkrijgen een piekintensiteit tot 1000 nits noodzakelijk is. Dat is de theorie. Gelukkig past de geavanceerde Perfect Pixel HD Ultra beeldverwerking daar een mouw aan en kan je met deze tv toch al genieten van het (weinige) HDR-materiaal dat nu beschikbaar is.

philips-tv-65pus7601-marco-polo

Een screenshot uit de Netflix-serie Marco Polo (4K, HDR)

Sterker nog: de iets minder krachtige helderheid zorgt voor een betere beleving doordat er minder afleiding is van uitwassen van de achtergrondverlichting, het zogenaamde blooming. Gecombineerd met de uitstekende zwartweergaves en contrasten zal je met de 65PUS7601 volop kunnen genieten van het Ultra HD/HDR-materiaal dat de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Bij snel bewegende beelden en panbeelden blinkt deze televisie uit. Out-of-the-box zijn de kleuren en vooral de greyscale wel niet perfect te noemen. Maar dat valt aan te passen via (professionele) kalibratie. Het kleurbereik is minder dan 80% van de DCI-P3-standaard en dat ziet een geoefend oog. Maar laten we niet vergeten dat we nog steeds over een middenklasse tv spreken.

Klik hier om producten in te laden

Pas ook op met de Ultra HD upscaler die gewone beelden een 4K-behandeling geeft. Ingeschakeld neemt de hoeveelheid ruis exponentieel toe, dus uitgeschakeld houden is onze boodschap.

Gamers mogen zich in de handen wrijven. Niet alleen dankzij het grote 65-inch scherm of de lage inputlag van 30 ms – in de gamemodus – maar ook door het Ambilight-effect dat voor een meerwaarde zorgt.

Android TV en bediening

Op deze tv draait het besturingssysteem Android 5.1. Philips heeft hiervoor 16GB geheugen voorzien, dat nog kan uitgebreid worden via de USB-poort. Netflix en YouTube blijven uiteraard de blikvangers. Later op het jaar komt waarschijnlijk Android 6.0 er aan. En die is welgekomen: de UI wordt aangepast zodat je de laatste gebruikte apps snel kan openen.

In Android zit trouwens de Google Play Film Store ingebakken. Nu Google onlangs heeft aangekondigd dit jaar nog 4K-films aan te bieden wordt het aanbod aan 4K ongetwijfeld nog interessanter.

philips-tv-65pus7601-test

De Android-interface op de PUS7601

 

Beelden van je smartphone of tablet naar de tv kan je vlotjes streamen via Google Cast.

Bedienen doe je met de unieke afstandsbediening van Philips, met een extra touchpad vooraan – dat even wennen is wegens de gevoeligheid voor aanrakingen – en een toetsenbord aan de achterzijde. Bovendien werkt die via radiofrequentie signalen zodat je niet moet gaan richten zoals dat met infrarood het geval is. In de afstandsbediening zit ook een microfoon voor stembediening via Google.

Het toetsenbord is handig als je op zoek moet naar een serie of film via Netflix, YouTube of de Google Play Store, en bij het ingeven van paswoorden.

Geluid

De integratie van extra woofers aan de achterzijde van de tv mist zijn effect niet. Philips’ Double Ring technologie zorgt voor extra bas en lage tonen in vergelijking met standaard televisies. Een soundbar vervangen doet het echter niet.

 

 

REVIEW OVERVIEW
Design
Beeld
Geluid
Kenmerken

Reageer