Het is niet altijd even simpel om in het oog te springen in de televisiewereld. Philips slaagt daar al echter al jaren in dankzij zijn Ambilight-technologie, maar de PUS8601 wil ook op designvlak een wauw-effect creëren. Wij gingen aan de slag met het toestel!

Design

Philips schuift deze televisie naar voren als een waar designstuk en het lijkt geslaagd in zijn opzet. Eens je het toestel geïnstalleerd hebt, zie je meteen de bedoeling van de fabrikant. De tv is stijlvol, maar eenvoudig. Modern, maar subtiel.

Meteen viel ons op hoe dun het toestel echt is. Op zijn dikste punt meet het toestel nog geen 50 mm, wat uitzonderlijk dun is. Het schermframe zelf is amper 17 mm dik, wat zelfs voor een moderne led-tv bonkers is. De term ‘Razor Slim’ waarmee Philips het toestel labelt, is dan ook meer dan gerechtvaardigd.

philips-pus-8601-3

Moderne televisies kampen ook vaak met het probleem dat het geluid niet goed genoeg is. Philips pakt dat probleem aan door bij de tv twee speakers mee te leveren die je aan de zijkanten van het scherm kan installeren. Of die speakers ook kwalitatief een verschil maken, geven we straks nog mee.

De afneembare luidsprekers zijn alvast geen echte must. Althans, als je een surround of soundbar in huis hebt. Is dat niet het geval, dan zal je die wel moeten aansluiten aangezien Philips het geluid opsplitst en de bassen apart houdt, die verzorgd worden door woofers achterin het scherm.

In ieder geval, de speakers zijn dunne balkjes die je via een simpel magnetisch systeem snel aan- en afsluit. De chrome-afwerking past ook goed bij het algemene design van de televisie en eens je ze bevestigd hebt, vallen ze amper nog op. Op designvlak alvast goed gedaan van Philips.

Ambilight

Bij een Philips-tv is de Ambilight-feature altijd een aparte vermelding waard. Waar de techniek oorspronkelijk gewoon wat licht achter jouw televisie was, is Ambilight de laatste jaren op verschillende vlakken ferm verbeterd.

Toch weet de techniek niet iedereen te bekoren en je bent ofwel voor ofwel tegen. De PUS8601 kan voor beide kampen een case maken: heb je liever old school beeld, dan kan je de techniek gewoon uitschakelen.

Mag het voor jou ietsje meer zijn, dan laat je Ambilight gewoon aanstaan. Het toestel biedt vierzijdige Ambilight en situeert zich daarmee in de bovenste schuif.

Leuk gegeven is dat je kan gaan kiezen uit een hele hoop instellingen voor die achterzijdeverlichting: zo is er de mogelijkheid om de verlichting op het beeld, het geluid of op een bepaalde kleurschakering te laten verlopen.

De audio-instelling is vooral interessant als je naar muziek aan het luisteren bent, dus voor films laat je die best achterwege. De Ambilight op video is een pak relevanter als je naar televisie kijkt, en de mogelijkheden zijn redelijk uitgebreid. Je kan kiezen uit levendiger lichtweergave, kleuren die meer dynamisch zijn, zachter overgaan van kleur naar kleur, etcetera.

philips-pus-8601-4

Kies je voor volgen op kleur, dan krijg je één kleurweergave die constant achter jouw televisie getoond wordt: rood, blauw, groen, warm wit of koud wit. Wij speelden wat met de verschillende stijlen en voelden het meest voor Relax en Natural, maar dit is natuurlijk persoonlijk.

Er zijn ook specifieke Ambilight-modi voor bij muziek, ideaal voor als je een feestje wilt geven. Uiteraard kan je ook gaan connecteren met jouw Philips Hue-lampen, waardoor jouw hele huis meteen voor extra sfeer zorgt. Ook gamers zullen blij zijn met de Game-modus.

De steeds weerkerende vraag luidt: is Ambilight een gimmick of vormt het echt een meerwaarde? Ook dit is uiteraard iets persoonlijks. Ook op onze redactie zijn de meningen verdeeld, maar één ding staat vast: Ambilight maakt van de Philips-tv’s iets unieks. Bovendien is de meerprijs voor Ambilight intussen te verwaarlozen.

Beeldkwaliteit

Uit de doos levert de PUS8601 een meer dan degelijke beeldkwaliteit, en dat kan je vooral toewijzen aan de ISF-calibratie die ingebakken zit als weergaveoptie, en dit zowel als dag- en nachtmodus.

In deze instellingen vind je een goede kleurweergave, en bovendien worden hiermee alle ‘beeldverbeteraars’ uitgeschakeld.

Kies je voor ISF Night (en dat raden wij aan, zeker als je vooral ’s avonds tv kijkt), dan hoef je eigenlijk niet veel meer te wijzigen aan de andere instellingen.

De enige waarde die je moet gaan aanpassen, is Video Contrast, dat je onder Geavanceerde instellingen vindt. Die staat standaard op 90, maar een waarde tussen de 75 en 80 leek ons een pak beter te zijn.

Ook de MPEG Artefact Reductie mag je aanpassen van Minimum naar Uit. Onder Motion vind je de instelling Perfect Natural Motion, dat je in de meeste gevallen ook gewoon kan uitschakelen. Als je veel naar sportwedstrijden kijkt, kan het interessant zijn om deze waarde aan te passen, maar dit zal iedere persoon op een andere manier ervaren.

Voor de rest mag je eigenlijk alles uitgeschakeld laten staan. Kleine opmerking: onder Contrast vind je de instelling Bright Pro, en daaronder vind je ‘High Dynamic Range’. Noteer dat deze PUS8601 geen HDR ondersteunt, en dat dit eigenlijk niet meer dan een ‘HDR-simulatie’ is. Deze parameter laat je dus best gewoon op ‘Uit’ staan. Let op: Philips wil via een firmware-update HDR gaan ondersteunen, dus dat is zeker een positivo.

Niet veel aanpassingen nodig, dus, en toch krijg je er een knap beeld voor terug. Het toestel gebruikt geen local dimming, waardoor de donkere scènes geen topwaarden afleveren, maar over de hele lijn gezien mag je het contrast best goed noemen. De kleurweergave is oké, maar had naar onze mening wat dieper mogen zijn. Zwartwaarden zijn dan weer mooi diep en detailrijk. Goed gedaan van Philips.

De PUS8601 is een Ultra HD-tv, maar komt gelukkig ook met een upscaler die jouw lagere resoluties een boost zal geven. Die doet ook goed zijn werk, waardoor je eigenlijk nooit vervelende artefacten of wazige beelden te zien krijgt.

philips-pus-8601-2

Ook de snelle bewegingen werden al bij al goed verwerkt door, dus ook sportfanaten zullen, zeker met het oog op het komende EK voetbal en de Olympische Spelen, zeker aan hun trekken komen.

Geluidskwaliteit

Philips schuift de kwaliteit van het geluid ook naar voren als een van dé selling points van het toestel en dat merk je ook eens je aan de slag gaat.

De twee verwijderbare luidsprekers doen knap hun werk en komen elk met acht ingebouwde drivers. Dialogen zijn scherp, en het geluid is redelijk ruimtelijk. Een knappe step-up van het standaardgeluid dat je bij de meeste tv’s te horen krijgt.

Ook de woofers in de televisie brengen het geluid een niveautje hoger en zijn bij films en muziek een meerwaarde voor de bastonen.

Het voordeel van het systeem is ook dat je jouw eigen speakers kan aansluiten. Dan hebben de speakers geen nut meer en kan je die gewoon losmaken en wegstoppen. Simpel, toch?

Software en bediening

De televisie draait op Android OS, wat het grote voordeel heeft dat het een knappe app-bibliotheek heeft en bovendien goed samenwerkt met Android-smartphones of -tablets.

De interface zelf is echter een beetje druk en onoverzichtelijk. Je kan de volgorde van de apps wel aanpassen, maar de organisatie is soms wat zoek. Android als Smart TV-omgeving is degelijk, maar naar onze mening zijn er betere systemen op de markt.

De interface (en de rest van de televisie) bedienen gebeurt via de moderne afstandsbediening, die op de achterzijde een volledig toetsenbord heeft. Vooraan vind je een vierwegs-touchpad die veel te gevoelig is en eigenlijk meer frustraties opwekt dan gemak.

Op de afstandsbediening vind je ook een Ambilight-sneltoets, maar jammer genoeg krijg je hier maar een deel van de functies, en niet het volledig Ambilight-menu.

Uiteindelijk is dit misschien wat muggenziften, maar voor een televisie binnen dit prijssegment, hadden we graag iets meer aandacht voor details gezien.

Connectiviteit

Een van de ‘problemen’ bij vorige Philips-tv’s is de future-proofing, en dan vooral op vlak van Ultra HD-resolutie. Gelukkig is de PUS8601 uitgerust met vier HDMI 2.0a-poorten, waarvan twee met HDCP 2.2-ondersteuning en HVEC-codering. Hierdoor ben je ook meteen klaar voor Ultra HD Blu-rays en, uiteraard, voor streamingservices als Netflix.

Klik hier om producten in te laden

Conclusie

Of het nu op vlak van design, beeldkwaliteit, geluid of aansluitingen gaat: de PUS8601 is een schot in de roos. Het is niet meteen de allerbeste beeldkwaliteit die we al gezien hebben, maar het is zeker ook niet de duurste televisie: zijn prijskaartje van 2499 euro (voor het 55 inch model) is stevig, maar kan je grotendeels wel goedpraten, zeker als de HDR-ondersteuning er komt.

[gap height=”30″]

[review]

Reageer