De slimme led-lampen van Philips hue bestaan al even maar het platform blijft volop in ontwikkeling. Tijd voor een korte test en update.
Sinds de introductie eind oktober 2012 kende Philips hue heel wat succes en animo. Het brak eigenhandig de markt voor slimme led-lampen open. Lees gerust ons artikel van toen er nog eens op na.
Wat kost Philips hue?
Wij kregen voor onze test het starterspakket toegestuurd dat bestaat uit drie lampen met een E27-fitting en een Bridge. Goedkoop is Philips hue niet, ons startpakket kost 199,95 euro. Afzonderlijk kosten de lampen 59,95 euro per stuk.
Naast dit startpakket bestaan er ook startsets met Lightstrips en halogeenvervangers (GU10) van Philips hue. En eerder dit jaar bracht Philips de hue lux uit, een slimme led-lamp die normaal wit licht geeft met een kleurtemperatuur van 2700K en wat meer lichtopbrengst (750 lumen in plaats van 600 lumen). Een startset van hue lux met twee lampen en een Bridge kost 99,95 euro.
Daarnaast zijn er ondertussen ook enkele vaste armaturen met hue-lampen uitgebracht zoals de LivingColors Bloom en Iris en de duurdere high-end armaturen hue Beyond en speciale 3D-geprinte armaturen.
Installatie
Installeren kan bijna niet makkelijker. Je hangt de Bridge aan je internetrouter en het stroomnetwerk en plaatst de lampen in de armatuur. De lampen die in een startpakket zitten, zijn automatisch al gekoppeld aan de meegeleverde Bridge, dit werkje moet dus niet meer gebeuren. Aan elke Bridge kunnen maximaal 50 lampen gekoppeld worden.
De Bridge kan je mooi aan de wand hangen met een schroef zodat die zit weggewerkt, bijvoorbeeld in de meterkast of een andere plaats waar de router hangt.
Voor de communicatie tussen de lampen en de Bridge doet Philips een beroep op het ZigBee protocol, en geen WiFi zoals ondertussen al bij andere slimme led-lampen het geval is.
ZigBee biedt volgens Philips heel wat voordelen. De elektronica die extra in de lamp dient gestopt te worden bij ZigBee blijft beperkt. Bovendien als het WiFi-netwerk niet al te stabiel is, kan dit problemen opleveren voor bepaalde hoeken en ruimtes van een woning. Met ZigBee is dit probleem van de baan.
De volgende stap is het installeren van de app voor Android of iOS, op je smartphone of tablet. Wij installeren de iOS-app.
Hue-app
Bij het openen van de app krijg je meteen een overzicht van al je geconnecteerde hue-lampen. Ook als ze offline zijn (niet aangesloten of via de knop van je armatuur uitgeschakeld). In dit overzicht kan je de intensiteit van elke lamp met een schuifknop regelen.
Door het scherm naar beneden te slepen, krijg je een scherm te zien met alle kleuren erop en een icoontje van de aangesloten lamp, bijvoorbeeld nummer 1. Dit icoon sleep je naar elke gewenste kleur op het scherm waarna de lamp ogenblikkelijk van kleur verandert.
Sleep je een icoon naar een ander icoon toe, vormen ze een groep. Die kan je bewaren als scène en een bepaalde naam meegeven, bijvoorbeeld ‘verlichting woonkamer’. Een scène kan gaan van de kleur van één lamp tot de verlichting in de ganse woning.
De bewaarde scène komt vervolgens terecht in een overzicht van alle scènes waarvan Philips er standaard al enkele heeft voorzien, met namen als Sunset, Deep Sea of Alles Uit. In hetzelfde scherm kan je een scène toevoegen door een foto te selecteren of een lichtrecept aan te maken waarbij je kiest uit Relaxen, Concentreren, Stimuleren of Lezen.
Bovendien kan je een foto vanop je smartphone of tablet als voorbeeld gebruiken om een lichtscène aan te maken. Wil je bijvoorbeeld het gevoel van een bepaalde reis opnieuw oproepen dan selecteer je de vakantiefoto’s en kan je jouw hue-lampen een kleur geven die voorkomt op de foto. Sla je ze op als scène dan kan je ze achteraf opnieuw gebruiken.
Acties en triggers
Twee andere opties in het menu zijn Wekkers & Timers en Geofencing.
Wekker & Timers biedt de mogelijkheid om lampen in te schakelen op bepaalde tijdstippen. Tijdens een reis simuleer je dan willekeurig jouw aanwezigheid in de woning. Of je kan hue zo instellen dat je wakker wordt met de zachte gloed van een zonsopgang.
Met Geofencing kan je de verlichting inschakelen op basis van de positie van je smartphone. Bij het naderen van de woning kan je dan specifieke hue-lampen inschakelen. Verlaat je de woning schakelen ze zichzelf terug uit.
Datafeeds en externe apps
Philips heeft vanaf het prille begin van hue een open API beschikbaar gesteld waardoor externe ontwikkelaars eigen apps of toevoegingen kunnen schrijven voor hue. Eind oktober 2014 waren er al zo’n 200 apps beschikbaar. Zoals hue Disco waarmee je van je woonkamer een discotheek maakt en de lampen reageren op het ritme van de muziek. Of Ambilight + hue waarmee je een Philips Ambilight-televisie mee opneemt in je hue-netwerk.
Philips heeft ook een eigen kanaal op IFTTT het internet of things-platform. Hiermee kan je zelf slimme acties opstellen: bijvoorbeeld een lampje de kleur van je voetbalploeg geven als ze een goal scoren; of ze blauw laten weergeven als je Netatmo weerstation regen detecteert.
Laatste ontwikkelingen
Met een nieuwe update begin november voor iOS kan je voortaan ook je verlichting bedienen via een widget in het berichtencentrum op je iPhone of iPad. Hierdoor kan je sneller lichten in- of uitschakelen of een scène selecteren (tot vier opties voor iPhone 5, tot 5 op de iPhone 6 tot zelfs 8 op de iPad mini) zonder dat je hoeft te ontgrendelen. Met Android kon je al langer widgets aanmaken.
Wie liever de hue lampen via een fysieke lichtschakelaar aan de wand bedient, kan sinds kort de hue tap aankopen. Deze schakelaar kan je overal bevestigen of zelfs laten rondslingeren want hij heeft geen batterijen nodig of een aansluiting om verbinding te maken met je hue-lampen. De tap bevat een aantal knoppen die je koppelt aan scènes.
Conclusie
Philips hue is niet goedkoop maar wat ons betreft erg handig. De connectie met je smartphone, de vele kleuren en scènes die je kan instellen, de bediening vanop afstand, de dimbaarheid, allemaal functionaliteit die de led-lamp naar een hoger niveau tillen.
Reageer