pebble time

Pebble is een van de grootste pioniers in smartwatchland en kwam dit jaar voor het eerst met een kleurenscherm op de markt. Maar is het toestel intussen al niet voorbijgestreefd door de concurrentie? Wij gingen het voor je na.

Heel wat fabrikanten hebben de laatste jaren of maanden een smartwatch gelanceerd: Apple, Samsung, Sony, Huawei, LG, Alcatel Onetouch, Asus, en ga zo maar door. Tussen al dat geweld bleef Pebble een van de meest geliefde toestellen, ook op onze redactie.

Pebble heeft namelijk enkele handige functies die je niet of amper ergens anders terugvindt: het is volledig waterdicht, heeft een always-on scherm, werkt zowel met iOS als met Android, is goedkoper dan de meeste concurrenten en, vooral, komt met een batterij die het een paar dagen uithoudt.

Design

Toegegeven, de Pebble is op designvlak al lang voorbijgestreefd door de concurrentie. Het toestel is niet lelijk, maar is ook niet meteen een eyecatcher. Een zwart/grijs rechthoekig uiterlijk met vier weinig frivole druktoetsen aan de zijkanten: hip kan je de Pebble Time niet noemen.

Door zijn sobere design is de Pebble Time wel het ideale toestel voor wie een subtiele smartphone zoekt zonder al te veel tierlantijntjes. Het horloge is bovendien ook twintig procent dunner dan de originele Pebble en daardoor vergeet je soms dat je het toestel aan hebt, of net niet aan hebt. Uiteraard is de Time ook licht en voelt het apparaat gewoon heel natuurlijk aan.

Scherm

Een van de opvallendste wijzigingen van de Time is dat Pebble voor het eerst met een kleurenscherm komt. De gevolgen hiervan zijn logisch: alles, van menu’s tot meldingen tot apps, zien er een pak beter uit dan bij de vorige Pebble. Het bedrijf gebruikt al van bij de eerste release een e-ink zwart-wit scherm. Dat heeft als nadeel dat het er niet echt ‘flashy’ of modern uitziet, maar in de plaats krijg je wel een heel goede leesbaarheid en, vooral, een opmerkelijk lange batterijduur.

De Time kreeg dus voor het eerst een kleurenscherm mee, maar koos voor e-paper in plaats van lcd. Dit is nog altijd een pak energiezuiniger, maar we merkten toch wel een verschil op met de Pebble Steel. Waar de Steel het gemakkelijk een werkweek uitzong, haalden we uit de Time zo’n drie dagen. Toegegeven, we gebruikten de Time ook heel veel om onze muziekstreaming via Spotify te bedienen, maar dat deden we bij de Pebble Steel ook en het verschil is er wel degelijk.

Uiteraard is een drietal dagen nog steeds dubbel zo lang in vergelijking met de meeste andere smartwatches, maar we vinden het ergens toch wat jammer dat Pebble aan een van zijn grootste troeven raakte.

Time-tijdlijn

Even nieuw als het kleurenscherm is de Time-tijdlijn, waarvan het toestel uiteraard zijn naam haalt. Het principe is simpel: druk je vanuit de watchface naar beneden, dan krijg je een overzicht van de dag en de komende twee dagen te zien. Daarin zitten niet enkel de weersverwachting en de tijdstippen van de zonsopkomst en -ondergang, maar ook al jouw agendapunten zijn zichtbaar. Ga je vanuit de watchface naar boven, kan je de voorgaande dag nog eens overlopen.

De Timeline moet ook meer zijn dan jouw to-do-kalender. Ook apps zetten ‘pins’ op jouw tijdlijn: zo kan je via ESPN bijvoorbeeld wedstrijden van jouw favoriete team op de kalender zetten, terwijl bijvoorbeeld ook alarmen en fitnessapps. Elk agendapunt kan je aanklikken om meer info te krijgen.

De tijdlijn is een leuk idee en werkt ook goed, maar is niet meteen het grootste verkoopargument om een nieuwe Pebble in huis te halen. Zeker niet als je beseft dat ook oudere Pebbles deze tijdlijn via een software-update krijgen.

Gebruiksgemak

Waar Pebble nog steeds in uitblinkt, is gebruiksgemak. Voorlopig is elke smartwatch nog steeds een verlengstuk van je smartphone in plaats van een autonoom toestel, en het is vooral in dat opzicht dat de Time zijn waarde bewijst.

Voor elke notificatie die je op je smartphone krijgt, krijg je een Pebble-melding. Standaard gaan die gepaard met een trilling, maar die kan je ook uitschakelen. De meldingen zijn een pak beter leesbaar dan vroeger en zien er dankzij de nieuwe interface en het gebruik van kleuren ook netjes uit. Krijg je te veel notificaties op korte tijd, dan kan het wat chaotisch worden en mis je af en toe wel een melding. Elke melding moet je met behulp van de knoppen ook gaan ‘dismissen’, want dit gebeurt niet automatisch.

Een leuke optie, maar die je in de praktijk waarschijnlijk niet veel zal gaan gebruiken, is de mogelijkheid om sms’jes of andere berichten te gaan beantwoorden. Dit kan met een emoticon, een ingestelde template of zelfs via spraakcommando’s. Dankzij een ingebouwde microfoon kan je (in het Engels, uiteraard) een antwoord gaan dicteren. Deze optie werkt niet altijd even goed, verwacht dus zeker geen Siri-dicteerkwaliteit.

Al bij al is de Time, net zoals zijn voorgangers, een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk toestel. De menu’s zijn een pak duidelijker dan voorheen en de bediening is meer dan oké. Het enige puntje van kritiek dat je hier kan geven, is het ontbreken van een aanraakscherm.

Fitnesstracking

Voor de Pebble zijn er ontelbaar veel apps beschikbaar en nog veel meer watchfaces, de ene al origineler dan de andere. Bovendien is de overgrote meerderheid van deze toepassingen gratis. Ze allemaal bespreken is uiteraard onmogelijk, dus beperken we ons tot de fitnessapps.

Wij gebruikten Misfit, zowat de standaardapp op je Pebble. Deze app loopt in de achtergrond en houdt dagelijks jouw stappen bij en registreert automatisch jouw slaappatroon. Hoe precies deze metingen zijn, is soms moeilijk te zeggen, maar je krijgt alvast een idee van jouw activiteiten. Elke ochtend krijg je een overzicht van de vorige dag en enkele kleine grafiekjes met de waarden van de voorbije dagen erbij. Een hartslagmeter en gps zijn er nog niet en dat is best wel jammer.

Uiteraard zijn er veel meer apps dan enkel Misift: Jawbone, Runtastic, Endomondo, Swim.com, …: allemaal hebben ze een app voor Pebble. Wie graag zijn of haar sportprestaties logt, kan dat dus zonder probleem.

Smartstraps

We haalden het al aan: een hartslagmeter en een gps vind je niet terug in de Pebble Time, maar daar komt misschien een oplossing voor. De magnetische oplaadpoort aan de achterzijde van het horloge fungeert ook als hardwarepoort. Later dit jaar komen er zogeheten smartstraps, externe modules die je op je Pebble kan aansluiten en extra functies moeten toevoegen. Denk inderdaad aan hartslagmeters en gps-modules. Wanneer die komen en hoe handig die zullen zijn, is echter nog afwachten.

Conclusie

De Pebble Time is zonder twijfel een uitstekende smartwatch als je op zoek bent naar een no-nonsense horloge met degelijke functionaliteit en een meer dan goede batterijduur. Ook als je iemand bent die niet gebonden wil zijn aan één merk smartphone, dan is de Pebble Time momenteel zowat de beste optie die je in huis kan halen.  Wil je echter uitpakken bij je vrienden, dan zijn er zeker meer in het oog springende smartwatches op de markt.

Het kleurenscherm is een leuke vernieuwing en maakt het toestel heel aangenaam om te bedienen, de timeline moet je meer als een extraatje zien. De komst van smartstraps kan het toestel een compleet nieuw elan geven, maar dat blijft voorlopig nog wat afwachten.

De Time geeft ons een beetje het gevoel een overgangstoestel te zijn. Binnenkort mag je namelijk ook al de Pebble Time Round verwachten, zowat het eerste echte designstatement dat Pebble maakt. Wie nog even kan wachten, lijkt dan ook beter voor de ronde versie van de smartwatch te gaan. De Time is met zijn 249,99 euro bovendien ook niet supergoedkoop, al is hij nog altijd minder prijzig dan de concurrentie.

Reageer