De smartwatch blijft maar aan populariteit groeien en zowat elke fabrikant heeft stilaan zijn eigen toestel in de winkelrekken liggen. Pebble is zowat de grondlegger van de smartwatch en stelt later dit jaar twee gloednieuwe toestellen voor. Wij gingen nog eens aan de slag met de Pebble Steel, voor velen nog steeds de beste smartwatch tot nu toe.
Toen Pebble in 2013 de allereerste Pebble op de markt bracht, had het bedrijf al zijn stoutste verwachtingen overtroffen. In 2012 had het bedrijf een bedrag vooropgesteld van 100.000 dollar dat het via crowdfundingwebsite Kickstarter wou verzamelen om de allereerste Pebble te maken. Het toestel zamelde uiteindelijk maar liefst 10 miljoen dollar in en is daarmee nog steeds het meest succesvolle Kickstarterproject ooit.
Dit jaar stelt Pebble zijn derde en vierde smartwatch voor: de Pebble Time en de Pebble Time Steel. Die komen met een kleurenscherm en het wordt meteen de eerste keer dat Pebble afstapt van het zwart-witte ‘e-ink’ scherm. De smartwatchmarkt is op korte tijd immers heel veel veranderd, met steeds meer concurrenten die knappe kleurenschermen aanbieden.
De evolutie naar een kleurenscherm lijkt dus een logische stap, al blijkt de Pebble Steel, die in 2014 op de markt kwam en dus al een jaar oud is, zeker niet te moeten onderdoen voor nieuwere en duurdere toestellen.
Het design
De originele Pebble mag dan wel een goed toestel geweest zijn, echt mooi was het niet. Daar bracht de fabrikant verandering in met de Pebble Steel, die eigenlijk enkel op uiterlijk van zijn voorganger verschilde en met een ‘klassieker’ en steviger design uitpakte.
Wij mochten aan de slag met de zwarte variant met zwart lederen polsbandje. De Pebble Steel is op zich geen lelijk toestel, maar er zijn zeker mooiere alternatieven. Denk hierbij aan de LG Watch Urbane of de Huawei Watch.
Het voordeel van de Pebble Steel is dat die een pak kleiner is dan de meeste smartwatches en eigenlijk ook gewoon heel licht is. Het is een smartwatch, maar voelt meer aan als een gewoon horloge en dat kunnen we enkel maar toejuichen, ook al liepen we nu ook niet meteen wild van het ontwerp op zich.
Wat wel gezegd mag worden: de Pebble Steel valt eigenlijk nooit echt uit de toon. Of je nu naar een etentje gaat of een dagje aan het strand doorbrengt: je kan het toestel zowat overal dragen. Zeker als je het scherm gaat combineren met het metalen polsbandje, wat het toestel extra stijlvol maakt.
Bovendien is de Pebble Steel waterdicht en kan je er zonder problemen mee douchen of zwemmen.
Het scherm
Een van de grote unicums van Pebble is het ‘Memory LCD’, dat letterlijk in fel contrast staat met de lcd-schermen van andere fabrikanten. Dat type scherm (dat ergens tussen een e-ink scherm en een lcd inzweeft) heeft als grote voordeel dat het bijzonder energiezuinig is en dus verschillende dagen zonder oplaadbeurt kan. Bovendien is het ook in fel zonlicht perfect leesbaar.
Het nadeel is dan weer dat het hier niet om een kleurenscherm gaat, maar om een met zwart-witte en grijze tinten. Ook de resolutie is met zijn 144 x 168 pixels niet echt hoog, wat resulteert in eerder korrelige afbeeldingen en teksten.
Je zou denken dat zo’n scherm een beetje ouderwets overkomt, maar eigenlijk vonden wij net het tegenovergestelde. De race naar knappe schermen en zoveel mogelijk pixels heeft niet enkel bij de smartphones maar ook bij de smartwatches een negatief effect op de batterijduur. De nieuwe wedloop is er daarom één die streeft naar een accu die het langer dan een dag uit kan zingen.
Op zeker vlak kan je dus eigenlijk zeggen dat de Pebble Steel moderner is dan alle andere smartwatches, die zo goed als dagelijks aan de lader moeten hangen. Extra straf als je weet dat de Pebble Steel op elk moment de tijd weergeeft en het scherm dus constant actief is.
Mocht je twijfelen: dankzij de ingebouwde backlight kan je het scherm van de Pebble Steel ook in het donker aflezen. Een kleine schudbeweging met de pols of een toets indrukken is genoeg om het scherm te activeren.
Software en apps
De Pebble-software zit ietwat anders in mekaar dan wat je bij Android of iOS ziet. Je regelt verschillende zaken via je smartphone (iOS of Android): welke apps je op je Pebble wilt draaien, van welke apps je notificaties wilt ontvangen, enzovoort.
De verbinding tussen je smartphone en de Pebble Steel gebeurt via Bluetooth. De notificaties komen dan in een simpele tekstvorm aan op je smartwatch. Mails, sms’en, tekstberichten via Whatsapp of Messenger, ….: je kan ze zonder problemen lezen op jouw Pebble Steel door gewoon te scrollen. Of je kan ervoor kiezen om de notificatie via de Pebble gewoon op jouw smartphone te openen. Onbelangrijke e-mails kan je meteen verwijderen of archiveren.
Pebble maakt naast de notificaties die rechtstreeks van jouw telefoon komen, ook gebruik van de eigen Pebble Appstore. Die is onderverdeeld in twee categorieën: apps en watchfaces. Er zijn werkelijk honderden watchfaces (‘klokjes’ of de manier waarop de tijd weergegeven wordt) en apps.
Installeer je een app, dan komt die op de Pebble in jouw ‘locker’ te staan en kan je die op jouw Pebble gaan activeren. Let op: er is maar plaats voor acht apps of watchfaces tegelijkertijd op het toestel.
Ergens is dat natuurlijk een beetje vervelend. Volgens Pebble heeft het ook niets te maken met opslaggeheugen, maar het bedrijf wil de consument meer doen nadenken over welke apps ze in bepaalde situaties echt nodig hebben. Let wel: je blijft uiteraard de notificaties van jouw telefoon ontvangen, ook al heb je bij wijze van spreken geen enkele app op de Pebble draaien.
De Pebble Appstore mag dan op grafisch vlak niet zo spectaculair ogen als andere besturingssystemen en ook een stuk minder goed gevuld zijn dan de appwinkels van iOS en Android, maar toch zijn er heel wat goede apps voor Pebble terug te vinden. Niet enkel leuke activiteitstrackers als Misfit en Up for Pebble, maar ook apps waarmee je je smartphone nog minder nodig hebt, zoals Toggles Pebble, waarmee je bepaalde instellingen van je telefoon op de Pebble kan wijzigen.
Standaard komt jouw Pebble Steel ook met ingebouwde muziekbesturing. Zo kan je via je Pebble Spotify-afspeellijsten afspelen.
Algemeen gezien zit de software van Pebble wel leuk in mekaar, al kan die natuurlijk niet op tegen de moderne look & feel die andere fabrikanten aanbieden. Pebble heeft dan weer het voordeel dat het systeem heel logisch in mekaar zit en het toestel eigenlijk heel eenvoudig is in gebruik.
Pebble, de stille kracht in de achtergrond
Design, apps en waterdichte eigenschappen zijn uiteraard verre van onbelangrijk, maar van je smartwatch wil je toch nog altijd vooral dat die ervoor zorgt dat je niet telkens je smartphone moet bovenhalen om te kijken of je ongelezen notificaties hebt.
En dat doet de Pebble heel knap: krijg je een notificatie binnen op jouw smartphone, dan wordt je via een subtiel trilsignaal aan je pols daarvan op de hoogte gebracht. Of je nu aan het rijden bent, op een feestje bent of in een vergadering zit: het is altijd handig om snel te kunnen kijken of je een belangrijke e-mail ontvangen hebt of opgebeld wordt. Je kan via de Pebble niet rechtstreeks antwoorden, maar oproepen kan je bijvoorbeeld wel afwijzen.
Met de Pebble haal je ook een subtiele fitnesstracker in huis, die in de achtergrond dagen aan een stuk jouw activiteiten bijhoudt. Het doet dat zo subtiel dat je soms gewoon vergeet dat jouw stappen continu geteld worden. Wij gingen aan de slag met de Misfits-app, die ook ons slaappatroon in het oog hield. Bij de nauwkeurigheid van het getelde aantal stappen plaatsten we soms vraagtekens, maar het feit dat Pebble dit op zo’n subtiele manier aanbiedt wisten we zeker te appreciëren. Bovendien is het een functie die niet veel andere smartwatches op die manier brengen.
Ten slotte willen we ook nog een lans breken voor het, naar onze bevindingen, knappe bereik van de Pebble Steel. Zoals aangegeven synchroniseert het toestel via Bluetooth notificaties van je smartphone naar je pols. In de praktijk merkten we dat de Pebble zelfs nog meldingen kon ontvangen wanneer onze smartphone zich een verdieping lager bevond dan onze smartphone (een OnePlus One). Dat de Pebble trouwens zowel met iOS als Android werkt, is enkel maar een pluspunt.
Conclusie
De Pebble Steel is, ondanks het feit dat het een van de eerste smartwatches was, nog steeds een van de beste slimme horloges op de markt. Het e-ink scherm is iets waar je zeker aan moet wennen en is misschien niet meer ‘van deze tijd’, maar als je kijkt welke batterijduur je ervoor terugkrijgt, nemen we dat er graag bij.
Een van de sterke punten van Pebble is dat het zowel met Android als iOS werkt, terwijl het ook nog eens een uitgebreide eigen appbibliotheek heeft.
Met de Steel heeft Pebble nog steeds een van de meest complete smartwatches in handen en lijkt het ons een van de beste keuzes voor wie nu al een slim horloge in huis wil halen. En met zijn prijs van 229 euro is het toestel een pak goedkoper dan zowat elke concurrent. Dus als je weinig geeft om kleurenschermen en designstatements, maar gewoon een oerdegelijke smartwatch in huis wil halen, lijkt de Pebble Steel ons, zelfs een jaar na lancering, nog steeds de beste optie.
Reageer