Epson EH-TW6600

Met een nieuwe home cinema projector EH-TW6600 van Epson tover je jouw woonkamer meteen om in een bioscoop. En dit aan een erg schappelijke prijs. We deden de test.

Situering

Vandaag hoef je niet langer grof geld neer te tellen om thuis van een echte bioscoopervaring op een groot scherm te genieten. Met een richtprijs van 1499 euro is de projector niet goedkoop, maar in dit prijssegment zet het wel nieuwe maatstaven. Zo beschikt de projector over lensshift, een iris en is er zelfs een iets duurdere versie met draadloze HDMI.

Epson maakt al een tijdje bijzonder lichtsterke projectoren die zonder probleem in een woonkamer overdag hun werk kunnen doen. Dat is niet anders bij de EH-TW6600: de helderheid klokt af op 2500 lumen, terwijl de contrastverhouding een gezonde 70.000 op 1 bedraagt.

Design en installatie

De aanwezigheid van lensshift en de optionele draadloze HDMI maken een flexibele plaatsing mogelijk.

Met lensshift kan je de lens horizontaal (24%) of verticaal (60%) gaan verschuiven om het beeld zo goed mogelijk op je muur (of projectiescherm) te krijgen. In de praktijk hoef je zo niet langer de projector centraal in het midden van het geprojecteerde beeld te plaatsen, maar bijvoorbeeld op een tafeltje aan de zijkant of een boekenrek achter jouw sofa. Bij goedkopere projectoren kan je dat plaatsingsprobleem oplossen met de zogenaamde keystone-correctie, maar dit is een softwarematige aanpassing die altijd repercussies heeft op het beeld.

epson-eh-tw6600-achterzijde

Dankzij draadloze HDMI kan je draadloos de beelden van je Blu-ray-speler of settopbox versturen naar de projector, zodat enkel nog een stroomkabel nodig is. De meegeleverde draadloze HDMI-zender bevat nu zelfs vier HDMI-ingangen voor randapparatuur, dat zijn er twee meer dan vroegere modellen van Epson.

Ons testexemplaar is de home cinema projector EH-TW6600W, met draadloze HDMI en in het wit afgewerkt. De versie zonder draadloze HDMI, de EH-TW6600, is uitgevoerd in het zwart.

Voor de eerste maal in lange tijd werd de behuizing van een Epson projector volledig vernieuwd. Vooraan is de lens decentraal naar rechts verschoven, waardoor er aan de linkerzijde extra plaats is vrijgekomen voor de koeling. Bovenaan zijn alle knoppen ook naar rechts verhuisd. De twee draairegelaars voor de mechanische verschuiving van de lens (lensshift) situeren zich bovenaan de lens.

Qua aansluitingen treffen we onder meer 2 fysieke HDMI 1.4-ingangen aan, waarvan eentje met ondersteuning voor MHL, en twee USB 2.0-poorten. De meegeleverde afstandsbediening is overzichtelijk en voorzien van verlichte toetsen.

Lensshift instellen is makkelijk met de twee draaiknoppen, de zoomring heeft een 1,6x zoombereik en onderaan kan je de wieltjes verstellen zodat de projector waterpas staat op een oppervlak. De draadloze HDMI, de lensshift en ook de ingebouwde luidsprekers maken dat de projector flexibel inzetbaar is thuis maar ook op verplaatsing.

We projecteren in onze testopstelling op een vast spanscherm van Kingpin met een beelddiagonaal van 117-inch (16:9) en een gain van 1,0. We gebruiken de calculator op de website van ProjectorCentral.com om de aangewezen afstand van plaatsing van de projector te berekenen (ietsje meer dan 4 meter). We doen ook de test op een gewone muur in de woonkamer, met draadloze HDMI ingeschakeld.

epson-eh-tw6600-afstandsbediening

Menu

Het menu van de Epson-projectoren is nog steeds ongewijzigd, met aan de linkerzijde de verschillende instellingen. De beeldparameters interesseren ons het meest. Daar kan je spelen met de kleurmodus, helderheid, contrast, kleurverzadiging, tint, huidtint, scherpte, kleurtemperatuur en wat meer geavanceerde instellingen zoals grijstinten en gamma.

epson-eh-tw6600-menu

Beeldkwaliteit

Laten we meteen in huis vallen. De beelden die de EH-TW6600 projecteert zijn vol details, kleurrijk, levendig en scherp. Het zijn eigenschappen waar Epson zich niet vaak op laat mistrappen. Vorig jaar begon Epson te spreken van het concept van lichtrendement van gekleurd licht. Kort gezegd komt het er op neer dat de helderheid van de kleuren even goed als die van wit licht, iets wat bijvoorbeeld bij DLP-projectoren minder het geval is.

We testen met volgende films op Blu-ray: The Hobbit 2, Oblivion, Iron Man en Tron Legacy.

We bereiken dit resultaat ook zonder al te veel te prutsen aan de beeldinstellingen. Wij selecteerden uit de 5 beeldmodi de modus Natuurlijk. Daarnaast kan je nog kiezen uit Cinema, Woonkamer, Auto en Bright. Als je 3D-beelden gaat afspelen, komen nog twee extra instellingen te voorschijn.

De sterke output van de lamp maakt dat ook in gewone woonkamers – die niet volledig verduisterd kunnen worden – het beeld naar behoren is. We plaatsen de lamp steeds in eco-stand, dat rekt de levensduur van de lamp, en ook in deze stand is de lichtopbrengst ruim voldoende.

Zijn de beelden iets te scherp, dan kan je met Epson Super-resolutie de scherpte regelen in vijf stappen van 0 tot 5. Wij kiezen voor de ‘1’-stand die er het meest natuurlijk en minst geforceerd uitziet. Zet ook best de ruisonderdrukking uit.

Wat ontbreekt op de EH-TW6600 is één of andere vorm van frame interpolatie, een techniek om snel bewegende scènes beter op het scherm te toveren.

Zwartwaarden

De hoge lichtoutput van de lamp heeft wel zijn consequenties in echt donkere scènes in films. Zwart neigt sterker naar grijs, en heel wat details en kleuren gaan verloren in bepaalde scènes. Het wijzigen van de iris lijkt geen effect te sorteren. We zien amper verschillen als de iris in- of uitgeschakeld is. In theorie moet de iris highlights helderder maken en schaduwen dieper.

Als je de desbetreffende scène al hebt gezien of gaat vergelijken met andere projectoren, vallen de mindere zwartwaarden nadrukkelijk op. Het moet wel gezegd worden: vaak gaat het om duurdere modellen.

3D beeldkwaliteit

De uitstekende helderheid van de projector is een extra pluspunt voor wie regelmatig een 3D-filmpje meepikt. Bovendien is het zo goed als volledig ontbreken van crosstalk een verademing. Details en kleuren springen er nu nog meer uit. En doordat de 3D-bril het beeld lichtjes dimt, komt ook zwart er bij 3D beter uit.

We vinden het altijd een pluspunt als er minstens één 3D-bril wordt meegeleverd. Die van Epson werkt op basis van de active shutter-techniek en de minder storingsgevoelige radiofrequentie. Ze zijn op te laden via USB en dus hoef je niet langer de batterijen te vervangen zoals vroeger.

Geluid

De EH-TW6600 heeft twee ingebouwde luidsprekers van 10W. Zoals we al zeiden is dat extra handig als je bijvoorbeeld de projector meeneemt naar vrienden om naar live sport te kijken of te gamen. Staat de projector achter je, is het misschien wel een beetje vervreemdend dat de dialogen niet vanuit het beeld komen.

De iris maakt wel af en toe lawaai, en ook de ventilator is hoorbaar, maar wie op een normaal volume film kijkt, zal er zich niet druk over maken. De duurdere projectoren van Epson zijn naar ons aanvoelen wel iets stiller.

Conclusie

De EH-TW6600W is een zeer degelijke projector met voor zijn prijs een erg goede beeldkwaliteit. Kleuren, helderheid, details … het volledige plaatje klopt.

De zwartwaarden presteren echter iets minder dan de andere parameters die de beeldkwaliteit beïnvloeden. In donkere scènes zijn de beelden minder overtuigend dan bij heldere fragmenten.

Maar in 3D doet hij dan weer uitstekend, met iets dieper zwart (te danken aan de bril) en de afwezigheid van crosstalk.

Ook de aanwezigheid van lensshift en de draadloze HDMI op het duurder model zorgen voor een flexibele plaatsing.

Reageer