Test: Alcatel OneTouch Watch

De smartwatchoorlog is volop aan de gang. Naast de gevestigde waarden mengen zich ook spelers die je misschien niet meteen verwacht had. Alcatel OneTouch is daar één van en pakt uit met de Watch, een toestel dat design wil koppelen aan een knappe prijs. Wij gingen aan de slag met het toestel.

Test: Alcatel OneTouch Watch

De zoektocht naar de perfecte smartwatch lijkt met de dag interessanter te worden. Het aantal fabrikanten dat een slim horloge op de markt brengt, is stilaan niet meer te tellen. Uiteraard wordt het daardoor steeds interessanter om te zien hoe bedrijven zich gaan onderscheiden van de concurrentie.

Bij Alcatel OneTouch ligt de nadruk allereerst op een cool design. Een rond schermpje, afgewerkt met metalen accenten en een lederen of metalen polsbandje. Echt opvallen doet de Watch hier niet mee, maar er is zeker ook niets mis mee. Het toestel ziet er knap en modern uit en ligt ook mooi op je arm. Sowieso zijn wij meer fan van een rond ontwerp en de Watch scoort hier zeker punten mee.

Wij kregen de versie met een lederen armband. Een comfortabele optie voor alledaags gebruik, al is een metalen polsbandje nog altijd stijlvoller.

Een leuke designtwist van Alcatel: aan de onderzijde of zijkant van de Watch vind je geen enkele poort terug. Het toestel opladen doe je via een USB-aansluiting die in het bandje zelf verwerkt zit. Gewoon even het bandje openklikken en er komt een usb-aansluiting tevoorschijn. Knap gedaan van Alcatel, want zo hoef je nooit kabels mee te nemen. Wel heb je een computer nodig, of een tussenstuk om het toestel in het stopcontact te stoppen.

Compatibel met Android…. én iOS

Een van de strafste punten van de Watch is de mogelijkheid om het apparaat zowel met Android-toestellen als met iPhones te gaan gebruiken. Hiermee gaat Alcatel de Pebble achterna en biedt het een voordeel op heel wat andere smartwatches. Veranderen van smartphoneplatform betekent dus niet meer ook veranderen van smartwatch.

Alcatel realiseert dit door de Watch op een eigen softwareplatform te laten draaien, dus ook niet op Android Wear. Na een kleine tik op het scherm krijg je een overzicht van de toepassingen via kleurrijke iconen. Hier vind je onder meer een stopwatch, weerupdates, een fitnessapp, hartslagmeter, vliegtuigmodus, een muziekapp, enzovoort. Dit menu is overzichtelijk en ziet er eigenlijk best knap uit.

De Watch kan ook jouw notificaties van op jouw smartphone tonen en geeft die weer in kleine lijstjes per toepassing. Zo staan jouw Twittermeldingen gescheiden van die van Facebook. Deze manier van werken heeft wel potentieel, maar kon misschien nog iets beter uitgewerkt worden omdat je nu echt constant aan het rondtikken en swipen bent om alles gelezen te krijgen.

Als je gaat vergelijken met die andere cross-platform smartwatch, de Pebble, dan geven we die laatste op dit vlak althans nog de voorkeur.

Toch moet het gezegd: wij vonden de software van de Watch meer dan oké. Alles is overzichtelijk en de bediening van het toestel verloopt heel intuïtief, iets wat je van Android Wear niet altijd kan zeggen. De menu’s en toepassingen zijn ook mooi en minimalistisch. Het grote nadeel? De appcatalogus wordt volledig gevuld door wat Alcatel zelf ontwikkeld. Third-party apps zijn er niet, dus voor de echte appfreaks is dit een serieus gemis.

Voor wie graag een doorgedreven personalisatie doorvoert: je kan volop gaan spelen met achtergronden, watchfaces en kleurtjes.

Fitness

De Watch beschikt ook over verschillende fitnessmogelijkheden. Het toestel houdt jouw hartslag bij, meet het aantal stappen en de afstand die je aflegt, hoeveel calorieën je verbrandt, enzovoort. De stevige build heeft tot gevolg dat de Watch water- en stofbestendig is, met een IP-rating van 67, dus ook tijdens het sporten hoef je je hier geen zorgen over te maken.

De Watch synchroniseert al deze data met de Move-app voor jouw smartphone. Die toont via een ‘clean’ design met ringen jouw prestaties ten opzichte van jouw doelstellingen. Die kan je naar believen gaan aanpassen.

Hoewel de Watch zeker geen activity tracker is, doet die het behoorlijk inzake het opmeten van gegevens. De stappenteller is redelijk nauwkeurig en dus wordt de afstand die je bijvoorbeeld tijdens een loopsessie ook goed bijgehouden. Over de hartslagmeter zijn we iets kritischer: de metingen konden soms erg veel schommelen, dus echt betrouwbaar zijn die niet. De Watch is niet de enige die hier mee kampt, want heel wat smartwatches en activity trackers meten niet altijd even nauwkeurig.

Toch vonden we de ervaring met de Alcatel Watch een van de betere die we bij een smartwatch al getest hebben. Je krijgt een mooi overzicht van jouw activiteiten, zowel op het toestel zelf als op de smartphone-app.

Hardware

De Watch kreeg een 1,2 inch scherm met 240 x 204-resolutie mee en wordt van energie voorzien door een 210 mAh-accu. Deze wist ons aangenaam te verrassen en hield het gemakkelijk een dag of drie vol, wat een groot verschil is met de meeste andere smartwatches. Enkel Pebble doet het nog net iets beter. Een goede batterijduur is niet onbelangrijk en het is positief dat sommige fabrikanten hier aandacht aan besteden.

Conclusie

Met de Watch doet Alcatel OneTouch een verdienstelijke gooi binnen het smartwatchlandschap. Het feit dat het hiermee een eigen koers vaart en voor een eigen besturingssysteem kiest, heeft zowel voor- als nadelen. Het systeem zit wel goed in mekaar en ziet er best goed uit, maar het gebrek aan apps zal voor veel gebruikers een grote negativo zijn.

De knappe batterijduur, het ronde design en de ingebouwde fitnessapps- en hardware moeten de consument overtuigen. Maar wat vooral interessant is aan deze Watch is de prijs: het toestel kost slechts 139,99 euro en is daarmee een pak goedkoper dan heel wat concurrenten, zelfs dan de Pebble Steel (229 euro). De Watch lijkt dan ook een heel knappe budgetoplossing te worden, zowel voor iOS- als Android-gebruikers.

Reageer