We worden steeds meer overspoeld door smartwatches in alle maten, kleuren en vormen. Toch zijn er enkele basistips waar je op moet letten als je beslist een smartwatch aan te kopen.
Compatibiliteit met je smartphone
Criterium nummer één is natuurlijk dat je een smartwatch in huis moet halen die compatibel is met jouw smartphone. Het heeft uiteraard minder zin een Apple Watch te kopen als je geen iPhone hebt. Omgekeerd kan het wel: bepaalde smartwatches van andere merken kan je wel samen met je iPhone gaan gebruiken. Er bestaan immers smartwatches die zowel met iOS als Android compatibel zijn. Vergeet niet dat de functionaliteit wel eens grondig kan verschillen.
Apps
Elke smartwatch komt standaard met enkele apps, maar kan je zo goed als altijd nog gaan uitbreiden met heel wat third party-toepassingen. Voor heel wat mensen zijn deze apps cruciaal.
Batterijduur
Waar een klassiek horloge heel lang zonder nieuwe batterij kan, is dat bij een smartwatch helemaal niet zo. Het rekenwerk dat een smartwatch moet verrichten, in combinatie met het oplichten van het scherm, is heel belastend voor de batterij.
De batterijduur is, net zoals bij smartphones, een belangrijke parameter in het kiezen van een smartwatch. Sommige houden het 24 uur uit, andere anderhalve dag en sommige zelfs enkele dagen. Als je je toestel niet constant aan de lader wilt of kunt hangen, is dit zeker iets om rekening mee te houden.
Volledig touch of fysieke toetsen
Smartwatches met aanraakschermen komen steeds meer voor, maar zijn zeker nog niet overal aanwezig. De meeste toestellen gebruiken een combinatie van de twee: een aanraakscherm aangevuld met een ‘touch’-toets of een of meerdere drukknoppen.
Simslot
De aanwezigheid van een slot om een aparte simkaart in kwijt te kunnen, is een eigenschap die veelal nog over het hoofd gezien wordt en misschien wel de reden is dat smartwatches nog niet echt hun volle potentieel ingelost hebben.
Geen eigen simkaart wil namelijk zeggen dat je altijd jouw smartphone bij de hand moet hebben om de smartwatch ten volle te kunnen benutten. Alle notificaties komen dan namelijk van jouw smartphone omdat de smartwatch zelf geen toegang heeft tot een dataverbinding. Een aparte simkaart voor jouw watch lost dit probleem op.
Dit maakt het bovendien ook mogelijk om de smartwatch volledig zelfstandig te gaan gebruiken. Zo kan je ook met jouw smartwatch gaan bellen of sms’jes sturen zonder dat je daarvoor verbinding nodig hebt met jouw smartphone. De smartwatches met simslot zijn echter dun bezaaid, of zijn zelfs nog niet in de Benelux te verkrijgen.
Gps
Een groot verkoopsargument voor een smartwatch, is een ingebouwde gps. Dit is vooral handig als je je smartwatch ook wilt gebruiken tijdens het lopen, fietsen of wandelen. De smartwatch van vandaag komt vaker wel dan niet met fitnessapps en -hardware, dus ook een ingebouwde gps komt steeds vaker voor.
Sportieve look of stijlvol
Fitnessapps of niet, de smartwatch wordt ook veel gebruikt in het dagelijkse leven en kan ook op feestjes gedragen worden. De smartwatch is eigenlijk bedoeld om nooit uit te doen, behalve voor het opladen van de accu.
Maar natuurlijk is een stijlvol horloge met metalen polsbandje niet aangenaam tijdens het sporten en straalt een rubberen, kleurrijk toestel niet veel klasse uit op een trouwfeest. Als je echt een toestel wilt dat je altijd kunt dragen, kijk je dus best uit naar een tijdloos design en een apparaat met uitwisselbare polsbandjes.
Reageer