Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wil in 2019 met de uitrol van de eerste digitale stroommeters beginnen. Die moeten de traditionele tellers in onze meterkasten gaan vervangen.
Al jaren wordt er gesproken over de komst van de digitale elektriciteitsmeter. Maar de lancering werd telkens uitgesteld wegens de kostprijs. Maar nu zit het er toch aan te komen: de klassieke meters worden namelijk binnenkort niet meer gemaakt.
Voordelen van de slimme meter
Aan een digitale elektriciteitsmeter zijn heel wat voordelen verbonden. Zo kan de distributienetbeheerder ten allen tijde het elektriciteitsverbruik op afstand inlezen en moeten er geen controleurs meer op pad worden gestuurd. Bovendien is de kans op stroompannes kleiner doordat het elektriciteitsnet beter beheerd kan worden.
Ook voor de gebruiker zijn er voordelen. Zo zal je de meterstand digitaal kunnen bekijken, bijvoorbeeld via apps, en bijsturen waar nodig. Het opent ook mogelijjkheden om op momenten dat stroom het goedkoopst is, de wasmachine of andere apparatuur te laten draaien.
Maar ook nadelen
Grote nadeel blijft nog steeds de kostprijs. Volgens de laatste studies bedraagt die 2 miljard euro bij een volledige uitrol in Vlaanderen. Eén meter zou minstens 200 euro kosten, zonder installatie. Vraag is wie dit gaat betalen?
Vanaf 1 januari 2019
Minister Tommelein heeft alvast zijn plan klaar, en zal het deze week nog voorstellen aan de Vlaamse regering. Zo zullen de eerste digitale stroomtellers geplaatst worden bij nieuwbouw en woningen waar zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Streefdatum voor plaatsing van die eerste slimme meters is 1 januari 2019.
Reageer