Saygus V2

We kennen allemaal de iPhone 6, de Galaxy S5 van Samsung en de Sony Xperia Z3. Maar dat ook minder bekende fabrikanten echte topsmartphones kunnen maken, bewijst Saygus.

De smartphonemarkt wordt steeds meer overspoeld door nieuwe merken: Huawei, ZTE, Wiko en wie weet binnenkort ook Saygus. Het bedrijf toonde op de CES-beurs van dit jaar zijn ‘eerste’ smartphone. Eigenlijk is het niet het eerste toestel van de fabrikant, maar de VPhone die het op CES 2010 voorstelde heeft nooit het daglicht gezien.

De V2 (uitgespreken als ‘V Squared’) zou binnen afzienbare tijd wel naar de consumentenmarkt moeten komen. En daar de directe concurrentie aangaan met het absolute topsegment.

Stevige specs

Een blik op het indrukwekkende specificatielijstje van de V2 staaft deze uitspraak. De V2 komt met een 5 inch scherm met Full HD-resolutie en de Arctic Link III-technologie waardoor het ook in fel zonlicht goed leesbaar moet zijn. Onder de motorkap vind je 64 GB opslag, dat door middel van twee microSD-kaartjes uitgebreid kan worden. Met twee kaartjes van elk 128 GB, krijg je dus een smartphone met maar liefst 320 GB geheugen. Waarschijnlijk te veel van het goede, maar het toont maar het potentieel.

Qua rekenwerk doet het toestel een beroep op een Qualcomm 801-chip, die 2.5 GHz haalt. De V2 draait op Android 4.4.4 (KitKat), maar krijgt normaal snel een update naar Lollipop. Opmerkelijk is ook de mogelijkheid om van op een microSD-kaartje ook andere software te laden, zoals Sailfish of Linux. De batterij heeft een vermogen van 3100 mAh, maar zou door een specifieke aanpak hetzelfde vermogen moeten geven als een 4600 mAh-accu. Ook 4G is voorzien, en ook deze eigenschap krijgt een boost door Fractal Antenna-technologie, waardoor je volgens de makers ‘een extra streepje’ ontvangst zou krijgen.

Het camerawerk wordt verzorgd door een 21 megapixeltoestel aan de voorzijde en een 13 megapixelvariant vooraan, beide uitgerust met een optische beeldstabilisator.

Daarmee is het lijstje specs nog niet ten einde. Saygus rustte de V2 ook uit met enkele leuke extra’s: een vingerafdrukscanner, NFC, een infraroodtransmitter waardoor je het toestel als afstandsbediening kan gebruiken, de mogelijkheid om draadloos te herladen, draadloze HDMI-ondersteuning, een IPX7-waterdicht design en een behuizing met een ‘bumper’ gemaakt van Kevlar (waaruit ook kogelvrije vesten vervaardigd zijn).

Op vlak van design kunnen er misschien hier en daar nog verbeteringen doorgevoerd worden, en dat beseft Saygus ook: het toestel dat op CES getoond werd, is nog niet 100% het afgewerkte product, al zal er qua hardware niet veel meer gewijzigd worden.

Nog even wachten op de prijs

De V2 kan je op zijn minst een opmerkelijke telefoon noemen en lijkt in zekere zin echt een alleskunner. Het wordt uiteraard wel nog afwachten wat de prijszetting van het toestel wordt. Saygus hoopt vanaf februari de V2 op de markt te kunnen brengen.

Reageer