Al gehoord van Tizen? Waarschijnlijk niet, maar dat zou dit jaar wel eens grondig kunnen veranderen. Tizen is een besturingssysteem dat in 2015 de standaard wordt op alle nieuwe smart tv’s van Samsung.
Bovendien is het even geschikt als software voor tablets, smartphones, wearables, camera’s, printers en andere AV-apparatuur.
Tizen is gebaseerd op Linux en is zo goed als open-source. Het werd ontwikkeld door Samsung en Intel en heeft zijn oorsprong in de Bada-software dat Samsung vroeger nog gebruikte op enkele mobiele telefoons. Tizen is er niet alleen voor de televisies van Samsung, maar is even geschikt als software voor tablets, smartphones, wearables, camera’s, printers en andere AV-apparatuur.
Tizen bewuste keuze
Samsung trekt bewust de kaart van Tizen, en kiest niet voor bijvoorbeeld Android als aansturing voor al zijn apparatuur. Hoewel het project eerder al wat tegenslagen kende, bijt Samsung nu toch door de zure appel heen en heeft het als doel gesteld om tegen 2017 zowat alle Samsung apparatuur op Tizen te laten draaien.
Volgens Samsung is het lichter dan andere besturingssystemen: het vraagt minder rekenkracht en geheugen wat in theorie de toestellen sneller zou maken en de gebruikerservaring vlotter. Vooral in het groeiende domein van het ‘internet of things’ zegt Samsung dat Tizen veel geschikter is. Denk maar aan stofzuigers, wasmachines en andere apparatuur in de woning die met elkaar zullen communiceren. Samsung heeft plannen om de volgende 5 jaar bijna al zijn toestellen klaar te maken voor het IoT.
Eén ecosysteem
Een bijkomende reden is dat Tizen een beter verkoopsargument vormt tegen Chinese merken die Samsung om de oren slaan met goedkopere Android tv’s of smartphones. En één ecosysteem zorgt ongetwijfeld voor een naadloze overgang tussen alle Samsung toestellen. Om je een idee te geven: vanaf dit jaar kan je live televisie kijken op je tablet zelfs wanneer de tv is uitgeschakeld.
Bovendien ontvangt Google een som geld voor elk gebruik van Android. Misschien heeft Samsung wel op deze manier ook een dergelijke inkomstenbron in zicht?
Reageer