Volgend jaar zouden weleens de eerste smartphones met Ultra HD-scherm in de winkel kunnen liggen, zo meent hardwarefabrikant Qualcomm.

Toen Apple in 2010 de iPhone 4 lanceerde en er voor het eerst sprake was van het Retina-scherm, ontstond er een ware revolutie in de schermkwaliteit van mobiele telefoons. Pixelaantallen schoten de hoogte in, met de Quad HD-schermen (ongeveer 2560 x 1440 pixels) als laatste wapenfeit bij de echte toptoestellen. Displays met 1080p Full HD-resolutie zijn zowat de standaard geworden, maar daar lijkt het zeker niet bij te blijven.

2015 zou het jaar moeten worden waarin we de eerste Ultra HD-schermen bij smartphones zien. Dat zijn dus evenveel pixels (3840 x 2160 om precies te zijn) als we vandaag de dag op de echte toptelevisies terugzien. Het scherpte van een beeld wordt echter nog nauwkeuriger uitgedrukt in pixels per inch (ppi): hoeveel beeldpunten je dus eigenlijk hebt per inch van het scherm. De Ultra HD-resolutie op een smartphonescherm van 5 inch zal uiteraard een veel hogere ppi bereiken dan diezelfde resolutie op een 65 inch televisiescherm, want het aantal beeldpunten blijft uiteraard even groot.

Natuurlijk wordt het ook zaak van over 4K-videobestanden te beschikken om van de hoge resolutieschermen te kunnen genieten, en net daar wringt momenteel nog het schoentje. Maar Qualcomm wil de beschikbaarheid van 4K-content een duwtje in de rug geven door smartphones met Ultra HD-schermen te voorzien. Dit klinkt best als een goede strategie, want voor velen wordt de aankoop van een Ultra HD-smartphone waarschijnlijk een kleinere stap dan de aankoop van een Ultra HD-televisie. Bovendien zijn mobiele apparaten – met smartphones en tablets op kop – dé nieuwe manier om filmpjes mee op te nemen, te bekijken en te delen.

“4K zal pas echt gelanceerd worden als het in een ecosysteem geïmplementeerd kan worden”, zegt Qualcomm Technologies Co-President Murthy Renduchintala. Verschillende fabrikanten zijn al voorzichtig begonnen met het creëren van zo’n ecosysteem. Zo kan je met Sony’s Xperia Z3 en Samsungs Galaxy Note 4 alvast al 4K-video opnemen.

Een van de grote probleempunten van Ultra HD-video is de grote opslagruimte die je nodig hebt. Heel wat smartphones komen nog steeds met 16, 32 of 64 GB aan schijfruimte. De nieuwe iPhone 6 en 6 Plus hebben een variant met 128 GB opslagruimte, maar zelfs dat kan na verloop van tijd te weinig blijken. Ook voor je bandbreedte kan het problemen opleveren als je video’s wilt versturen of downloaden.

Je kan je natuurlijk ook vragen stellen of we wel smartphones met 4K-scherm nodig hebben. In vele gevallen zullen we waarschijnlijk de meerwaarde aan pixels helemaal niet zien omdat onze ogen daar gewoon niet toe in staat zijn.

Toch wordt het uitkijken of we 4K-schermen ook daadwerkelijk te zien zullen krijgen volgend jaar. De CES-beurs in Las Vegas in januari 2015 zal in waarschijnlijk al een tipje van de sluier lichten.

Reageer