philips-android-tv-2015

Philips tv, in handen van TP Vision, heeft op een persevent in Barcelona zijn televisieline-up voor dit voorjaar voorgesteld. Er was vooral veel aandacht voor de Android-software, maar de echte toptelevisies mag je pas dit najaar verwachten.

Philips toonde in Barcelona televisies van de instapreeksen tot het hogere middensegment, waarbij de 7600-lijn de meest uitgebreide specificaties bracht. Opvallend gegeven: zo’n 80% van de line-up is uitgerust met Android Lollipop als besturingssysteem, dus ook de lagere segmenten krijgen de software mee.

Tweede generatie Android-televisies

Vorig jaar was Philips de eerste fabrikant die Android inbouwde in zijn televisies, maar toen bleef de software beperkt tot de high-end modellen. Nu wil de fabrikant Android naar alle segmenten brengen, ook de instapmodellen. Zo goed als elke televisielijn vanaf de 5500-serie krijgt Android Lollipop mee, zodat je ook van een moderne Smart TV-interface kan genieten als je geen dure televisie in huis wilt halen.

Android 5.0 (Lollipop) brengt enkele nieuwe functies met zich mee. Via de ‘Launcher’ krijg je snel toegang tot de eigen appbibliotheek van Philips, die nog blijft bestaan naast Googles eigen Play Store. In de Launcher vind je ook de Google Voice Search en promoties van nieuwe apps en films terug. De al even nieuwe TopPicks-functie toont aanbevelingen op basis van jouw klik- en kijkgedrag.

Nieuwe functies, nieuwe afstandsbediening

De nieuwe Android-software heeft echter ook enkele gevolgen voor jouw afstandsbediening. Zo komt er een dedicated knop voor Netflix, iets wat we bij andere merken ook zien, en kan je de navigatiepijltjes op je remote gaan gebruiken om doorheen de menu’s te gaan swipen. Er komt ook een aparte knop om de Voice Search op te starten, waarmee je spraakgestuurde zoekopdrachten kan doen. Ook Google Cast wordt ondersteund, waarmee je bijvoorbeeld films of foto’s van op je smartphone of tablet rechtstreeks naar je scherm kan streamen.

Philips blijft ook aandacht schenken aan het Home Automation-idee waarbij je via je televisie bijvoorbeeld je verlichting kan gaan aansturen. Er is ook Nest-integratie voorzien, wat maakt dat je ook de slimme thermostaat via je televisie kan gaan regelen.

De nieuwe Android heeft echter ook enkele negatieve gevolgen, althans voor wie bepaalde functies veel gebruikte. Zo biedt het systeem geen ondersteuning meer voor de ‘point and click’-cursor van je afstandsbediening, verdwijnt de Chrome-browser van je tv en uit de app-winkel en komt geen enkele Philips-tv nog met een ingebouwde camera, aangezien deze niet meer ondersteund worden door Skype (dat in handen is van Microsoft). Je kan wel nog een externe camera aansluiten en de Skype-app downloaden en zo van de functie gebruikmaken.

Ambilight gaat breder

Philips toonde ook twee nieuwe Ambilight-functies en gaat zich nu ook richten op gaming en muziek. De Game-modus van Ambilight zagen we vorig jaar al, maar kreeg nu meer aandacht omwille van OnLive, het cloudgebaseerde gamingplatform waar Philips veel aandacht aan schenkt. Deze Ambilight-modus is sneller en dynamischer en brengt ‘hardere’ lichtpatronen in plaats van de zachte gloed die je krijgt bij bijvoorbeeld een televisieprogramma.

Ook voor je muziek is er nu een bijhorende Ambilight-modus. Streamingdiensten als Spotify zorgen ervoor dat je je muziek overal bij je hebt, dus ook op je televisie. Je kan hierbij kiezen voor verlichting die zich aanpast aan de melodie, het volume, etc. Een leuke idee voor feestjes, zeker als je ook enkele hue-lampen gaat connecteren met het systeem.

De televisies

Op naar de verschillende televisielijnen dan maar. Zoals gezegd richt Philips zijn pijlen nog niet op het absolute topsegment, dus de 8000- en 9000-reeksen kwamen nog niet aan bod.

Onderaan de ladder staat de 5300-lijn, een Full HD-televisie zonder Android, maar wel met Smart TV-functies en een dual-core processor. De beeldverwerkingstechnologie bestaat uit Pixel Plus HD en Micro Dimming voor respectievelijk de scherpte en het contrast. Verkrijgbaar in 32, 40 of 50 inch.

Een trapje hoger staat de 5500. Die komt wel met Android 5.0 (Lollipop) en krijgt 8 GB opslaggeheugen mee, dat je via USB-sticks kan uitbreiden. Ook hier wordt het beeld verzorgd door een Pixel Plus HD-engine en Micro Dimming. Verkrijgbaar in 32, 40, 48 en 55 inch.

De 6300-serie is een beetje een vreemde eend, want die krijgt geen Smart TV-functies. Philips verkoopt de tv als de ideale keuze voor wie enkel aandacht schenkt aan beeldkwaliteit en geen Smart TV nodig heeft. Dit toestel komt met tweezijdig Ambilight, een Perfect Pixel HD-engine, Perfect Natural Motion voor vloeiender beeld en Micro Dimming. Verkrijgbaar in 40 en 48 inch.

Met de 6510 bevinden we ons weer in het Android Lollipop-verhaal, aangevuld met tweezijdige Ambilight, 8 GB opslaggeheugen, Perfect Pixel HD, Perfect Natual Motion, Micro Dimming en ook Super Resolution voor meer details en scherpe beelden. Hier vind je ook 3D-functionaliteit terug. Verkrijgbaar in 32, 40, 50 en 55 inch.

Met de 6400-lijn komen we voor het eerst in het Ultra HD-segment terecht. Deze ‘instapreeks’ binnen de Ultra HD-televisies komt uiteraard met Android 5.0, 8 GB opslaggeheugen, de HEVC-codec en een dual-core processor. Het beeld wordt verzorgd door Pixel Plus Ultra HD, een 700 Hz Perfect Motion Rate, Micro Dimming Pro, Ultra Resolution en Natural Motion. Op dit toestel vind je geen 3D of Ambilight. Verkrijgbaar in 40, 50 of 55 inch.

Ook de 7100-toestellen komen met een Ultra HD-resolutie, maar zijn uitgerust met iets betere beeldverwerkingstechnieken: Pixel Precise Ultra HD, 800 Hz Perfect Motion Rate, Micro Dimming Pro, Natural Motion en de Colour Booster, die uiteraard jouw kleuren mooier en levendiger moet maken. Uiteraard vind je ook hier Android 5.0 terug, net als tweezijdige Ambilight, de HEVC-codec, een quad-core processor en 16 GB opslaggeheugen. Ook passief 3D is aanwezig. Verkrijgbaar in 43, 49 of 55 inch.

De 7600-lijn, ten slotte, vult de Ultra HD-resolutie aan met Pixel Precise Ultra HD, 1400 Hz Perfect Motion Rate, Micro Dimming Pro, Ultra Resolution, Perfect Natural Motion en de Colour Booster. Dit toestel biedt dus zowat het beste van Philips voor dit voorjaar. Ook actieve 3D is voorzien, net als een quad-core processor, driezijdige Ambilight en 16 GB opslaggeheugen.

Meer aandacht voor geluid

Het is een trend die nu al een jaar of twee aan de gang is: televisiefabrikanten besteden steeds meer tijd aan het geluid dat uit hun televisies komt. We kennen het verhaal: steeds dunner wordende televisies betekent steeds minder plaats om speakers in te bouwen en dus een slechter wordend geluid. Philips probeert dat probleem op verschillende niveaus op te lossen.

Alle series krijgen in hun speakers een Bass Port, die de basgeluiden wegleidt van de luidspreker en naar jouw kamer brengt. De meeste flatscreens maken gebruik van back firing speakers, waarbij de luidspreker naar de muur achter de televisie gericht staat. Via een instelling kan je gaan kiezen tussen een opstelling met voet of een waarbij jouw televisie aan de muur hangt. Er is namelijk een verschil in resonantie, aangezien de televisie zich dichter bij de muur bevindt als die via een beugel aan de muur hangt. Een kleine wijziging in de instellingen moet het geluid aan jouw opstelling aanpassen.

Philips wil via een speakeropbouw in ‘ringen’ ook voor een beter basgeluid zorgen. Een Double Ring zorgt voor betere lage tonen dan een gewone speaker en een Triple Ring gaat nog een stapje verder. De fabrikant verwijdert ook de grill voor de back-firing speakers omdat die voor een (kleine) vervorming van het geluid zorgt.

De meest opvallende inspanning die Philips leverde, zie je echter terug in de vorm van een ‘soundbar’ die het onder de 7150-televisie plaatst. Deze zorgt voor een voorwaarts gericht geluid dat vooral dialogen beter tot hun recht moet laten komen.

Wij kregen al een korte demo te horen en liepen niet meteen wild van de geluidskwaliteit van de 7150. De extra luidsprekers een soundbar noemen, is dan misschien ook een stap te ver. De geluidskwaliteit is namelijk helemaal niet zo goed als die van een ‘gewone’ soundbar. Dat is eigenlijk ook logisch gezien de beperkte afmetingen van de speaker. Volgens Philips is dit echter pas ‘het begin’ van waar de fabrikant naartoe wil, dus we zijn benieuwd naar de verdere vorderingen later dit jaar.

Accessoire: de centrale voet

Philips toonde in Barcelona ook al een handig accessoire voor zijn televisies, namelijk een centrale voet. Heel wat tv’s, en al zeker de grotere en duurdere modellen, komen immers met voetjes aan de uiteinden van het scherm om voor meer stabiliteit te zorgen.

Niet iedereen heeft echter ook een tv-meubel in huis dat even groot is als (of eigenlijk nog iets groter is dan) het tv-scherm, waardoor de voetjes niet op het meubel passen. Zij kunnen dan gebruikmaken van de centrale voet en dus dat grote scherm in huis halen zonder zich zorgen te maken over de afmetingen van hun tv-meubel. Let wel: we lieten ons vertellen dat de centrale voet gebruikt mag worden bij een maximale schermdiagonaal van 55 inch. Alles wat groter is, moet omwille van stabiliteitsredenen zijdelingse steuntjes krijgen.

Precieze lanceringsdata of prijzen van de televisies gaf Philips nog niet mee, maar verwacht de eerste toestellen in april of mei in de winkelrekken.

Wat met de toptelevisies?

We haalden het al aan: echte high-end tv’s toonde Philips nog niet. En wie goed opgelet heeft, heeft gemerkt dat er voorlopig nog geen enkele curved tv in de line-up staat. De eerste aankondigingen over de topseries (met of zonder gebogen televisie) mogen we pas op de IFA-beurs in september verwachten, maar we kregen nu alvast al een sneak preview van wat we te zien zullen krijgen. Dit najaar mogen we ook bij de Philips-televisies de eerste stappen richting HDR verwachten, net als meer innovaties op kleurhelderheid, scherpte en diepere zwartwaarden.

Op een prototype kregen we al vergelijkende beelden te zien met televisies van dit jaar en het resultaat leek alvast knap. TP Vision nam de tv-afdeling van Philips in mei 2012 over, en dit najaar zou de eerste keer zijn dat we daar echt de effecten van zullen zien. De eerste tekenen lijken alvast veelbelovend, dus het wordt uitkijken naar de Philips-toptelevisies in de tweede helft van het jaar.

Ontdek hier de andere televisies van Philips

Klik hier om producten in te laden

Reageer