sony-cledis-display

Er is een stille revolutie aan de gang achter de schermen van schermproducenten: microleds moeten jouw televisie helderder en energie-efficiënter maken dan ooit. Maar wat houdt deze term eigenlijk in? Wij leggen uit.

Je hebt het misschien al gelezen: Apple en Oculus hebben bedrijven opgekocht die de MicroLed-technologie ontwikkelen. MicroLed wordt dan ook aanzien als de volgende stap in beeld- en schermtechnieken.

MicroLed: het ‘nieuwe’ OLED?

MicroLed mag dan wel een nieuwe term zijn voor het grote publiek, echt nieuw kan je de techniek niet noemen. Het principe bestaat al sinds 2000, maar tot dusver zijn er nog geen MicroLedschermen naar de consumentenmarkt gebracht.

Toch kunnen MicroLed-tv’s volgens kenners binnenkort de concurrentie aangaan met OLED-tv’s. Een straffe uitspraak, want OLED wordt momenteel toch gezien als referentie op het vlak van beeldkwaliteit, met diepe zwartwaarden en heel heldere kleuren.

De technische kant

Het lijkt dan ook interessant om eens te bekijken hoe MicroLed precies werkt. De naam zegt het natuurlijk al voor een deel zelf: een MicroLed-scherm is bezaaid met minuscule led-lampjes, zodat elke subpixel (hele kleine puntjes van jouw beeldscherm) verlicht kan worden. Deze lampjes zijn ongelooflijk klein: ongeveer een tiende van de dikte van een mensenhaar.

MicroLed-schermen gebruiken een beeldtechniek die zelf licht uitstraalt, net zoals dat bij plasma en OLED het geval is. De MicroLeds doen hiervoor geen beroep op organisch materiaal zoals bij OLED, maar zij creëren licht op dezelfde manier als led-lampen dat doen.

Doordat de MicroLed-displays zelf licht uitstralen, hebben deze schermen niet langer een backlight nodig. De led-tv in jouw woonkamer heeft die bijvoorbeeld wel, om jouw televisie helder genoeg te maken. Deze backlight is bovendien ook de reden waarom led-televisies niet dezelfde zwartwaarden kunnen leveren als OLED.

Het resultaat?

Net omdat MicroLed-schermen geen backlight nodig hebben, kunnen ze het niveau van OLED halen. En dat betekent: heel hoge contrasten, diepe zwartwaarden, een snelle responstijd, grote helderheid en een heel energiezuinige werking.

LuxVue, dat overgenomen werd door Apple, claimt zelfs dat zijn MicroLed-techniek negen keren helderder is dan OLED en LCD. De kleine kanttekening die je hierbij moet maken is dat deze stelling dateert nog voordat HDR de helderheid in de televisies van vandaag zoveel verbeterde.

Niet enkel voor jouw tv

Dat MicroLed enkel een oplossing zou zijn voor jouw tv-scherm, spreekt voor zich. Volgens de geruchten wil Apple in de loop van 2017 een nieuwe Apple Watch voorstellen mét MicroLed-scherm. Die zou het OLED-scherm van de huidige Watch vervangen. Ook in tablet, monitoren en smartphones zal je de techniek wellicht nog zien terugkomen.

Maar dat is zeker nog niet alles, want net als OLED kan MicroLed ook gebruikt worden als verlichting. MicroLed kan ook aangebracht worden op verschillende materialen, zoals glas, plastic of metaal. Dit betekent dat de schermen ook buigbaar gemaakt kunnen worden en eventueel zelfs in kledij verwerkt kunnen worden. De mogelijkheden zijn, net zoals bij OLED, eindeloos.

En de toekomst?

Die ziet er zeker niet slecht uit voor MicroLed. Naast Apple lijkt het op het eerste gezicht vooral Sony te zijn die met MicroLed zal gaan experimenteren. Het Japanse merk heeft in 2012 zelfs al eens een prototype voorgesteld.

Voor zijn ‘Crystal LED tv’ gebruikte het toen 6 miljoen kleine led-lampjes (twee miljoen voor de rode, groene en blauwe subpixels afzonderlijk) in een Full HD-scherm. Daarmee haalde Sony 3.5 keer het contrast, 1.4 keer het kleurenpalet en een maar liefst 10 keer snellere responstijd dan de traditionele lcd-tv.

In mei van dit jaar deed Sony nog een stap beter met de ‘CLEDIS’-tv. Gebaseerd op dezelfde techniek, kwam het met een 8k-scherm op de proppen met 140% van het sRGB-kleurenbereik, 1000-nits helderheid en uitmuntende kijkhoeken.

Straffe kost, maar het zal nog zeker een paar jaar duren vooraleer MicroLeds naar onze televisies komen. Zoals elke nieuwe techniek is de productie ervan momenteel nog heel duur en dus commercieel niet interessant. Nog enkele jaren geduld uitoefenen dus!

Klik hier om producten in te laden

Reageer