Een groep onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) meent een manier gevonden te hebben om de eerste tekenen van Parkinson op te kunnen sporen. Het antwoord zou ietwat verrassend in het toetsenbord van jouw computer kunnen zitten.

Parkinson is een ingrijpende ziekte waarbij de patiënt door het afsterven van zenuwcellen bepaalde motorische verschijnselen vertoont. Hierbij verliest men vaak de controle over bewegingen van de armen en handen.

Een nieuwe studie van de Amerikaanse universiteit MIT heeft aangetoond dat mensen met motorische aandoeningen andere typpatronen vertonen dan wie er geen heeft. De onderzoekers bouwden hiervoor sensoren in die meten hoe lang een proefpersoon de toetsen op een keyboard indrukt. Wie een motorische aandoening heeft, zou de toetsen immers langer ingedrukt houden en veel meer variatie tonen in de tijd dat de toetsen ingedrukt blijven.

Het onderzoek werd gevoerd op 21 personen met een motorische ziekte tegenover een 15-koppige controlegroep.

De onderzoekers geven wel aan dat de resultaten op een veel grotere schaal getest moeten worden vooraleer er echt sprake kan zijn van een doorbraak en dat niet elke motorische aandoening automatisch op Parkinson duidt. Toch lijken de eerste resultaten alvast een stap in de goede richting om de ziekte in de vroege stadia gemakkelijker op te kunnen sporen.

Reageer