ipad_9_7_inch_pencil_slider_32718

Enkele dagen geleden lanceerde Apple zijn nieuwste 9,7-inch iPad waarbij de marketingmensen van het bedrijf zich vooral richten op de onderwijsmarkt. Wij pikken er de voornaamste nieuwigheden uit ten opzichte van de vorige generatie.

Het probleem is dat de looks en de naam net dezelfde zijn als die van vorig jaar. Dus wat zijn nu juist de verschillen tussen de nieuwe iPad 2018 en de vorige versie van de iPad?

1Goedkoper dan elke andere iPad

De iPad 2018 blijft met een instapprijs van 359 euro de goedkoopste iPad in het productgamma van Apple. Wie in het onderwijs actief is (student of docent) kan bovendien een extra korting krijgen.

Ter vergelijking: de iPad mini 4 is te verkrijgen vanaf 439 euro en is ondertussen drie jaar oud en bevat verouderde specs.

De iPad Pro is nog duurder: daar moet je minstens op 739 euro rekenen. De verwachting is dat de iPad Pro de volgende maanden ook zal vernieuwd worden.

2Geschikt voor de Apple Pencil

Apple’s nieuwste iPad is voortaan geschikt voor de Pencil, dat is de stylus van Apple waarmee je net zoals een pen digitale aantekeningen en notities kan maken op het aanraakscherm.

Dat opent heel wat nieuwe mogelijkheden voor bepaalde apps. Zo kan je snel ideeën noteren, aantekeningen maken in e-boeken, documenten en presentaties of opmerkingen geven bij schermafbeeldingen.

Minpunt is dat de Apple Pencil liefst 100 euro kost. Dat bedrag dien je dus bij de aankoopprijs van de iPad 2018 te tellen als deze digitale pen je wat lijkt. De drukgevoeligheid en prestaties van de Pencil op de nieuwe iPad zijn wel gelijk aan die op de iPad Pro. Da’s alvast een meevaller.

3Betere prestaties

De A10 Fusion-chip (met quad-core) is krachtiger dan de A9 (dual-core) waardoor de nieuwe iPad overweg kan met augmented reality (AR). De A10-chip is dezelfde als die in de iPhone 7 en iPhone 7 Plus wordt gebruikt. In de praktijk zijn de prestatieverbeteringen op vlak van CPU (40%) en GPU (50%) een flinke stap vooruit.

De A10-chip is wel niet de beste chip van Apple. De iPhone X maakt gebruik van de A11 die respectievelijk 25% (CPU) en 30% (GPU) sneller is dan de A10.

Reageer