IFA, de grootste technologie- en gadgetbeurs van Europa, staat voor de deur. Wij kijken al eens vooruit en bespreken welke toestellen we dit jaar zoal mogen verwachten.

Naar jaarlijkse gewoonte worden er op IFA in Berlijn talloze nieuwe toestellen voorgesteld op vlak van audio, mobile, vision en ga zo maar door. Wij sommen de belangrijkste innovaties die op de beurs voorgesteld zullen worden alvast even op.

Smartphones

Zoals elk jaar zullen er op deze IFA-editie verschillende smartphones gelanceerd worden. Zo mogen we bij Samsung dit jaar de Galaxy Note 4-phablet verwachten. Die zou niet zozeer groter zijn dan voorganger Galaxy Note 3, maar met betere specs komen (zoals een 64-bit processor en 12 megapixelcamera) én uitgerust zijn met een metalen case in plaats van het plastic dat we van Samsung gewoon zijn.

Ook van Sony wordt een nieuwe smartphone verwacht. Vorig jaar stelden de Japanners de Xperia Z1 voor, die begin dit jaar opgevolgd werd door de Xperia Z2. Logischerwijze is het nu de beurt aan de Xperia Z3, wat voor Sony de derde topsmartphone in amper een jaar tijd zou betekenen. De Z3 zou een 2.4 GHz Qualcomm Snapdragon 801 quad-core processor meekrijgen, naast 16 GB opslagcapaciteit, een 20.7-megapixelcamera en een Full HD-scherm. En Sony zou Sony niet zijn mocht er geen miniversie van deze smartphone op de planning staan, dus ook de lancering van de Xperia Z3 Compact lijkt bijna zeker.

Ook LG is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig op het vlak van smartphones. De fabrikant zou op IFA de G3 Prime voorstellen, een soort update van de G3. Volgens de geruchten gaat LG ook de concurrentie aan met Samsungs Galaxy Note-lijn en lanceert het de G3 Stylus: een 5.7 inch phablet met bijhorende stylus.

Sinds vorig jaar zette de Chinese fabrikant Huawei sterk in op de Europese markt. Het merk heeft nu een redelijk grote naambekendheid in onze contreien en het is dus logisch dat Huawei op Europese bodem zijn nieuw gamma voorstelt. Dit jaar zou de Ascend Mate 7 het pronkstuk moeten zijn: uitgerust met een vingerafdruksensor, 1.8 GHz-processor, 2 GB RAM, 13 megapixelcamera, 16 GB opslaggeheugen en 6.1 inch 1080p-scherm.

Huawei stuurde onlangs ook deze opvallende teaser de wereld in:

De kluis duidt de vingerafdruksensor aan, terwijl de versnellingspook hoogstwaarschijnlijk een octa-core processor aankondigt. Wat de rekensom en de katten betekenen, is momenteel echter koffiedik kijken. Benieuwd wat Huawei uit zijn hoed tovert!

Uiteraard zal ook Nokia niet ontbreken op de beurs. De Finse fabrikant, nu in handen van Microsoft, zal vermoedelijk de Lumia 830 tonen en daarmee blijven inzetten op de camera. De Lumia 830 zou immers dezelfde 20 megapixel PureView-camera meekrijgen als de Lumia 1020. Zoals gewoonlijk wordt de Lumia 830 een Windows Phone-toestel, aangevuld met een 4,5 inch 720p-display. Ook een mid-range Lumia 730 wordt verwacht.

Ook Motorola zou nieuwe smartphones voorstellen, met opvolgers voor de Moto X en Moto G als belangrijkste wapenfeiten. Die eerste zou een 5,2 inch 1080p-display, een 2,2 GHz-processor en 12 megapixelcamera krijgen.

Ook Lenovo, HTC, ZTE en Acer zullen ongetwijfeld van zich laten horen.

Smartwatches

Waar Sony en Samsung vorig jaar nog de eerste voorzichtige stappen namen met hun smartwatches, ontplofte het gamma van slimme horloges helemaal op de CES-beurs eerder dit jaar. Dat er ook op IFA verschillende smartwatches geïntroduceerd zullen worden, lijkt dan ook een zekerheid.

Zo zou Asus zijn eerste smartwatch klaar hebben. Het bedrijf teasde onderstaande foto en werd eerder aangekondigd als partner van Android Wear, het speciaal voor smartwatches ontworpen besturingssysteem van Google.

Andere fabrikanten die eerder al een smartwatch lanceerden, zoals Samsung, Sony en LG, zullen meer dan waarschijnlijk met een nieuw toestel uitpakken. Zo zou LG de G Watch 2 met AMOLED-scherm en ‘de perfecte cirkelvorm’ lanceren, komt Sony met de Smartwatch 3 en heeft Samsung zelfs naar verluidt twee nieuwe toestellen klaar. Eén daarvan zou ruimte hebben voor een sim-kaart, zodat je met je smartwatch en dus zonder smartphone kan bellen en sms’en.

Motorola, ten slotte, zou de langverwachte Moto 360 eindelijk officieel voorstellen.

Televisies

De televisiemarkt is al het hele jaar in de ban van drie zaken: OLED-tv, Ultra HD-resolutie en gebogen schermen. Op IFA mogen we dus meer van dat alles verwachten.

Sony kondigde aan dat het op de beurs zijn eerste gebogen Ultra HD-tv zal tonen. Volgens de geruchtenmolen komt LG met een 105 inch gebogen 5K-televisie (dus nog een stapje hoger dan 4K), maar of die daadwerkelijk te koop zal zijn in onze regio lijkt twijfelachtig.

Ook Samsung zal wellicht met een gigantische Ultra HD- of 5K-televisie komen, maar waarschijnlijk ook inzetten op apps en games voor het Smart TV-platform. Panasonic moet dan weer het overgangsjaar, dat 2014 voor hen was sinds de afvoer van de plasmatelevisie, positief afsluiten met de lancering van de AX902-reeks. Bij Philips zal de focus enerzijds op de verdere uitbouw van de Android-software liggen, en anderzijds verwachten we ook enkele aankondigingen over de nieuwe Ambilight-techniek.

Daarnaast is het ook uitkijken waarmee fabrikanten als Toshiba,Sharp en Haier mee zullen uitpakken.

Audio

Een van de belangrijkste wapenfeiten inzake audio dit jaar is Dolby Atmos. Onder meer AV-receivers van Denon, Onkyo, Pioneer enYamaha ondersteunen deze techniek, dus het wordt uitkijken of ook andere fabrikanten, zoals Sony, hiermee uitpakken.

Uiteraard blijft ‘draadloos’ een van de kernwoorden in audioproducten. Speakers, subwoofers, audiostreamers, hoofdtelefoons: alles gaat draadloos.

Daarnaast wordt ook de trend van vorig jaar voortgezet: de focus ophigh-res audio. Verwacht deze term veel te zien terugkomen bij middenklasse- en high-end toestellen.

Tablets

Hoewel tablets nog steeds heel populair zijn, lijkt de grootste hype rond deze apparaten toch enigszins gaan liggen. Heel veel nieuws valt er op dit moment op tabletvlak ook nog niet te rapen, maar dat betekent uiteraard niet dat we geen nieuwe productlanceringen mogen verwachten.

Wat we wel steeds meer zien terugkeren, zijn phablets. Onder meer Huawei, Samsung, LG en Lenovo zouden met zo’n toestel uitpakken.

Toch zijn er nog fabrikanten die wel met nieuwe tablets op de proppen zullen komen. Asus, bijvoorbeeld, lanceert met grote waarschijnlijkheid verschillende toestellen, zoals een 7 inch Android-tablet, de Padfone S en nieuwe MeMO Pad-tablets. Ook van Acerworden nieuwe tablets verwacht.

We zeiden het al: Huawei wil dit jaar sterker worden op Europese bodem. Op vlak van tablets heeft de fabrikant echter nog veel werk. IFA moet dit jaar de eerste stap zijn voor Huawei-tablets in Europa, dus we verwachten zeker enkele aankondigingen.

Lenovo lijkt dan weer een uitbreiding op de Yoga-tabletlijn voor te gaan stellen.

Varia

Natuurlijk zou IFA niet compleet zijn zonder ook een heleboel andere productlanceringen op gebied van gaming, software en gadgets. Eén daarvan lijkt de Gear VR-headset te worden: een accessoire voor Galaxy-smartphones dat dient als een soort virtual reality-bril. Gek veel is er nog niet bekendgemaakt over de Gear VR, dus het wordt interessant om te zien hoe Samsung VR zal doen samenwerken met zijn smartphones.

Al het IFA-nieuws lees je de komende weken na op onze site!

Reageer