De smartphonerace wordt in grote mate bepaald door Apple en zijn Watch. Het toestel is nog niet verkrijgbaar in ons land, maar toch vatten we de features nog eens samen.
Crown-draaiwiel
De Watch krijgt een draaiwiel mee, de Crown, dat je waarschijnlijk kent van het klassieke horloge. Apple herwerkte dit wiel echter tot een handig bedieningselement, zodat je niet constant met je vingers op je scherm moet tokkelen.
Draai je aan het wiel, kan je bijvoorbeeld in- of uitzoomen op je menu’s, doorheen het ‘app-universum’ zoomen of doorheen openstaande apps scrollen. Het wiel doet ook dienst als drukknop en doet dienst als ‘Home’-knop die je ook op iPhones vindt.
Sensoren
Uiteraard is de Apple Watch doorspekt met sensoren, zoals een hartslagmeter, bewegingssensor, en ga zo maar door. Uniek is ook de haptische feedback die de Apple Watch kan geven, zoals bijvoorbeeld jouw eigen hartslag die het via trillingen kan doorgeven.
De Apple Watch is uitgerust met een saffierscherm en kan harde drukken onderscheiden van kleine tikjes en zo verschillende acties doorvoeren binnen eenzelfde app. Het saffierscherm is ook bijzonder sterk en moet krassen helpen voorkomen.
Uiteraard kan je de Apple Watch gebruiken om te sporten, maar ook in het dagelijkse leven dragen. Heel wat verschillende apps en programma’s moeten je helpen een overzicht te bieden van al je activiteiten. Met de ingebouwde Kaarten-app kan je de Watch ook gebruiken als navigator. Ook Siri werd ingebouwd, zodat je via stemcommando’s informatie kan opzoeken via het slimme horloge.
Apple Watch als fitnesstracker en gezondheidscoach
De Apple Watch wordt gepositioneerd als een fitnesstracker en krijgt een sterk motiverende rol aangemeten. Zo zal de Apple Watch je elke maandag een nieuw doel voorstellen dat is gebaseerd op je fysieke activiteit van de week voordien. Het einddoel blijft hetzelfde: je bewust maken van je gezondheid en je stimuleren om meer te bewegen.
Apple Pay en Apple Watch
De Apple Watch werkt trouwens perfect samen met de nieuwe betaalmethode Apple Pay, die voorlopig enkel in de Verenigde Staten wordt gelanceerd.
Personaliseren en communicatie
Apple biedt voor de Apple Watch een opmerkelijke veelvoud aan personalisatiemogelijkheden. Zo zijn er twee verschillende Watch-groottes beschikbaar, naast ook nog eens drie verschillende uitvoeringen: de klassieke Apple Watch, de stevigere Apple Watch Sports en de luxueuzere Apple Watch Edition. Bovendien heb je voor elke versie nog eens heel wat verschillende types armbandjes in verschillende kleuren.
Hebben ook je vrienden een Apple Watch, kan je op een subtiele manier met elkaar communiceren. Zo kan je via kleine tikjes elkaar ‘porren’, zelfgemaakte sketchen doorsturen en zelfs je eigen hartslag delen.
De Apple Watch is ook uitgerust met NFC, kan gebruikt worden om korte telefoongesprekken te voeren en doet dienst als afstandsbediening van je Apple TV of camera van je iPhone. Bovendien kan je muziek streamen van op je iPhone.
Apple Watch in België?
Momenteel is de Apple Watch nog niet verkrijgbaar in ons land. Wil je er toch al een in huis halen, dan kan je dat in onder meer Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Verenigde Staten. Adviesprijzen van het toestel beginnen aan 349 dollar in de VS, maar gaan tot een maximum van meer dan 10.000 dollar als je voor de luxueuze Apple Watch Edition kiest.
Een precieze lanceringsdatum voor ons land is er nog niet, maar op 17 juli komt de Apple Watch naar Nederland. Ons land zal hopelijk snel volgen.
Reageer