Sporten, of het nu gaat om lopen, fietsen of fitnessen, is een pak aangenamer als je tijdens je training naar muziek kan luisteren. Maar waar moet je op letten bij de aankoop van een koptelefoon om te sporten?

Een studie van de School of Sport and Education van Brunel University toonde in 2008 aan dat muziek tijdens het sporten je prestaties tot zo’n 15% kan verbeteren. Zo zal je volgens de studieresultaten niet enkel meer gemotiveerd zijn als je tijdens het sporten naar muziek luistert, maar zal muziek je ook in staat stellen kleine pijntjes gemakkelijker te kunnen negeren.

Een goede hoofdtelefoon kiezen om tijdens je sportactiviteiten naar muziek te kunnen luisteren, is echter niet altijd een gemakkelijke opdracht. Elk persoon heeft immers andere eisen, en veel hangt ook af van het soort sport dat je zal beoefenen en waar je dat precies gaat doen. Daarom zetten wij de belangrijkste soorten naast elkaar en sommen voor elk type de voor- en nadelen op.

Oortjes

Hoofdtelefoon4De simpelste en meest compacte hoofdtelefoon zijn de oortjes die je als standaardaccessoire bij je mp3-speler of smartphone vindt. Deze zijn niet meteen ideaal om te sporten, vooral omdat ze gemakkelijk loskomen tijdens het lopen of bij grondoefeningen zoals push-ups. Anderzijds is dit het goedkoopste type hoofdtelefoon en is het ook een heel compact type dat je zo in je broekzak kunt stoppen. Omdat deze hoofdtelefoons meestal niet specifiek gericht zijn op sporters, is het gros van dit type niet water- of zweetbestendig. Bij cardio-oefeningen of buitensporten kan de levensduur van deze apparaten dan ook niet altijd gewaarborgd worden.

Op het gebied van geluidskwaliteit bieden deze toestellen uiteraard geen high-end kwaliteit, maar voor wie occasioneel gaat sporten en een goedkope manier zoekt om toch naar muziek te kunnen luisteren, zijn oortjes een goede oplossing. Bovendien laat dit type ook voldoende omgevingsgeluiden door, zodat je ook buitenshuis veilig kan sporten.

Voor:

Occasionele sporters die niet op zoek zijn naar een high-end geluidskwaliteit en een stevige fit, maar op een budgetvriendelijke manier toch van hun favoriete nummers willen genieten tijdens het sporten.

In-earhoofdtelefoon

Hoofdtelefoon3De gekende oortjes bestaan ook in een in-earvariant. Die gaat dieper in je oorkanaal en biedt zo een voller geluid en schakelt ook storende omgevingsgeluiden uit. Dat maakt deze apparaten niet ideaal voor buitensporten zoals hardlopen en joggen, aangezien je een groot deel van het verkeer rondom je minder goed zal horen. Het voordeel is dan weer dat deze toestellen redelijk goedkoop zijn en dankzij hun vorm een beter geluid voortbrengen en bovendien beter op hun plaats blijven.

In-eartoestellen komen in verschillende modellen, waarvan die met voorgevormde (silicone) opzetstukjes en de varianten met een ‘vin’ de bekendste zijn. Beide bieden weinig contact met de huid, maar blijven toch goed op hun plaats zitten en zijn geschikt voor zo goed als elk oortype. De voorgevormde opzetstukjes plaatsen zich in het middenoor, terwijl de ‘vin’ de vorm van je oorschelp vormt.

Voor:

Sporters die een degelijke pasvorm willen, maar dat op een minimalistische manier met weinig huidcontact willen bereiken. Door hun isolerende eigenschappen wordt dit type hoofdtelefoon vooral aangeraden voor binnengebruik in bijvoorbeeld fitnesscentra.

Hoofdtelefoon met oorhaakjes

Hoofdtelefoon2Voor zij die regelmatig gaan sporten en een niet al te dure hoofdtelefoon zoeken, maar de diepte van in-eartoestellen niet goed kunnen verdragen, is een model met oorhaakjes een adequate oplossing. Deze blijven dankzij de pasvorm heel goed op hun plaats en bieden meestal een degelijke geluidskwaliteit.

Nadeel is dan weer dat de meeste van deze modellen met een vaste pasvorm komen, waardoor ze vooral comfortabel zullen zijn voor de gemiddelde oorgrootte.

Voor:

Zij die op zoek zijn naar een heel stevige pasvorm.

Hoofdtelefoon met nekband

Hoofdtelefoon5Dit type werd de laatste jaren heel populair. De nekband zorgt er immers voor dat de koptelefoon heel goed op zijn plaats blijft zitten, terwijl de duurzame opbouw voor een lange levensduur moet zorgen. Dit type biedt een nog vastere fit dan oorhaakjes en je hebt minder last van kabels.

Een van de grootste nadelen van dit model is dat ze bijna enkel gebruikt kunnen worden voor loop- of fietssporten. Doe je grondoefeningen zoals sit-ups of krachtoefeningen aan een toestel, kan de nekband vooruit geduwd worden.

Voor:

zijn vooral geschikt voor zij die regelmatig gaan lopen of joggen en op zoek zijn naar een koptelefoon die een lange levensduur kent.

Over-the-earmodellen

Hoofdtelefoon6De klassieke hoofdtelefoon, met een band die op je hoofd rust, kreeg de laatste jaren heel wat concurrentie in het sportsegment. Steeds meer bedrijven komen echter met moderne en lichte modellen, die bovendien specifiek op sportactiviteiten gericht zijn. Deze modellen bieden als grote voordeel dat ze heel goed op hun plaats blijven zitten, aangezien ze (meestal) in grootte versteld kunnen worden en dus voor iedereen een persoonlijk resultaat opleveren. Omdat het hele oor bedekt wordt, zal je ook een voller geluid krijgen en minder last hebben van storende geluiden rondom je. Bovendien zijn deze types hoofdtelefoons veelal uitgerust met meer en betere geluidsverbeterende technologieën dan kleinere oortjes.

Als nadeel kan je dan de minder compacte vorm noteren, waardoor je al snel een kleine tas nodig hebt om het toestel mee te nemen naar bijvoorbeeld een fitnesscentrum.

Hoofdtelefoons met geleiding

Hoofdtelefoon1Een nieuw type hoofdtelefoon is het bone conducting-model, dat via geluidsgolven je muziek via je beenderen hoorbaar maakt. Dat gebeurt via de twee ‘oortjes’ die je achter je oren plaatst. Op die manier blijven je oren vrij en zal je je dus ook volledig bewust blijven van je omgeving. Het nadeel is dan weer dat de geluidskwaliteit niet evenwaardig is aan andere, ‘gewone’ hoofdtelefoons.

Voor:

Zij die een vaste looproute langs drukke straten hebben en naast muziek ook de omgevingsgeluiden rondom hen willen horen.

Tip: zo goed als elke van bovenstaande types komt zowel in bedrade als draadloze modellen. Het voordeel van een draadloze hoofdtelefoon is uiteraard dat je minder last hebt van rondslingerende kabels, maar meestal moet je bij deze apparaten aan geluidskwaliteit inboeten. Omdat deze toestellen op (ingebouwde) batterijen werken, zijn deze meestal ook iets zwaarder en moet je regelmatig de batterij opladen of vervangen. Veel hangt ook af van het type sport dat je doet, waar je dat doet en of je meer gebruiksgemak wilt of net een beter geluid.

Reageer