Richt de camera van je smartphone op een bloem of plant, en Google zal je meteen zeggen om welke soort het gaat. Of neem een foto van een restaurant en Google toont je meteen de laatste reviews.

Google Lens zal deel uitmaken van Google Assistant en Google Photos en is later in 2017 beschikbaar.

Wat is Google Lens?

Google Lens is een technologie die gebruik maakt van artificiële intelligentie (AI) en de camera van je smartphone in combinatie met deep learning. Daardoor kan de camera niet alleen een object herkennen maar daar meteen ook allerlei nuttige informatie aan toevoegen.

Wie herinnert zich nog Google’s Goggles of Google Glass? Google Lens is daar de erg krachtige en sociaal acceptabele opvolger van.

Wat kan Google Lens zoal detecteren? Naast het voorbeeld van planten zal Google Lens restaurants en horecazaken herkennen, waarbij je telkens de laatste reviews en contactgegevens zal kunnen zien.

Een ander voorbeeld is het inloggen op je draadloze thuisnetwerk. Neem met je smartphone een foto van de SSID sticker die zich op je router bevindt, en je wordt automatisch ingelogd op het netwerk. Zo hoef je geen paswoord meer in te tikken.

Ben je op reis en zie je een bordje in een taal die je niet begrijpt, neem je daar gewoon een foto van en Google zal je de vertaling geven. Of neem een foto van een reclamebord voor een film, en je kan meteen filmtickets reserveren.

Interessante toepassingen voor Google Photos

Binnen Google Photos werkt Google Lens als volgt. Het zal gebouwen en toeristische trekpleisters in foto’s herkennen, en bij kunstwerken zoals schilderijen meteen relevante informatie weergeven.

Google Lens herkent in Google Photos ook vrienden of familie op foto’s, en kan die foto’s meteen doorsturen naar de juiste personen.

In een demo tijdens de I/O 2017 conferentie toonde Google ook dat het in staat is om bepaalde delen van een foto automatisch te laten bewerken.

Visueel zoeken

Met Google Lens lijkt Google zijn zoekmachine te herpositioneren en ook de jonge gebruikers, die liever communiceren met beelden in plaats van tekst, een interessant alternatief aan te bieden.

Reageer