Google Assistant is de digitale stemassistent van Google, die de concurrentie aangaat met andere stemassistenten zoals Alexa (Amazon), Siri (Apple) en Cortana (Microsoft).

Tijdens het event Google I/O in mei 2016 werd voor de eerste maal de term Google Assistant gelanceerd, als onderdeel van de Google Pixel en Pixel XL smartphones. Nadien werd het ook een onderdeel van Google Home, Google’s eerste slimme speaker, en het smartwatchplatform Android Wear 2.0.

In de loop van 2017 vond Google Assistant verder zijn weg naar andere Android-smartphones (met Nougat als OS) en apparatuur zoals luidsprekers en hoofdtelefoons.

1Wat is Google Assistant?

Google Assistant is Google’s eigen slimme assistent die je ieder moment kan oproepen en bedienen met je stem door een zin te beginnen met ‘OK, Google’ en vervolgens een vraag te stellen.

Google Assistant is de opvolger van Google Now, een functie op Android-smartphones die relevante en interessante informatie voor jou verzamelt en presenteert op je scherm in een handig overzicht. Zo kan je jouw werkadres ingeven, en krijg je voor je vertrekt een indicatie van de reistijd en eventuele files, of krijg je een overzicht van je dagelijkse agenda en nieuws dat jou interesseert.

Door stemcommando’s door te geven – de “OK Google” vragen – kan je berichten sturen of je agenda oproepen. Achter Google Assistant schuilt artificiële intelligentie en machine learning van Google, zodat je een gesprek kan aangaan met je digitale assistent

2Kan ik Google Assistant al gebruiken op mijn telefoon?

Naast de eigen Pixel (XL) en Pixel 2 (XL) smartphones van Google kregen smartphones die draaien op Android 6.0 (Marshmallow) en Android 7.0 (Nougat) middels een update ook toegang tot Google Assistant.

Voorlopig is Google Assistant echter beperkt tot enkele talen: Engels, Duits, Frans, Japans, Koreaans en Portugees. Later volgen nog verschillende andere talen waaronder Italiaans, Spaans en Nederlands. Een specifiek tijdstip voor de lancering in het Nederlands is nog onbekend.

Wil je toch al aan de slag met Google Assistant dan kan dat vandaag al via een omweg. Beschik je over een compatibele smartphone, dan zal je de taalinstellingen van je telefoon moeten wijzigen naar Engels. Zorg ervoor dat de Google play Services app en de Google app een update naar de laatste versie kregen. Vervolgens duik je in de instellingen van de Google app, en activeer je Google Assistant.

Afhankelijk van de instellingen van je Android telefoon zal je door de Home-knop even ingedrukt te houden de Google Assistant kunnen activeren. Dan kan je in het Engels vragen beginnen stellen.

3Kan ik Google Assistant ook op een iPhone gebruiken?

Ja, sinds mei 2017 is er ook een afzonderlijke Google Assistant app voor iOS. Voorlopig is niet terug te vinden in de Belgische App Store. Hou er ook rekening mee dat de functionaliteit beperkter is dan op Android, onder meer door beperkingen in het API. Zo kan je eenvoudige zaken vragen zoals muziek afspelen van Spotify of iMessages sturen. Google Assistant zal ook niet Siri vervangen als standaard ingestelde stemassistent.

4Op welke andere toestellen naast smartphones is Google Assistant beschikbaar?

Een digitale assistent in je woning is pas echt handig als je er ook andere apparaten dan je smartphone mee zou kunnen beheren.

Google Home-toestellen

Google Home vormt het aanbod van slimme luidsprekers van Google. In essentie is het een luidspreker met ingebouwde Chromecast waar je muziek kan naar streamen. Maar door de ingebouwde Google Assistant kan je met je stem vragen stellen en antwoorden krijgen.

Smartwatches met Android Wear 2.0

De update naar Android Wear 2.0 bracht Google Assistant ook naar smartwatches en sporthorloges.

Televisies en mediaspelers met Android TV

Het heeft even geduurd maar naar het einde van 2017 toe duikt Google Assistant ook op bij de televisies. De Nvidia Shield kreeg de primeur van de eerste mediaspeler met Android TV én Google Assistant, en ook televisies van Sony en Philips zullen op enkele modellen Google Assistant meekrijgen. Voorwaarde is wel dat je een passende controller of afstandsbediening hebt met ingebouwde microfoon(tjes). Zoniet zal je toch nog je smartphone moeten bovenhalen.

Slimme speakers

Op de IFA 2017 zagen we de eerste luidsprekers met ingebouwde Google Assistant opduiken, van merken zoals Sony, Panasonic en Onkyo.

Hoofdtelefoons

Ook de eerste hoofdtelefoons met ingebouwde Google Assistant zijn nu verkrijgbaar zoals de Pixel Buds van Google en de Bose QuietComfort 35C II.

Android Auto in de wagen

Google heeft al bevestigd dat Google Assistant ook naar de auto komt, als die tenminste over een Android Auto infotainment-systeem beschikt. Dat zou het geval zijn bij merken als Audi en Volvo.

5Hoe werkt Google Assistant in de praktijk en wat kan het zoal?

Google Assistant is ontwikkeld als een digitaal hulpje waar je vragen aan stelt, en bij eventuele antwoorden vervolgvragen kan stellen. Zo ontstaat er een primaire vorm van conversatie.

Bij elke vraag dien je eerst “OK Google” te zeggen. Op welk soort vragen Google Assistant zoal een antwoord biedt, sommen we hieronder even op. Dit lijstje is niet exhaustief.

Het laatste nieuws horen

Een heleboel uitgevers stellen hun nieuws al via Google Assistant ter beschikking. Het aanbod is voorlopig sterk Engelstalig gekleurd: Reuters TV, CBS, Fox News, CNN, ABC, WSJ, Time, New York Times, Techcrunch, CNet, Wired, Mashable, Motley Fool, BBC, Football Weekly The Guardian en Sky Sports.

Samenvatting van je dag

Krijg een korte samenvatting van je dag met het weerbericht, de dagelijkse rit naar het werk, meetings en herinneringen.

Boodschappenlijstje maken

Je kan Google Assistant vragen om herinneringen (“Reminders”) aan te maken. Bijvoorbeeld “Remind me to buy some chips”. Daarna word je gevraagd wanneer de herinnering moet worden getoond, met een locatie die je kan opgeven.

Snelkoppelingen maken naar veelvuldige taken

Via de Google Assistant app maak je zelf snelkoppelingen aan. Wanneer je dan een bepaalde zin zegt, zal Google Assistant een bepaalde actie starten. Bijvoorbeeld de combinatie “Workout Time” en “Play some music on Spotify”. De volgende keer dat je dan Workout Time zegt zal automatisch muziek worden afgespeeld.

Andere voorbeelden:

  • Denk bijvoorbeeld aan het typische bericht dat je wat later thuis bent
  • Zet alle Philips Hue lichten uit
  • Vraag aan Logitech Harmony om het volume van de tv te verhogen

Luisteren naar je favoriete muziek

Nu al werkt Google Assistant samen met Google Play Music en sinds kort Spotify. Later volgen nog Deezer en Soundcloud. Zo kan je vragen om wat muziek af te spelen via Spotify, of de naam en artiest van een nummer opvragen.

Streamen naar Netflix

Je kan vragen om Netflix op te starten, of zelfs iets af te spelen, door de naam van de serie of film te zeggen.

Vragen of er iets te eten valt in de buurt

Google zal de dichtstbijzijnde eetgelegenheden tonen. Je kan de openingsuren en het adres opvragen. Minpuntje is dat hij nog restuarants toont die bijvoorbeeld op diezelfde dag gesloten, ondanks dat Google over de openingsuren beschikt. Op termijn zal je ook een tafel kunnen reserveren via Open Table.

Navigeren

Vraag om naar huis of je werk te navigeren en Google Maps met routeberekening wordt opgestart.

Visuele antwoorden op tv’s met Chromecast

Op televisies zal je via Chromecast (standaard op Android televisies) later in 2017 visuele antwoorden krijgen met Assistant. Je krijgt het antwoord op de tv te zien als je bijvoorbeeld vraagt naar “Wat is er op YouTube trending?” of “Wat staat er in mijn agenda morgen?”

Betalen met Assistant

Binnenkort zal je ook betalingen kunnen doen met Assistant op je telefoon. Bijvoorbeeld maaltijden bestellen en afrekenen.

Proactieve meldingen

Ook in de planning: proactieve meldingen voor herinneringen, vertragingen in je vlucht of verkeersmeldingen. De meldingen kan je persoonlijk afstemmen.

Maak je huis slimmer met Google Assistant

Google Assistant en smart home

Meer dan 100 merken die met smart home bezig zijn ondersteunen nu al Google Assistant op zowel Android telefoons als Google Home. Bekende merken die met Google Assistant werken zijn onder meer:

  • Nest (verregaande integratie vanaf eind 2017)
  • Verlichting zoals Philips Hue, LIFX en Osram Lightify
  • WeMo (Belkin)
  • SmartThings (Samsung)
  • D-Link
  • Honeywell
  • Logitech Harmony
  • IFTTT

Deze lijst wordt trouwens maandelijks langer.

Reageer