Tijdens een virtueel event op dinsdag onthulde Apple vier nieuwe iPhones – de iPhone 12, de iPhone 12 mini, de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max. We zetten even de belangrijkste nieuwigheden op een rijtje.

1Een compacte iPhone 12 met kleiner scherm

Apple introduceert ditmaal een kleiner model in zijn line-up van nieuwe iPhone. De iPhone 12 mini heeft een 5,4 inch scherm en kost evenveel (809 euro) als het basismodel van de iPhone 11 van vorig jaar dat toen het grotere 6,1 inch had.

2Behuizing met vlakke randen en afgeronde hoeken

De iPhone 12 heeft rondom het scherm dunnere randen en is compacter en kleiner dan zijn voorganger, de iPhone 11. Van de iPhone 12 en iPhone 12 mini komen er vijf kleurtjes – zwart, wit, rood, groen en blauw. De iPhone 12 Pro en Pro Max (met 6,7 inch scherm) zijn er in vier afwerkingen – zilver, grafiet, goud en oceaanblauw.

Het design lijkt ook meer op de recente iPad Pro met vlakke randen en afgeronde hoeken. De modellen zijn ook beter waterbestendig, met een IP68-norm.

3Nieuwe oled-schermen en sterker glas

De iPhone 12 krijgt een sterker glas aan de voorzijde, namelijk Ceramic Shield van glasmaker Corning, bekend van het Gorilla Glas. Ceramic Shield ontstaat door glas samen te voegen met nano­keramische kristallen, die harder zijn dan de meeste metaalsoorten. De uitdaging bestond erin om het oppervlak zo doorzichtig te maken als normaal glas.

Het scherm vooraan wordt ook meer krasbestendig, net zoals dat al was voor het glas aan de achterkant. Doordat het display en de rand nagenoeg naadloos op elkaar aansluiten, is de valbestendigheid met een factor vier vergroot.

Door voor de eerste maal een OLED-display te gebruiken zijn dit de iPhones met het helderste display ooit. Maar ook de kleuren en het contrast gaan er op vooruit. Zo wordt ze zelfs een piekhelderheid in HDR gehaald van 1200 nits. De resolutie op de iPhone 12 Pro Max is met 3,4 miljoen pixels een record voor een iPhone tot nu toe.

45G

In navolging van concurrerende merken zijn alle iPhone 12-modellen nu klaar voor 5G. Apple ondersteunt tot twintig 5G-banden en 32 LTE-banden, zodat de iPhone wereldwijd goed uit de voeten kan op verschillende netwerken. In België is het wel nog steeds wachten op het eerste 5G-netwerk voor het grote publiek.

5Draadloos opladen met MagSafe

Met een nieuwe reeks opladers en accessoires kan je de iPhone 12 nu nog eenvoudiger opladen. Je hebt daarvoor minstens een speciaal hoesje en de magnetische oplader nodig. Het voordeel hiervan is dat de magneten – nodig voor het draadloos opladen – altijd op exact de juiste plek zitten. Zo wordt de iPhone optimaal (aan 15W) draadloos opgeladen.

Een losse stroomadapter zit trouwens niet langer in het doosje van de iPhone 12. Er wordt enkel nog een USB-C naar Lightning kabel meegeleverd.

Heb je een magnetisch hoesje dan kan je ook een losse kaartenhouder er magnetisch aan bevestigen.

6Nieuwe camera’s

De iPhone 12 en iPhone 12 mini krijgen een vernieuwd, dubbel camerasysteem met een ultragroothoek- en groothoeklens dat deze keer ook nachtmodus ondersteunt voor betere beelden bij weinig licht. De groothoekcamera legt bovendien 27 procent meer licht vast door het diafragma van f/1.6.

De Pro-modellen gaan nog een stapje verder: met de LiDAR-sensor kan je nu portretten maken in nachtmodus. De autofocus is zo’n 6x sneller bij weinig licht.

De grotere iPhone 12 Pro Max haalt nog meer uit de camera’s dankzij een grotere sensor voor de groothoekcamera (+ 47%) die bovendien optisch wordt gestabiliseerd met sensorverschuiving. Dat moet zorgen voor scherpe beelden uit de losse hand. Nieuw is hier ook de 65mm telelens met 2,5x optische zoom.

7A14 Bionic Chip

De A14 Bionic, die we een maand geleden al zagen opduiken op de nieuwe iPad Air, is de eerste 5-nanometer chip in een smartphone. De snelheid ligt daardoor hoger dan het vorige model en de batterij gaat langer mee. Dankzij de combinatie met een gloednieuwe beeldsignaalprocessor kan je filmen in Dolby Vision HDR, een primeur voor smartphones, en is de HDR in foto’s opnieuw licht verbeterd.

8Pro-modellen krijgen LiDAR scanner

Beide Pro-modellen beschikken over een LiDAR-sensor die de diepte van de omgeving meet en daardoor betere AR-ervaringen zal kunnen aanbieden. De sensor helpt ook bij het scherpstellen bij foto’s met weinig licht.

9Basisopslagcapaciteit van iPhone 12 Pro verhoogt naar 128GB

De Pro-modellen krijgen een hogere basisopslagcapaciteit dan de gewone iPhone 12. Die 128GB is met de komst van 5G – waarbij we meer gaan downloaden – en steeds grotere games geen luxe.

Reageer