Philips oled tv 901F

Philips’ eerste OLED televisie zat er al even aan te komen. Tijdens een perspresentatie in het voorjaar gaf TP Vision al toe de ontwikkelingen op het vlak van OLED nauwgezet te volgen. Nu, ter gelegenheid van de IFA, is het zover.

De Philips 901F maakt gebruik van OLED-panelen van het Koreaanse LG – net zoals andere merken trouwens – maar voegt daar de eigen beeldverwerkingstechnologie Perfect Pixel Ultra HD aan toe. Dat dit wel degelijk een effect heeft, konden we ervaren tijdens een uitgebreide workshop.

OLED: beter contrast, kleuren en kijkhoek

In de workshop werden nog eens alle voordelen van OLED uit de doeken gedaan. Dat de zwartweergave, contrast en kleuren indrukwekkend zijn wisten we al. De 901F, met zijn brede kleurenpalet (99 procent DCI-P3 Wide Color Gamut – WCG), kan dankzij de diepere zwarttinten kleuren preciezer en levendiger reproduceren.

Maar ook de zogenaamde halo-effecten die optreden bij LED – een lichte schijn rond een object of persoon bij bepaalde beeldfragmenten – zijn volledig verdwenen bij OLED. Dat komt doordat het scherm geen achtergrondverlichting meer heeft, en er veel meer segmenten (liefst 8 miljoen!) zijn. Micro Dimming Perfect heet deze techniek bij Philips.

Ook op het vlak van beweging en de kijkhoek is OLED een winnaar. Zo is de omschakeltijd voor grijswaarden nog amper 0,01 ms. En de Perfect Natural Motion-technologie van Philips voegt extra frames toe, waardoor – in combinatie met de hoge prestaties van het OLED-paneel – snel bewegende Full-HD- en Ultra-HD-beelden vloeiend worden weergegeven, zonder scherpte te verliezen.

De beeldverwerkingsengine zet ook stevig in op het opschalen van bestaande beelden die niet Ultra HD zijn. Logisch, want er is nog niet zo veel 4k-materiaal aanwezig.

Dankzij de lichtopbrengstpiek van 540 Nit, het brede kleurenspectrum van het paneel en de Perfect Pixel Ultra HD-engine is de 901F OLED-tv trouwens het eerste model van Philips met de HDR Perfect-status.

Geïntegreerde soundbar en Ambilight

Philips focust niet enkel op de beeldkwaliteit. In het smalle kader van de tv is aan drie zijden (links, rechts en bovenaan) Ambilight ingebouwd. Er zijn voor- en tegenstanders van deze dynamische achtergrondverlichting, maar wie eenmaal dit in huis heeft, kan niet snel zonder, blijkt uit onderzoek van Philips.

Philips oled tv 901FOnderaan de tv bevindt zich een smalle geïntegreerde soundbar, met aan de voorzijde zes drivers voor de midden- en hoge tonen, en aan de achterzijde een Triple Ring-luidspreker met geïntegreerde baspoort voor de lage tonen.

Philips oled tv 901F

Nog steeds Android TV

De 901F blijft gebruik maken van het Android Smart TV-systeem van Google. De handige afstandsbediening met ingebouwd toetsenbord blijft van de partij.

Prijs en beschikbaarheid

In eerste instantie is de 55POS901F beschikbaar in een schermafmeting van 55-inch, en zal hij 3499 euro gaan kosten bij zijn vermoedelijke lancering in oktober.

Klik hier om producten in te laden

Reageer