Met dimmers kan je de lichtsterkte traploos regelen. Van helder licht om in te werken tot sfeervol licht ’s avonds. Een dimmer werkt door het licht 100 keer per seconde aan en uit te schakelen.

De lichtsterkte wordt aangepast door de verhouding aan- en uittijd te variëren. Er zijn verschillende soorten dimmers: voor gloeilampen, halogeenlampen (met of zonder trafo) en tl-lampen. Spaarlampen kunnen niet gedimd worden. Hieronder een overzicht van verschillende dimmers.

Snoerdimmer

Zoals de naam het zelf zegt, sluit je deze dimmer aan op het snoer van de lamp. Je kan daarbij kiezen om de schakelaar te vervangen. Op deze manier kan je ook halogeen- en gloeilampen in armaturen met een snoer (230V) traploos regelen. Bedienen doe je door aan het kartelwiel dat zich op de dimmer bevindt, te draaien.

Stekker-dimmer

Een stekker-dimmer moet je enkel in het stopcontact steken en de lamp erop aansluiten. Hij kan daardoor gloei- en halogeenlampen (resp. van 40 tot 150W en 20 tot 100W) dimmen.

Toetsdimmer

Deze dimmer is geschikt voor halogeen- en gloeilampen (230V) en 60 tot 500 Watt en voor halogeenspots. Het aan- en uitschakelen gebeurt via een druk op de toets, terwijl het dimmen plaatsvindt door iets langer op de toets te drukken.

Infrarood-dimmer

Een beweging van de hand voor de schakelaar volstaat om de lichtsterkte traploos te regelen.

Voetdimmer

Net zoals een snoerdimmer wordt de voetdimmer aangesloten op het snoer van een lamp. Dit soort dimmers heeft als voordeel dat je je niet langer hoeft te bukken om de lichtsterkte aan te passen.

Nog enkele tips bij het gebruik van een dimmer

Dimmers verbruiken soms meer stroom. Wanneer een dimmer steeds in dezelfde stand staat, gebruik dan liever een lamp zonder dimmer, met een lager wattage.
Als de dimmer niet meer werkt, kan het zijn dat de zekering in de dimmer stuk is. vervang dus de zekering.
–  Een dimmer die een brommend geluid maakt, staat te laag. Verhoog daarom de lichtsterkte een beetje.
Wanneer een gloeilamp vaak sterk gedimd wordt, geeft de lamp mettertijd minder licht af. De lamp gaat bovendien ook minder lang mee. Laat daarom de lamp af en toe volledig branden.
Het lampvermogen voor halogeen mag maximaal 50% van het maximale dimmervermogen bedragen. Voor een 500W halogeen is er dus een 1000W-dimmer nodig. Vaak is een speciale dimmer nodig voor het dimmen van halogeenlampen.

Reageer