De lancering van de Apple Watch, voorzien voor april, komt steeds dichterbij. Om je nog een beetje warmer te maken voor het slimme horloge, sommen we al even de apps op die vanaf de launch beschikbaar zullen zijn.

Klik hier om producten in te laden

 

Apple-apps

Net als een smartphone is een smartwatch niets zonder de ondersteunende apps. En waar Android Wear, Googles besturingssysteem specifiek voor wearables, bij de lancering enigszins een tekort had aan beschikbare applicaties, wil Apple het beter aanpakken en vanaf dag één al enkele leuke opties bieden.

De ontwikkelaars hebben immers al sinds de aankondiging van de Apple Watch in september van vorig jaar de tijd gehad om apps specifiek voor dit toestel te ontwikkelen. Het lijstje met applicaties, zowel van Apple zelf als third-party apps, mag dan ook best gezien worden. Voor het gemak maken we een onderscheid tussen de software van Apple zelf en die van externe bedrijven.[gap]

Klok

Een logische app, want het gaat tenslotte om een smartwatch. Apple heeft een aantal designs voorzien waaruit je als gebruiker kan kiezen, in verschillende stijlen. Een van de opties is trouwens een Micky Mouse-design.

Stopwatch

Nog een basisfunctie, die aangevuld wordt met een timer, alarm en wereldklok.

Maps

Hoewel de Apple Watch zelf geen ingebouwde gps meekrijgt, komt de Maps-app wel standaard geïnstalleerd. Wanneer de Watch geconnecteerd is met een iPhone, kan je via de Watch jouw positie en route snel raadplegen.

Messages

Met de Watch kan je niet enkel notificaties van berichten ontvangen, maar kan je ook iMessages sturen. Met het toestel kan je spraakberichten opnemen met Siri, of enkele standaardantwoorden snel sturen via een tap-systeem.

Foto’s

Met Foto’s kan je (what’s in a name?) foto’s bekijken op je Apple Watch. Niet meteen de handigste app omwille van het kleine scherm, maar het kan dus wel.

 

apple-watch-6

Passbook/Apple Pay

Dit is dan wél een pak handiger: met Passbook hou je allerlei tickets bij van onder meer evenementen, beurzen, bioscopen, enzovoort. Met Apple Pay moet je ook snel kunnen betalen, al laat de ondersteuning in België nog wat op zich wachten.

Apple Remote

Voor wie een Apple TV in huis heeft, wordt de Apple Remote een handige manier om het toestel te bedienen.

Mail

E-mailnotificaties zijn min of meer een given op een smartwatch, en dus ook op die van Apple. Om te voorkomen dat je pols constant aan het trillen gaat door de veelvoud aan mailtjes die je krijgt, kan je aan de hand van doorgedreven filters enkel de belangrijkste laten syncen met je Watch.

Muziek

Deze app spreekt voor zich: hiermee kan je door je iTunes-bibliotheek bladeren.

Weer

Voor wie een korte update wil hebben over de weersverwachting, kan dat via de weerapp.

Kalender

De ingebouwde kalender houdt niet enkel je afspraken bij, maar komt ook met een herinneringssysteem dat je waarschuwt wanneer er bijvoorbeeld een vergadering op het programma staat.

Remote Camera

Of je nu een goede selfie wilt nemen of in alle stilte foto’s wilt nemen van de vogeltjes in de tuin, de Remote Camera-app is een handige tool. Met het programma kan je immers de iPhone-camera van op afstand bedienen.

 

apple-watch-7

Telefoon

Bij een inkomende oproep krijg je te zien wie er je opbelt en kan je beslissen om het telefoontje te beantwoorden of te negeren.

Aandelen

Zeker niet de meest gebruikte app, maar gemakkelijk voor wie op de beurs speelt en snel zijn aandelenkoers wilt bekijken.

Activity en Workout

Een van de grootste aandachtspunten van de Watch wordt, net als bij de concurrentie, de ondersteuning voor sportsessies. Pair je de app met iHealth op jouw iPhone, kan je meteen al jouw dagelijkse activiteiten en workouts bijhouden en er feedback over geven.

Vrienden

Dit kan je een beetje zien als de favorieten in jouw contactenlijst en zal bestaan uit een korte lijst van mensen naar wie je een bericht kan sturen, opbellen of digitaal ‘aanraken’.

Digital Touch

Omdat Apple ook graag inzet op het iDevice-ecosysteem, kan je met andere personen die een Apple Watch hebben trillingen of tekeningen sturen. Ook een opname van je eigen hartslag versturen is mogelijk.

Siri

Uiteraard is ook de digitale assistent Siri er van het begin bij. Heb je vragen, dan kan je die aan Siri kwijt.[gap]

Apps van derden

Nike+

Nike lijkt meer in te gaan zetten op toestellen van andere fabrikanten en minder op zijn eigen FuelBand. Met de app kan je niet enkel jouw eigen loopsessies bijhouden, maar ook vrienden uitdagen en statistieken bekijken.

Pinterest

Met deze app kan je niet enkel digitale notities en foto-ideetjes bekijken, maar je bijvoorbeeld ook naar een leuke winkel gidsen als je die eerder gepind hebt.

Twitter

De bekende microblogsite komt meteen met een eigen Watch-app waarmee je niet enkel doorheen je timeline kan scrollen, maar ook privéberichten of retweets kan bekijken.

Lutron

Lutron is misschien niet echt gekend in onze contreien, maar is een smart home-bedrijf dat wereldwijd actief is. Met de app kan je vanaf je pols de lichten dimmen of andere handelingen uitvoeren.

 

apple-watch-8

WeChat

WeChat heeft wereldwijd zo’n 300 miljoen gebruikers en is dus een appgigant. Met de dienst kan je cross-platform berichten sturen en videogesprekken voeren. Waarschijnlijk zal je met de Watch-app berichten kunnen lezen en snel beantwoorden met enkele standaardantwoorden.

Honeywell Lyric

Je verwarming, verlichting en beveiliging binnen je smart home-omgeving allemaal samen in één app, dat is wat je mag verwachten.

MLB.com

De officiële app van de Amerikaanse honkbalcompetitie die je op de hoogte houdt van uitslagen.

Facebook

De populairste sociale netwerksite op je pols: gemakkelijk!

BMW i

Misschien wel een van de interessantste apps in het gamma, al zal de concrete invulling waarschijnlijk niet voor meteen zijn. Met de app kan je, als je een van beide elektrische wagens i3 of i5 in de garage hebt, bekijken voor hoeveel de accu nog opgeladen is. Hopelijk gaat BMW binnenkort ook de functies die het op CES toonde, waarmee je je wagen autonoom een parkeerplaats kon laten zoeken en ook zelf kan laten parkeren, integreren. Dat dit al in april, bij de launch van de Apple Watch, het geval zal zijn lijkt uitgesloten.

Shazam

Hoor je een goed nummer op de radio, maar ken je de uitvoerder of de naam van het lied niet? Snel Shazam openen van op de pols!

Instagram

Via Apples eigen Foto’s-app kan je al je eigen plaatjes bekijken, met Instagram kan je ook die van onder meer jouw vrienden bekijken.

CityMapper

Een alternatief voor Apple Maps, waarbij je on the fly weginstructies krijgt zonder dat je je telefoon moet vasthouden.

Yahoo News Digest

Een snelle manier om het laatste nieuws mee te pikken. Dankzij korte snippets kan je de actualiteit volgen zonder hele artikels te moeten lezen. Handig om op de trein, bus of metro snel mee te zijn met het nieuws.

Uiteraard is dit nog maar het begin, dit zijn enkel de tot nu toe bevestigde applicaties. Naar verluidt is Apple momenteel bezig met verschillende softwarebedrijven om hen te helpen hun apps klaar te krijgen voor de lancering van de Watch in april, dus dit lijstje wordt zeker nog uitgebreid de komende weken.

Reageer