Op de technologiebeurs CES in 2018 zagen we bij Samsung de eerste televisie met MicroLED als beeldtechnologie opduiken. Zoals de naam suggereert bestaat het paneel uit een heleboel minuscule leds die van kleur veranderen, afhankelijk van de getoonde beelden.
In in dit artikel leggen we uit wat MicroLED is en wat de voordelen zijn voor de beeldkwaliteit.
1Wat is MicroLED?
De MicroLED televisie moet één van de grote concurrenten van de oled televisie worden. Net zoals oled maakt MicroLED geen gebruik van achtergrondverlichting maar zijn het de pixels die afzonderlijk oplichten. De pixels zijn namelijk de leds zelf.
In tegenstelling tot oled, dat gebruik maakt van organische leds, doet MicroLED een beroep op inorganische leds – drie per pixel. Elke pixel kan individueel worden in- of uitgeschakeld, en zelfs een volledig andere kleur krijgen dan een naburige pixel. Het resultaat is een nagenoeg perfect contrast en controle van de kleuren.
2Wat zijn de voordelen van MicroLED?
Doordat die pixels afzonderlijk kunnen worden in- en uitgeschakeld heeft MicroLED dezelfde perfecte zwartweergave als OLED.
Maar omdat er echte leds schuilen achter elke pixel is de helderheid van MicroLED hoger dan elke andere bestaande beeldtechnologie, waaronder oled. Samsung zegt dat zijn eerste commercieel verkrijgbare MicroLED tv minstens 4000 nits aan piekhelderheid zal produceren, waar dat bij oled rond de 1000 nits schommelt.
De combinatie van dat perfecte zwart en die hoge helderheid zorgt voor een enorm groot contrast en een potentieel betere weergave van HDR.
MicroLED is bovendien inorganisch van aard is terwijl oled organisch is. De levensduur van de televisie is daarom in theorie vele malen hoger dan bij oled. Bovendien is er geen enkele kans op inbranden.
Er wordt ook geen kleurenfilter meer gebruikt, wat voordelen oplevert in verband met elektriciteitsverbruik en helderheid. Het beeldscherm heeft minder lagen nodig en kan dus net zoals bij oled erg dun gemaakt worden.
De individuele leds kunnen ook snel in- en uitgeschakeld worden, zodat de tv beter kan omgaan met snel bewegende beelden.
Omdat we spreken over een echte led televisie, en geen lcd-paneel met leds als achtergrondverlichting, zijn meteen ook alle nadelen van lcd niet meer geldig. Denk aan scherpe kijkhoeken waar kleuren vervagen, en uniformiteitsproblemen met het lcd paneel zelf.
3De beeldkwaliteit is er, maar de schermen maken is uitdagend
Over het potentieel van de beeldkwaliteit zijn er geen twijfels, maar de panelen in de fabriek maken is een ander paar mouwen. De grote uitdaging voor MicroLED is om de leds en de afstand tussen de pixels zo klein mogelijk te houden zodat geschikte schermformaten kunnen worden uitgebracht, zoals het 75-inch formaat dat Samsung demonstreerde op de CES in 2019.
Het probleem van kleinere leds is dat ze minder licht gaan produceren. Dan heb je de keuze om ze steviger aan te drijven zodat ze meer licht geven of de efficiëntie van de leds te verbeteren. Of een combinatie van beiden. Maar dat levert weer nieuwe uitdagingen op: televisies verbruiken dan te veel elektriciteit en geven een pak meer warmte af.
Het verkleinen van de afstand tussen de pixels/leds is een andere uitdaging, vooral dan op het vlak van kleinere circuits. Slagen de ingenieurs daar niet in, dan zal de MicroLED beeldtechniek gereserveerd blijven voor grote beeldformaten.
Tot slot is er nog het prijskaartje. Zoals je wellicht weet zijn lcd-televisies die gebruik maken van full-array leds, een heleboel rijen van leds achter het scherm, stukken duurder dan de edge led-varianten waar het licht van de zijkanten komt.
Wel, een 4K MicroLED televisie telt zo’n 8,3 miljoen pixels die telkens zijn opgebouwd uit een rode, blauwe en groene led. Opgeteld kom je uit op bijna 25 miljoen leds: het is dan ook zaak om de kostprijs van deze leds zo laag mogelijk te houden, en zo een betaalbare tv te kunnen uitbrengen.
4Wanneer mogen we de eerste MicroLED televisie verwachten?
Wanneer MicroLED ook naar onze woonkamers komt, is nog onbekend. De productie van de panelen en televisies is zoals gezegd erg duur en dus nog niet commercieel interessant.
Denk bijvoorbeeld eens aan het traject dat de beeldtechnologie OLED heeft doorlopen sinds de introductie in 2008 van een klein scherm van Sony. Het is pas de laatste jaren dat oled echt volwassen is geworden. En dan nog treffen we het vooral aan in duurdere, high-end televisies met schermformaten van 55-inch (kleiner bestaat niet momenteel in oled).
Reageer