Elke maand zetten we een nieuwe cd-release in de kijker. Deze maand, en meteen ook de eerste keer, is dat Every Open Eye van de Schotse synthpop-band CHVRCHES.

CHVRCHES (spreek uit als het Engelse ‘churches’), het is niet de grootste naam om onze ‘Album van de maand’-reeks mee te openen. Dat merken we ook in onze onmiddellijke omgeving: “Wie? CHVRCHES? In hoofdletters? En met een ‘v’?”

De keuze voor hoofdletters is puur esthetisch, terwijl de ‘u’ vervangen werd door een ‘v’ om online gemakkelijker gevonden te worden. Als je ‘churches’ googelt, kom je uiteraard heel wat kerken tegen.

Maar wie is CHVRCHES dan? De band werd opgericht in 2011 en bestaat uit een Schots trio: zangeres Lauren Mayberry en toetsenisten/manusjes-van-alles Iain Cook en Martin Doherty. Voor ze samen CHVRCHES oprichtten, hadden de drie vrij uiteenlopende muzikale achtergronden. Mayberry was vooral bezig met folk en deed ervaring op als drumster en pianiste, Cook maakte deel uit van een alt-rockband en Doherty speelde in een post-punk indie rockgroep. Cook en Doherty kenden elkaar van hun studententijd, Mayberry werd bij de band gehaald toen Cook een EP producete voor haar toenmalige band Blue Sky Archives. Het drietal trok zich vervolgens terug in een kelderstudio in Glasgow en twee jaar later, in september 2013, brachten ze hun eerste album uit onder het label Glassnote Records: The Bones of What You Believe.

Intussen had CHVRCHES best al een fanbase uitgebouwd op het internet. Singles ‘Recover’, ‘Gun’, ‘Lies’ en vooral ‘The Mother We Share’ bleken online een groot succes, waarna tv-optredens bij onder meer Jimmy Fallon volgden. In 2013 eindigde CHVRCHES ook als vijfde in BBC’s ‘Sound of 2013’, waarbij HAIM als winnaar uit de bus kwam.

Hun eerste album kreeg enkel maar positieve recensies en werd geprezen omwille van zijn roughness, sterke teksten en bombastische, maar meeslepende synthmuziek. Een echte doorbraak bij het grote publiek kwam er echter niet (behalve dan misschien aan de overkant van het Kanaal), maar CHVRCHES speelde intussen wel op festivals als Pukkelpop, Sziget, Lollapalooza, Glastonbury en staan ook dit najaar in de Ancienne Belgique. Ook afgelopen zomer stond de band op de Pukkelpop-affiche, maar door technische problemen moest CHVRCHES zijn set na amper drie nummers noodgedwongen staken. Mayberry verwende het publiek nog wel met een a capellaversie van hun grootste hit ‘The Mother We Share’ en maakte de domper op die manier iets minder groot.

Door het cultsucces van The Bones of What You Believe werd er natuurlijk ook best wat verwacht van hun nieuwe album, Every Open Eye. Een tweede album maken is voor heel wat bands moeilijk, zeker als het eerste zo positief onthaald wordt. De opvolger moet vernieuwend zijn, maar zonder af te wijken van wat je als band zo goed en geliefd maakt. Het is een delicate afweging, en heel wat bands gaan hierbij de mist in. Voor Every Open Eye keerde CHVRCHES terug naar wat het kende en ging het terug naar dezelfde studio in Glasgow.

Dat CHVRCHES echter een nieuwe sound gevonden had, werd meteen duidelijk toen het een paar maanden geleden hun eerste single, ‘Leave A Trace’, lanceerde. Het lied is rechtuit en het meest ‘in your face’-nummer dat de band tot nu maakte. De synths zijn fijner, minder bombastisch en perfect getimed. Van Mayberry kan je bijna het omgekeerde zeggen: waar haar engelenstem op The Bones of What You Believe een zachte leidraad doorheen de krachtige muziek was, klinkt zij nu scherper, gerichter en meer zelfverzekerd over haar teksten.

Mayberry probeert ook veelzijdig te zijn in haar lyrics en slaagt daar wonderwel in. In ‘Leave A Trace’ en opener ‘Never Ending Circles’ is ze uitdagend en trots: And you had best believe that you cannot build what I don’t need en Here’s to taking what you came for // And here’s to running off the pain // And here’s to just another no man // If you want another // Say you need another respectievelijk zijn echte power lyrics, en die lijn wordt doorgetrokken naar track drie ‘Keep You On My Side’.

Dat het voor CHVRCHES af en toe ook iets ‘poppier’ mag, bewijst het in ‘Make Them Gold’. Het refrein is bijzonder upbeat en meezingbaar en meteen ook een van de hoogtepunten van het album. ‘Clearest Blue’ begint dan weer minimalistisch, met een lichte melodie die eigenlijk vooral in de achtergrond staat van Mayberry’s zang en waar, toegegeven, iets meer complexiteit in lijkt te ontbreken. We zien Mayberry ook voor het eerst in een meer kwetsbare rol: If ever I try to push away, you can just keep me there // So please say you’ll meet me // Meet me halfway. Het lied volgt een langzame, maar intrigerende opbouw tot het plots ontploft in een twee-toets-melodie waarbij je onmogelijk kan blijven stilzitten. Ondanks zijn ietwat trieste begin en teksten bezit ‘Clearest Blue’ toch over een feel good-factor om u tegen te zeggen.

Dat binnen de band niet enkel Mayberry over enig zangtalent beschikt, bewees CHVRCHES al op Bones: in de songs ‘You Caught The Light’ en ‘Under The Tide’ nam Doherty de microfoon over en hij doet opnieuw op het intrigerende ‘High Enough To Carry You Over’. Het nummer zorgt meteen voor het eerste heartbreak-moment: I never would’ve given you up if you only hadn’t given me up. Ook ‘Down Side of Me’ en het afsluitende ‘Afterglow’ zijn bijzonder zweverige songs die perfect in het gestroomlijnde karakter van Every Open Eye passen.

every-open-eye

Doorheen het album kan je één constante trekken: het is cleaner, strakker en gemakkelijker verteerbaar dan Bones. Waar het debuutalbum nog bozer en grotesker was en een gevoel van gecontroleerde chaos achterliet, staat Every Open Eye vol perfect getimede hooks. Alle overbodige bagage lijkt overboord gegooid, wat overblijft is een ‘CHVRCHES light’, die niet noodzakelijk beter of slechter is, maar wel anders, zonder aan de basis te komen.

Als er voor CHVRCHES een manier was om bij het grote publiek een doorbraak te forceren, dan is het wel met Every Open Eye, terwijl ook de fans van het eerste uur genoeg herkenbare elementen zullen terugvinden om ook van dit album te gaan houden.

Bij The Verge vatten ze hun mening van Every Open Eye als volgt samen: “You might not hear a better pop record this year”. Ze zouden wel eens gelijk kunnen hebben.

Every Open Eye ligt vanaf vandaag in de winkels en verschijnt ook op de populairste streamingdiensten.

 

 


 

 

Wil-je-ook-CHVRCHES-streamen?-Bekijk-dan-deze-audiostreamers:

Pulse Flex 2i Wit

De PULSE FLEX 2i is een veelzijdige...

Draadloze speakers
Bluesound

prijs: < €349

Sparkle Wit

Sparkle, luidspreker met dubbele...

Draadloze speakers
AQL

prijs: < €39.99

SB-100 Wit/Zwart

Multiroom-luidspreker - DAB...

Draadloze speakers
Block

prijs: < €499

Kilburn II + Major III BT Zomerbundel

Bundel met Kilburn II + Major...

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €349.99

Smart Sub 8 Zwart

De Smart Sub 8 levert de bas in de multiroom-opstelling...

Draadloze speakers
Canton

prijs: < €599

GO2 Groen

GO2, ultra draagbare LS, BT, IPX7...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €34.99

ISX-18D Zwart

Draadloos muzieksysteem met MusicCast...

Draadloze speakers
Yamaha

prijs: < €329

DAB2+ Matt White

De Argon DAB2+ is een luxe DAB/FM-radio....

Draadloze speakers
Argon

prijs: < €199

JBL Clip3 Zwart

De JBL Clip 3 is een unieke ultradraagbare,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €59.99

Block C Zilver

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest...

Draadloze speakers
Block

prijs: < €399

GO2 Navy Groen

De JBL GO 2 is een complete, waterbestendige...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €34.99

Musicbox M Zwart

De musicbox M is een volwaardige...

Draadloze speakers
Canton

prijs: < €699

Acton Multi-Room Crème

Acton is een compacte multiroom...

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €349

AeroSkull XS Green

De Franse Jean-Michel Jarre maakt...

Draadloze speakers
Jarre

prijs: < €249

SC-C70

Compact stereosysteem uitgerust...

Draadloze speakers
Technics

prijs: < €899

JR POP Roze

Kinderen kunnen doen alsof ze een echte...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €34.99

FLIP 4 draagbare LS BT WP IPX7 rech. batt teal

FLIP 4, draagbare LS, BT, WP IPX7,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €139

CORE 140 Wit

CORE 140, actieve artcore LS, 5,25",...

Draadloze speakers
Art Sound

prijs: < €399

Zipp Nordic Black Graphite Grey

Zipp Nordic Black, Graphite Grey ...

Draadloze speakers
Libratone

prijs: < €299

BeoPlay P6 Natural

Sterke referenties van het Bang...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €400

Citation Sub Grijs

De Harman Kardon Citation Sub is een draadloze...

Draadloze speakers
Harman Kardon

prijs: < €799

Addon T3 Grijs

Addon T3 Grijs

Draadloze speakers
Audio Pro

prijs: < €249.99

Home Speaker 300 Zilver

De Bose Home Speaker 300 heeft...

Draadloze speakers
Bose

prijs: < €279.95

BeoSound 1 (Google Assistant) Anthraciet

Draagbare draadloze luidspreker...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €1650

AeroSkull XS Pink

De Franse Jean-Michel Jarre maakt...

Draadloze speakers
Jarre

prijs: < €249

Citation 300 Grijs

De Harman Kardon Citation 300 is een slimme...

Draadloze speakers
Harman Kardon

prijs: < €399

FLIP 3 draagbare LS BT squad

FLIP 3, draagbare LS, BT, squadCompleet...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €129

BeoSound 2 Google Assistant Alu

Gebruik al uw favoriete streamingdiensten....

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €2000

Flip 5 Roze

FLIP 5, draagbare LS, BT, WP IPX7,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €129

Zipp Mini Copenhagen Edition Raspberry Red

Zipp Mini Copenhagen Edition audiostreamer...

Draadloze speakers
Libratone

prijs: < €349

Block C Zwart

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest...

Draadloze speakers
Block

prijs: < €399

Block B Zwart

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest...

Draadloze speakers
Block

prijs: < €299

Kilburn Black

Een muziekje doet het tijdens een barbecue...

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €279

BeoPlay P6 Chestnut

Sterke referenties van het Bang...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €400

Zipp Copenhagen Edition Salty Grey

Zipp Copenhagen Edition audiostreamer...

Draadloze speakers
Libratone

prijs: < €399

HKONYXSTUDIO3WHTEU

Onyx Studio 3, transportable BT LS, wit ...

Draadloze speakers
Harman Kardon

prijs: < €229

Sparkle Blauw

Sparkle, draagbare LS BT dual driver,...

Draadloze speakers
AQL

prijs: < €39.99

WXA-50

Eindversterker en mediastreamer...

Draadloze speakers
Yamaha

prijs: < €549

BluOS NPM-1

De BluOS NPM-1 is een Bluesound-module...

Draadloze speakers
Dali

prijs: < €499

Addon T3 Roze

Addon T3 Roze

Draadloze speakers
Audio Pro

prijs: < €202.9

Addon T5 Oranje

Addon T5 Oranje

Draadloze speakers
Audio Pro

prijs: < €199.99

Play:5 Duo Bundel Zwart

Pakket met twee PLAY:5 luidsprekers...

Draadloze speakers
Sonos

prijs: < €998

Stream (410) Bruin/Wit

De sonoroSTREAM laat ook in de keuken...

Draadloze speakers
Sonoro

prijs: < €249

BeoSound Shape

De BeoSound Shape is een aan de wand...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €3500

SoundLink Color II Zwart

De Bose SoundLink Color II is de perfecte,...

Draadloze speakers
Bose

prijs: < €139.95

CMTX5CDB

Van de nieuwste nummers tot uw favoriete...

Draadloze speakers
Sony

prijs: < €290

klang m1 Zilver

Loewe klang m1 - de draagbare speaker...

Draadloze speakers
Loewe

prijs: < €199

Uniti Atom

ATOM is NAIM’s meest compacte...

Draadloze speakers
Naim

prijs: < €2799

Charge 4 Rood

Maak kennis met de JBL Charge 4 draagbare...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €179

AIRTABLE(AW)

De Salora AirTable (AW) is een prachtige...

Draadloze speakers
Salora

prijs: < €199

BeoSound Balance Black Oak

Een draadloze luidspreker met dynamische...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €2000

Ultimate Ears Wonderboom Grijs

Compacte, waterdichte speaker.

Draadloze speakers
Logitech

prijs: < €99.99

NA8005/N1SG

Waar uw favoriete muziek ook is opgeslagen,...

Draadloze speakers
Marantz

prijs: < €999

Plump Zwart

Plump, draagbare LS BT waterproof,...

Draadloze speakers
AQL

prijs: < €29.99

Charge 4 Zwart

Maak kennis met de JBL Charge 4 draagbare...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €179

Neon beat LED speaker heart

Neon beat, LED speaker, heart ...

Draadloze speakers
Cellularline

prijs: < €29.99

Five Zwart

De krachtigste speaker voor het beste...

Draadloze speakers
Sonos

prijs: < €579

Concerto draagbare LS BT TWS dual driver zwart

Concerto, draagbare LS BT TWS dual...

Draadloze speakers
AQL

prijs: < €79.99

Rockbox Bold S Cloud Rood

De kleinste speaker in de Bold...

Draadloze speakers
Fresh 'n Rebel

prijs: < €49.99

Pulse Mini 2i Zwart

De PULSE MINI 2i neemt tientallen...

Draadloze speakers
Bluesound

prijs: < €599

JR POP Blauw

Kinderen kunnen doen alsof ze een echte...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €34.99

CR-20 Zwart

Uw ideale ALL-IN-ONE-apparaat voor...

Draadloze speakers
Block

prijs: < €299

Zipp Mini Copenhagen Edition Pepper Black

Zipp Mini Copenhagen Edition audiostreamer...

Draadloze speakers
Libratone

prijs: < €349

GTK-XB60 Blauw

EXTRA BASS™ maakt baslijnen...

Draadloze speakers
Sony

prijs: < €280

NP-S303 Zwart

Als je aan de slag wilt gaan met netwerkaudio,...

Draadloze speakers
Yamaha

prijs: < €379

Block A Zilver

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest...

Draadloze speakers
Block

prijs: < €249

Beoplay P2 Blauw

De Beoplay P2 is een waarlijk persoonlijke...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €175

klang m1 Rosé Goud

Loewe klang m1 - de draagbare speaker...

Draadloze speakers
Loewe

prijs: < €199

Tower Speaker 40W BT USB/SD FM TW9PARIS2

Tower Speaker 40W, BT, USB/SD,...

Draadloze speakers
Bigben

prijs: < €159.99

Xtreme 2 Rood

JBL Xtreme 2 is de ultieme draagbare...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €299

Charge 4 Grijs

Maak kennis met de JBL Charge 4 draagbare...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €179

Zipp Victory Red

Zipp audiostreamer in Victory...

Draadloze speakers
Libratone

prijs: < €299

CMTX5CDBW

Van de nieuwste nummers tot uw favoriete...

Draadloze speakers
Sony

prijs: < €310

Tufton Bluetooth

Hifi luidspreker in het zwart met Bluetooth

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €399.99

MHC-V11

Karaokefuncties laten u meezingen Start...

Draadloze speakers
Sony

prijs: < €280

Formation Duo Wit

De eerste draadloze luidsprekers...

Draadloze speakers
B&W

prijs: < €1999.5

SRS-XB10 Zwart

Flinke beats voor onderwegWaar...

Draadloze speakers
Sony

prijs: < €60

X100 Green

Mobiele audiostreamer. Maak een draadloze...

Draadloze speakers
Logitech

prijs: < €49.99

INET3+ Red

De Argon iNet3+ is een complete...

Draadloze speakers
Argon

prijs: < €249

BeoSound 2 2nd Gen. Alu

De BeoSound 2 is een krachtig,...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €2000

Link Portable Grijs

Link Portable levert krachtig,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €119.2

DAB3+ BT Wenge wood

De DAB3+ BT is een veelzijdige...

Draadloze speakers
Argon

prijs: < €249

X300 Red

Mobiele audiostreamer Kristalhelder...

Draadloze speakers
Logitech

prijs: < €69.99

Musicbox S Zwart

Musicbox S, draagbare LS, BT, zwart ...

Draadloze speakers
Canton

prijs: < €299

JBL Clip3 Grijs

De JBL Clip 3 is een unieke ultradraagbare,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €59.99

DAB2+ Matt Red

De Argon DAB2+ is een luxe DAB/FM-radio....

Draadloze speakers
Argon

prijs: < €199

PartyBox100EU Zwart

Neem het feest met je mee met de draadloze...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €299

PartyBox1000EU Zwart

De JBL PartyBox 1000 is een krachtige...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €999

BeoSound Balance Natural Oak

Een draadloze luidspreker met dynamische...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €2000

Fizzy mini luidspreker BT Roze

Fizzy, mini luidspreker, BT, roze ...

Draadloze speakers
AQL

prijs: < €19.99

Frames Alto M/L Zwart

EEN MODERNE KLASSIEKER De Bose...

Draadloze speakers
Bose

prijs: < €229.95

SMART SOUNDBOX 3 Wit

SMART SOUNDBOX 3, actieve multiroom...

Draadloze speakers
Canton

prijs: < €349

Ultimate Ears Megaboom Zwart

Ultimate Ears MEGABOOM Zwart

Draadloze speakers
Logitech

prijs: < €163.9

UE Roll Blue

Op reis heb je natuurlijk ook graag...

Draadloze speakers
Logitech

prijs: < €129

Charge 4 Teal

Maak kennis met de JBL Charge 4 draagbare...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €179

Stanmore Multi-Room Crème

Marshall, de onbetwiste specialist...

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €449

Rockbox Bold Bluetooth Speaker Large Blauw

De Rockbox Bold L is een grote...

Draadloze speakers
Fresh 'n Rebel

prijs: < €99.99

Home Speaker 300 Zwart

De Bose Home Speaker 300 heeft...

Draadloze speakers
Bose

prijs: < €279.95

LA101U6

Tykho Booster - LIME Design by Marc...

Draadloze speakers
Lexon

prijs: < €149

BeoSound 1 2nd Gen. Bronze Tone

Plaats hem overal. Koppel twee...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €1500

Reageer