Alba led-lamp

Slimme lampen zijn pas echt slim als ze zelf meegaan in de leefpatronen van de gebruiker. De Alba-lamp leert stelselmatig bij en kan zo tot wel 80% energie besparen.

“Hoe slim kan je lampen noemen die de gebruiker zelf nog moet instellen?” Het was een van de vragen die het Amerikaanse bedrijf Stack zich stelde toen het met de ontwikkeling van de Alba begon.

Het resultaat is een slimme lamp die zichzelf gaat aanleren wat er precies van hem verwacht wordt. De Alba zal aan de hand van sensoren de ruimte gaan scannen en met die informatie gaan bepalen of het nodig is dat de lamp ingeschakeld is en wanneer nodig het licht gaat uitschakelen. En dit dus volledig zonder ook maar één keer op een knop te drukken.

Maar daar stopt het niet bij: de Alba is een autodidactische lamp, wat dus inhoudt dat het toestel zichzelf bepaalde zaken gaat aanleren. De lamp moet op deze manier jouw patronen en routines als gebruiker gaan bestuderen en na verloop van tijd voor zichzelf een patroon aanmaken. Als je bijvoorbeeld de gewoonte hebt om steeds op hetzelfde tijdstip te gaan slapen, zal de Alba ‘s avonds zijn licht daaraan aanpassen met bijvoorbeeld een warmere gloed.

Na een tijdje is de Alba zo ingesteld op jouw gebruik, dat je volgens de makers zo’n 60 tot 80% minder energie gaat verbruiken. Een serieuze daling van jouw kosten dus.

Het is nog wat koffiedik kijken of de Alba ook naar ons land komt. Momenteel is de starterskit (die bestaat uit twee lampen en een Zigbee-hub) omgerekend voor zo’n 120 euro verkrijgbaar in de Verenigde Staten.

Wil je meer te weten komen over Stack en de Alba, check dan zeker eens hun site.

Reageer