actieve 3D versus passieve 3D

Bij 3D-televisies wordt er nog steeds een onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve 3D. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee?

Toen 3D voor het eerst op de markt kwam, waren er twee duidelijke kampen: LG koos voor passief 3D, terwijl onder meer Sony, Philips en Panasonic voor actieve 3D kozen. De laatste jaren zetten ook deze laatste meer in op de passieve 3D, maar ook de actieve variant wordt nog steeds geproduceerd. Wij zetten beide technieken in een vergelijking.

Hoe werkt het?

Bij de oude Active Shutter 3D-technologie krijgt elk oog een ander beeld voorgeschoteld. Die beelden verschijnen razendsnel na elkaar op het scherm, aan 120 ms of sneller. De Active Shutter 3D-bril blokkeert elk oog om beurten zodat het juiste beeld aan het juiste oog wordt blootgesteld. Je hersenen combineren die beelden zodat we diepte zien.

Passieve 3D-schermen tonen beide beelden tegelijkertijd. Elk beeld bestaat uit verschillende lijnen: lijn één bevat beeldinformatie voor het linkeroog, lijn twee is voor het rechteroog bestemd, lijn drie voor het linkeroog, en ga zo maar door. De gepolariseerde brillen doen de rest. Ze zorgen ervoor dat je met je linkeroog enkel de oneven lijnen ziet en met het rechteroog de even lijnen.

Voordelen passieve 3D

  1. Beeldflikkering
    De meest voorkomende klacht bij Active Shutter 3D-schermen, is dat ze beeldflikkering veroorzaken. Als gevolg van die beeldflikkering, kan je last krijgen van vermoeide, droge of pijnlijke ogen na langdurig kijken. Bij passieve 3D-televisies krijg je helemaal geen beeldflikkering meer.Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij mensen ronduit misselijk zijn geworden. Dat is vooral te wijten aan de beeldoverlapping die integraal deel uitmaakt van de 3D-technologie. Toch zouden, na tests, mensen minder snel misselijk worden bij de passieve technologie.
  2. Lichte brillen
    Terwijl de actieve 3D-brillen stroom nodig hebben om te functioneren, werken de passieve brillen volledig autonoom. Ze zijn lichter, goedkoper en comfortabeler om te dragen. Bovendien kunnen ze niet plots uitvallen, omdat ze geen batterijen bevatten.

Voordelen actieve 3D

  1. Full HD
    Actieve 3D-schermen produceren beelden aan de Full HD-resolutie van 1080p die door de Active Shutter-bril als dusdanig gedecodeerd wordt. Bij een passieve bril ziet elk oog slechts de helft van die resolutie, 540 p dus.
  2. 2D-kwaliteit
    Op de passieve 3D-schermen is een speciaal laagje aangebracht dat vatbaar is voor kleurverandering en contrastverlies wanneer je afwijkt van de kijkas. Dat is ook het geval voor conventionele 2D-uitzendingen.
    Hoewel er al televisies voorgesteld zijn die 3D zonder bril tonen, lijkt het erop dat we de komende jaren met een brilletje van 3D zullen moeten genieten.

Reageer