De Gear S2 moet voor Samsung een nieuwe stap in de smartwatchwereld worden. Het herziet zijn design, komt met een innovatief draaisysteem en kiest voor Tizen als besturingssysteem.

Smartwatches bestaan al een hele poos, en ze veroorzaken heel wat buzz, maar echt populair zijn ze (in ons land) nog niet. Fabrikanten proberen het met rechthoekige en cirkelvormige designs, meer of minder activiteitssensoren, aanraakschermen of niet, enzovoort.

Twist your wrist

Met de Gear S2 wil Samsung dat geëxperimenteer enigszins een halt toeroepen. Het toestel komt in twee versies, een klassieke en een sportievere versie, en voelt echt aan als een ‘finished product‘. En dat was in het verleden niet altijd het geval.

Beide varianten komen met een rond scherm en een unieke bezel die je kan ronddraaien. Hiermee kan je vanuit je watchface naar andere schermen, zoals een fitness-screen. Door te draaien kan je heel snel van scherm naar scherm gaan zonder het display aan te raken.

In vele gevallen vervangt het draaischijfje gewoon een swipe naar links of naar rechts met je vinger, maar het heeft als voordeel dat jouw scherm onaangeroerd blijft. Vuile vingers? Draag je een handschoen? Of wil je gewoon jouw volledige scherm blijven zien? Met het draaiende schijfje heb je zo een oplossing.

Mooi in theorie, maar ook in de praktijk betrapten we onszelf erop dat we heel vaak naar het wieltje grepen om tussen de menu’s en opties te bladeren. Het voelt gewoon heel gemakkelijk en overzichtelijk aan, en bovendien krijg je dankzij de subtiel ingewerkte ‘klikjes’ ook feedback over jouw draaibeweging, zodat je ook zonder te kijken kan tellen hoeveel tabbladen je al doorbladerd hebt.

gear-s2-3

Je kan het systeem een beetje gaan vergelijken met het kroonwieltje van de Apple Watch, maar dan met iets minder functies.

De Gear S2 ziet er ook gewoon heel knap uit. Het springt in het oog, maar is meer dan zomaar een designstuk. We vinden het een stuk knapper dan de rechthoekige Apple Watch en eigenlijk moet het toestel ook voor andere, ronde Android Wear-toestellen qua looks niet onderdoen.

Functies

De Gear S2 komt met de verwachte functies en doet niets geks. Bij de eerste geruchten van het toestel was er namelijk sprake van een ingebouwde camera, maar die werd afgevoerd. Je kan ook geen telefoongesprekken voeren via de smartwatch.

Wat krijg je dan wel? Het gebruikelijke: apps, fitnesstracking, meldingen van jouw smartphone lezen. Je krijgt ook 4GB intern geheugen, waarop je muziek kan opslaan en die via een Bluetooth-hoofdtelefoon kan beluisteren. Handig voor sporters die hun smartphone niet willen meesleuren.

Je krijgt een dozijn watchfaces, die je verder kan gaan aanpassen. Door aan het wiel te draaien, kom je bij de andere functies, zoals het weer, de hartslagmeter, kalender, muziek, enzovoort. De apps zijn opgebouwd in een cirkel en door verder te draaien doorblader je de verschillende apps-tabbladen.

Naast het aanraakscherm en het draaiwiel is de Gear S2 ook uitgerust met een ‘back’-knop en een toets die het app-menu openen. In het begin van onze testperiode drukten we tot onze frustratie nogal vaak op de verkeerde knop, waardoor we het gevoel kregen dat één knop eigenlijk ook wel voldoende was geweest.

Tizen

Zoals eerder aangegeven draait het toestel op Samsungs eigen OS, Tizen. Een grote hoera wel voor wie geen Samsung-smartphone heeft: de Gear S2 kan je ook met andere merken verbinden (als die maar Android 4.4 of hoger draait en 1,5 GB RAM heeft).

gear-s3

Er zijn echter wel enkele verschillen in vergelijking met pairing met een Samsung-smartphone. Zo zal je de S Health-app op jouw smartphone moeten downloaden.

Een ander probleem waar Tizen nog steeds last van heeft, is het gebrek aan apps. De Gear Manager (waar je de apps downloadt) heeft wel enkele leuke namen in zijn bibliotheek: ESPN, CNN en Nike, bijvoorbeeld. Maar heel wat grote namen ontbreken nog, en uiteindelijk zijn apps heel belangrijk voor zo’n toestel. Dit is duidelijk nog een working point voor Samsung.

Fitness

De smartwatch wordt steeds meer gebruikt als activiteitstracker en ook de Gear S2 streeft daarnaar. Zeker de meer sportieve versie die wij toegestuurd kregen.

Je kan gericht gaan werken door de hartslagmeter en stappenteller op bepaalde tijdstippen te activeren, of je kan de S Health-app continu laten lopen. Beide sensoren zijn redelijk accuraat.

Het toestel zal ook automatisch waarnemen wanneer je al stappend een tempoversnelling doet (als je je trein moet halen, bijvoorbeeld) en zal je motiveren om het tempo vol te houden. En als je te lang neerzit, krijg je een notificatie dat je beter wat gaat bewegen.

In sommige gevallen zal je zelf ook moeten meedenken en gaan inputten om een beter zicht te krijgen op jouw gezondheid. Zo kan je dagelijks bijhouden hoeveel koffie en water je drinkt, al zal je wel telkens manueel een plusje bij de drankjes moeten aanklikken. Uiteindelijk krijg je wel een mooie vergelijking van jouw drankopname.

Wil je gaan plannen, dan kan je doelen instellen en jouw vooruitgang over een langere periode gaan bijhouden en bekijken.

Batterij

De batterij van de S2 doet het meer dan behoorlijk en houdt het ruim twee dagen vol. Af en toe haalden we nog een heel eind in de derde dag en daarmee zingt de Gear S2 het toch wel een dag langer uit dan de meeste concurrenten.

Samsung bewerkstelligt dit door creatief om te gaan met het scherm. Je kan kiezen voor een always-on scherm, maar standaard kiest Samsung ervoor om het scherm na enkele seconden zonder gebruik uit te schakelen. Door een simpele draai aan het wiel of druk op een van de knoppen activeer je het scherm weer. Ook jouw pols opheffen kan genoeg zijn, maar dit werkte niet altijd even goed.

Het always-on screen staat, zoals de naam zegt, altijd aan, maar zal in ruststand de helderheid lager zetten. In deze modus zal het toestel het maar een dag uitzingen.

Conclusie

De Gear S2 is in vele opzichten een heel knap toestel: het ziet er goed uit, komt met een innovatieve bediening, heeft een knap scherm en een overzichtelijk besturingssysteem, en is qua functionaliteit redelijk compleet. Het gebrek aan apps is weliswaar een grote spelbreker.

Helaas kreeg de Gear S2 best nog een stevig prijskaartje mee. De Gear S2 in ‘sportieve’ uitvoering kost 349 euro, voor de Gear S2 Classic betaal je 379 euro. Niet mals, zelfs al krijg je er heel wat voor terug.

[gap height=”30″]

[review]

 

Klik hier om producten in te laden

Reageer