De badkamer van vandaag vereist een uitgedachte verlichting. Taakverlichting moet helder genoeg zijn om zijn werk te doen, maar moet goed samengaan met indirecte accentverlichting en de ruimte een warm gevoel geven.
De verlichting die gebruikt wordt in de badkamer moet daarom zorgvuldig gekozen worden. Omdat de badkamer een vochtige ruimte is, zijn er wel enkele regeltjes waar je rekening mee moet houden.
Check de IP-waarde van een armatuur
Vooreerst moet er gekeken worden naar de IP-waarde van de verlichtingsarmaturen. IP staat voor ‘international protection’ (internationale bescherming) en wordt gevolgd door twee getallen: het eerste cijfer duidt op de graad van bescherming tegen stof of vaste voorwerpen. Het tweede getal geeft een aanduiding van de waterdichtheid van het toestel. Hoe hoger het laatste cijfer, hoe meer waterbestendig.
Behalve een lichtpunt in het midden van de badkamer aan het plafond is tevens verlichting naast of boven de spiegel nodig. Anders sta je bij de wastafel in de eigen schaduw. Verlichting aan twee zijden van de spiegel zorgt voor een gelijkmatige verlichting van het aangezicht.
Lichtplan ontbreekt vaak
Wanneer we kijken naar het budget dat sommige mensen voorzien in de bouw of renovatie van hun badkamer, valt op dat een lichtplan vaak afwezig is. Nochtans kost een goed lichtplan amper een fractie van het budget en kan het wonderen doen met de badkamer.
Begin daarom eerst met het belangrijkste licht: de verlichting aan de spiegel, douche en bad, terwijl andere lichtarmaturen de sfeer van de badkamer kunnen verhogen. De verlichting aan de spiegel moet helder genoeg zijn voor het scheren of het aanbrengen van make-up, maar zacht genoeg om de contouren van het gezicht te volgen. Wanneer je armaturen aan beide zijkanten van de spiegel voorziet, plaats deze dan op ooghoogte om effectief te zijn.
De meest gemaakte fout is de inbouwspots slecht plaatsen aan de spiegel zodat schaduwen op het gezicht vallen. Maar soms is het onpraktisch of helemaal niet mogelijk om verlichting naast de spiegel te voorzien, en moet de verlichting wel boven de spiegel geplaatst worden. Zorg er voor dat de verlichting lang genoeg is om het licht gelijkmatig op het gezicht te spreiden.
Waterdichte inbouwspots
In de badkamer kunnen inbouwspots of downlights gebruikt worden – maar let er wel op dat dit niet de enige lichtbron is in de badkamer omdat het voor schaduwen zorgt. Voor in de douche bestaan er waterdichte inbouwspots zodat je bij het toetrekken van de douchedeur voldoende licht heeft. Erg handig wanneer de douchedeur niet transparant genoeg is om het licht door te laten.
Ook om een bad te verlichten kan je gebruikmaken van inbouwspots die voor een goede, algemene verlichting zorgen. Om verblinding tegen te gaan, richt de lichtstraal op de zijkanten van het bad.
Sfeervolle toets
Wanneer de badkamer groot genoeg is, kan je een persoonlijke toets geven aan de ruimte door een tafellamp te plaatsen. Zorg voor nachtverlichting door bijvoorbeeld de vloer onder de commode of hangkastjes met een lineair lichtsysteem uit te rusten.
Indirecte verlichting met een verborgen lichtbron is puur esthetisch en tovert een zachte, warme gloed in de badkamer. Halogeenverlichting kan bijvoorbeeld extra licht geven aan het toilet. Een kleine spot gericht op een mooi rekje in de kast of een kunstwerk zorgt opnieuw voor een extra lichtpunt in de badkamer.
Reageer