Op de jaarlijkse persmeeting in Amsterdam maakt Philips traditiegetrouw zijn nieuwe line-up televisies voor 2020 bekend. We vatten even de belangrijkste punten samen.

1Geen HDMI 2.1, wel ALLM

De televisie die Philips dit jaar zal uitbrengen, krijgen geen HDMI 2.1. Philips ziet voorlopig geen noodzaak om dit aan te gaan bieden. Er blijft wel ondersteuning voor Auto Low Latency Mode (ALLM), dat via de huidige HDMI 2.0 verbinding mogelijk is en dat vorig jaar op de oled tv’s beschikbaar werd.

2Focus op Ambilight

Philips Ambilight + Hue

Op de persdag was één van de thema’s Ambilight, de unieke achtergrondverlichting op de Philips tv’s. Dat is misschien verwonderlijk, omdat het al zo lang bestaat, maar Philips wou toch nog even de extra voordelen demonstreren. Vooral de samenwerking met lampen van Philips Hue en stembediening blijken nu optimaal te werken. In een demo van een Star Wars-film op Disney+ zorgde Ambilight voor een extra ‘immersive’ of onderdompelend effect en meerwaarde.

Philips liet verstaan dat 8 op de 10 mensen die een Ambilight tv in huis halen de technologie niet meer zouden kunnen missen, en bij de volgende aankoop opnieuw voor Ambilight kiezen.

3Beeldprocessor krijgt AI-component

Philips P5 with AI

De uitstekende P5-beeldprocessor is ondertussen aan zijn vierde generatie toe. Ditmaal werd er een Artificial Intelligence-luik toegevoegd. Die zal beschikbaar zijn op de nieuwste oled tv’s van Philips, de OLED805 en OLED855.

De toevoeging van de nieuwe AI-functionaliteit op de P5-chip brengt de beeldkwaliteit opnieuw een stukje hoger. Via neurale netwerken en machine learning kan de televisie de beelden in real-time indelen in vijf categorieën: landschap/natuur, huidtint, sport/beweging, zwart/contrast en animatie.

Op basis daarvan gaat de AI-functie de balans tussen de vijf pijlers van de beeldkwaliteit (bron, kleur, contrast, beweging en scherpte) aanpassen om zo het best mogelijke beeld op het scherm te krijgen.

4Enkel 8K als de markt er klaar voor is

Philips demonstreerde opnieuw zijn 88-inch 8K-televisie, die we ook al op de IFA 2019 in een sneak-preview te zien kregen. Over 8K is Philips heel duidelijk: zolang de markt er niet rijp voor is (lees: als er niet meer 8K content komt) zal Philips aan de zijlijn blijven toekijken.

Wat niet wil betekenen dat Philips er niet klaar voor is. Danny Tack, Directeur Product Strategy & Planning, was hierin zeer duidelijk. Dat bleek ook tijdens een demo van de 8K tv: daar toonde Philips hoe het probleem van banding, iets wat optreedt bij minderwaardige videokwaliteit van de beelden, op een 8K tv kan worden aangepakt door een techniek als Source Perfection. Ze zitten daar niet stil bij Philips …

5Filmmaker Modus waarschijnlijk pas in 2021

Hoewel Philips middels een persbericht op de CES 2020 liet verstaan dat het de Filmmaker Modus gaat aanbieden op zijn nieuwe tv’s, heeft dat voorlopig enkel betrekking op de Noord-Amerikaanse markt. Daar wordt het merk Philips door Funai in de markt gezet. Hier in Europa heeft TP Vision de licentie voor het merk Philips merk.

Zij lieten bij monde van Danny Tack, Directeur Product Strategy & Planning, op de jaarlijkse persdag weten dat ze de Filmmaker Modus aan het bekijken zijn, en dat ze ten gepaste tijd hierover zullen communiceren.

Hoe dan ook zal de Movie Modus op de Philips tv’s beschikbaar blijven, mocht Filmmaker Modus toch ingevoerd worden.

6Android 10 komt er pas als het stabiel genoeg is

De nieuwe televisies van Philips voor 2020 blijven draaien op Android 9. Philips hanteert het principe dat een nieuwe versie van Android TV (10) pas wordt aangeboden als het stabiel genoeg is en als er voldoende tests werden uitgevoerd. Naast Android TV blijft Philips extra zaken ontwikkelen zoals Amazon Alexa of Dolby Atmos en Dolby Vision.

Het huidige aanbod Philips televisies

Reageer