Stofzuigers heb je vandaag in alle soorten en uitvoeringen. Met onze tips zorgen we ervoor dat je de juiste stofzuiger in huis haalt.

1Stofzuigers, met of zonder stofzak?

Maak een keuze tussen een stofzuiger met of zonder stofzak.

Stofzuigers met een stofreservoir zullen minder snel aan zuigkracht verliezen, omdat je ze kan ledigen wanneer jij dat wenst. In principe kan dit na elke sessie. Op die manier behoud je steeds de zuigkracht van je toestel.

Kies je toch voor een stofzuiger met een stofzak, let dan goed op dat de stofzakken gemakkelijk in de handel te verkrijgen zijn. Hou er ook rekening mee dat bij een stofzuiger met stofzak naarmate de stofzak voller raakt, deze minder hard zal gaan stofzuigen.

Een aanduiding voor een volle stofzak op de stofzuiger zal je verwittigen wanneer de tijd rijp is om de stofzak te vervangen.

Twijfel je nog steeds tussen een stofzuiger met of zonder zak? Lees dan zeker het volgende artikel.

TIP: Stofzuiger met of zonder zak kopen?

2Type stofzuigers: Steelstofzuiger? Sledestofzuiger? Robotstofzuiger?

Verkies je een stofzuiger die je achter je aan kunt trekken en die je eenvoudigweg op het stopcontact aansluit? Heb je toch liever een stofzuiger zonder snoer, zodat je niet in de ruimte beperkt wordt. Of vind je het wel fijn dat een robotstofzuiger voor jou aan de slag gaat?

Kijk dus uit naar een stofzuiger die past bij jouw behoeften en verlangens. Wie graag zijn stofzuiger mee naar boven neemt, kan kiezen voor een snoerloze steelstofzuiger. Wie echter een groot oppervlak te stofzuigen heeft, kan maar beter gaan voor een stofzuiger mét snoer en een grote actieradius.

TIP: Van plan een steelstofzuiger te kopen?

3Last van allergieën? Ga voor een HEPA-filter en minimale stofuitstoot

Wie last heeft van allergieën of gevoelig is voor ronddwarrelend stof, heeft er enkel baat bij om een stofzuiger met HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) in huis te halen. Deze filter vangt bij het stofzuigen microscopisch klein stof uit de lucht, zodat de lucht die terug de kamer wordt ingeblazen, volledig schoon is.

Tip: Sinds 1 september 2014 kan je op het energielabel de klasse voor stofuitstoot terugvinden, die wordt ingedeeld op een schaal van A tot G. A staat voor de beste prestaties. De stofuitstoot moet nu minder dan 1 procent bedragen. Stofzuigers met een label A hebben een stofuitstoot van minder dan 0,02 procent.

4Shtt, hier stofzuigt men

Een stille stofzuiger is een echte verademing. Sinds 1 september 2014 is het er een stuk makkelijker op geworden om stillere stofzuigers uit het aanbod te kiezen. Het verplichte energielabel voor stofzuigers vermeldt de geproduceerde decibels.

Een stofzuiger die 3 decibels minder produceert dan een ander model, is in de praktijk bijna dubbel zo stil. Maar verwacht geen wonderen: een schoonheidsslaapje terwijl je partner aan het stofzuigen is, zal er niet in zitten.

Waarom toch die grote verschillen tussen verschillende stofzuigers? Door een design met geluidsisolerend materiaal, zachte bevestigingsstukken, een motor met geluidsisolatie en een speciaal ontwikkelde zuigmond, kan het lawaai dat stofzuigers produceren tot een minimum herleid worden.

5Energie-efficiënt: een hoger vermogen betekent niet langer een beter zuigvermogen

Sinds 1 september 2014 mag het vermogen van een stofzuiger niet langer meer dan 1600W bedragen. Een goede zaak want er werd nog vaak gedacht dat een hoog vermogen voor een hoge zuigkracht en dus betere prestaties zorgde.

Op het energielabel staat eveneens het jaarlijks energieverbruik vermeldt. Dit geeft al een indicatie, maar let wel op dat deze waarde is gebaseerd op 50 stofzuigbeurten in een woning met een vloeroppervlakte van 87 m2. Bovendien vallen de besparingen die je kan realiseren in je portemonnee fel tegen. Het verschil in jouw energierekening als je kiest voor een stofzuiger met energieklasse A in plaats van G bedraagt slechts enkele euro’s per jaar.

Energie-efficiëntie gaat daarom verder dan het jaarlijks energieverbruik of het vermogen. Andere factoren zoals de prestaties bij een volle stofzak of -bak of de gebruikte luchtstroomtechnologie wegen zwaarder door.

Kies daarom voor een stofzuiger die zijn prestaties en dus zijn zuigkracht behoudt na verloop van tijd. Bij het testen van de energieklasse wordt geen rekening gehouden met een stofzak of -reservoir vol stof of het feit dat stofzuigers met een stofzak tijdens het gebruik verstopt raken.

TIP: Alles over het energielabel voor stofzuigers

6Let op voor verborgen kosten

Hoewel het energieverbruik per jaar al een indicatie vormt van de gebruikskosten, zijn het vooral de bijkomende kosten die vaak vergeten worden.

Bij een stofzuiger met stofzak moet je regelmatig nieuwe stofzakken kopen. Ook filters verslijten sneller dan je denkt. Omdat mensen deze filters vaak vergeten te reinigen of te vervangen, zijn er al stofzuigers die niet langer een filter nodig hebben.

Dyson rekende de verborgen kosten even uit. De kosten om stofzakken en filters regelmatig te vervangen kunnen oplopen tot € 329 in vijf jaar.

7Comfort

Ligt de stofzuiger goed in de hand? Is hij wendbaar genoeg voor mijn woning? Is het toestel niet te zwaar? Comfort roept vele vragen op.

Moeten er trappen gestofzuigd worden of zijn er veel verdiepingen in jouw woning? Opteer dan voor een kleine en compacte stofzuiger die je makkelijk mee kan dragen. Sommige modellen zijn voorzien van een draagriem zodat je hen mee de trap op kan nemen. De compacte stofzuiger is ook handig voor appartementen en studentenkamers waar de opbergruimte beperkt is.

Actieradius

Let op de actieradius van de stofzuiger. Die wordt grotendeels bepaald door de lengte van het stroomsnoer, en de buis. Bij stofzuigers met een kleinere actieradius dien je regelmatig van stopcontact te wisselen. Ook dat is comfort.

Tweede stofzuiger

Een oplossing is misschien ook de aankoop van een tweede, compacte stofzuiger, die je op een andere plaats kan bewaren.

Elektronische zuigkrachtregeling

Harde vloeren, losse tapijten of vasttapijt vergen verschillende instellingen voor een efficiënte schoonmaak. Bij sommige stofzuigers kan je het vermogen aanpassen naargelang het oppervlak waarop de stofzuiger actief is. Zo kunnen ook kleinere matjes gestofzuigd worden zonder aan de zuigmond te blijven kleven.

Een schuifje in de buis duidt op een mechanische zuigkrachtregeling. Een elektronische zuigkrachtregeling, die de zuigkracht afstemt op het te reinigen oppervlak, vind je vaak terug op de stofzuiger in de vorm van een draaiknop. Op sommige stofzuigers gebeurt dat zelfs volledig automatisch. Met minder vermogen stofzuigen, betekent niet slechter stofzuigen. Vaak stofzuig je even goed, en het kost minder energie.

Opbergen

En waar ga je de stofzuiger opbergen? En is de stofzuiger makkelijk op te bergen, evenals de accessoires? De slang kan wel eens snel in de weg komen zitten, en iedereen bergt zijn toestel anders, en op een andere plek op.

8Huisdieren of harde vloeren in huis?

Zijn er veel harde vloeren in je woning zoals parket of tegels, kies dan voor een stofzuiger met een speciale parketborstel. De zachte haartjes op deze borstel maken geen krasjes op jouw vloer. Op het energielabel kan je de prestaties van de stofzuiger op harde vloeren nagaan, door middel van een label van A tot G.

Kat of hond in huis? Een stofzuiger met turboborstel neemt beter de haartjes op. Vooral bij veel tapijten in huis, is de klus zo sneller en schoner geklaard. Opnieuw geeft het energielabel een goede indicatie voor stofopname op tapijten (label A tot G).

Reageer