stofzuiger met of zonder stofzak

Steeds meer zien we stofzuigers met een opvangbak waar al het vuil in terecht komt, in plaats van de traditionele stofzak. Wat zijn de voor- en nadelen van beide types stofzuigers?

Met stofzak

Eerst de traditionele stofzuiger met stofzak. Deze stofzuiger zuigt de lucht en het stof aan door een poreuze stofzak. Het stof blijft in de stofzak achter en de lucht wordt opnieuw uitgeblazen. Doordat de stofzak geregeld vervangen wordt door een nieuwe, blijft de stofzuiger langer schoon. Is de stofzak vol, krijg je bij bepaalde modellen daarvan een verwittiging via een indicator-lampje. Bovendien ligt de aankoopprijs van een stofzuiger met stofzak over het algemeen lager dan die van een stofzuiger zonder stofzak.

Toch kleven er ook enkele nadelen aan de stofzuiger met stofzak. Bij de meeste modellen neemt de zuigkracht geleidelijk aan af naarmate de stofzak voller wordt. Boosdoeners zijn de gaatjes in de stofzak die gedeeltelijk verstopt raken. De zoektocht naar de geschikte stofzak is trouwens niet altijd even makkelijk (vooral bij oudere stofzuigers). De papieren of katoenen stofzakken zorgen voor extra afval, want de zakken kunnen niet hergebruikt worden.

Leestip: Stofzuigers, alle tips op een rij

Zonder zak

Tegenover de traditionele stofzuiger staat de stofzuiger zonder stofzak. Hoe werken deze stofzuigers? Stof en lucht worden gescheiden door een krachtige luchtwerveling of cycloon. Het stof wordt uit de luchtstroom geduwd, en opgevangen in een uitneembare stofbak. Wanneer de vergaarbak vol zit, hoef je hem enkel te ledigen in de vuilnisemmer. Eigenaars van een huisdier zullen dat zeker weten te appreciëren. Zij moeten niet steeds een nieuwe stofzak aankopen.

Ook voor de filters hoef je maar éénmaal te betalen, deze kan je op regelmatige basis zelf schoon houden door onder de kraan te houden. De zuigkracht van een stofzuiger met vergaarbak zal over het algemeen niet afnemen als deze goed wordt onderhouden. Een laatste voordeel is dat je dankzij de transparante opvangbak steeds het resultaat ziet van je stofzuig-inspanningen. De aankoopprijs van een stofzuiger met stofbak ligt doorgaans wel hoger dan die van een traditionele stofzuiger met stofzak.

Reageer