Ultra HD Blu-ray

Schitterend nieuws voor wie films en tv-reeksen in de hoogste kwaliteit wil kijken: 4K Blu-ray is op komst.

De Blu-ray Disc Association laat weten dat het zo goed als klaar is met het definiëren van de 4K-opvolger van het Blu-ray-schijfje. Dat zei de groep vrijdag op de elektronicabeurs IFA in Berlijn.

De licenties voor de technologie zullen in de eerste helft van 2015 worden vrijgegeven. Later in 2015 moeten dan de eerste 4K Ultra HD Blu-ray-schijfjes en 4K Blu-ray-spelers verschijnen.

Wat is er nieuw?

Niet alleen de resolutie van een Blu-ray wordt opgekrikt naar 4K Ultra HD (3820 x 2160 pixels) in de nieuwe standaard. Ook het kleurengamma wordt drastisch uitgebreid, net zoals een hoger dynamisch bereik wat voor meer details in schaduwen en felle lichtvlakken moet gaan zorgen. Bovendien zal 4K video aan 60 fps met de schijfjes kunnen worden afgespeeld.

Het nieuwe formaat werkt met de bestaande Blu-ray-schijfjes met 50GB capaciteit, maar hogere opslagcapaciteiten zijn op komst. De video wordt onder meer in de nieuwere H.265 / HEVC codec weggeschreven.

Wapen tegen streaming

De stap naar 4K Blu-ray komt er net op tijd. Optische schijfjes zoals de Blu-ray hebben het erg moeilijk met de opkomst van streaming videodiensten als Netflix, Amazon, Hulu en Google.

Wie echter beschikt over een tragere internetverbinding of te kampen heeft met downloadlimieten zal 4K-films niet zonder slag of stoot kunnen downloaden of streamen. Dan biedt een echt schijfje nog steeds een oplossing. Ook als je wil genieten van de beste beeld- en geluidskwaliteit komt niks in de buurt.

Wat zal het gaan kosten?

Over prijzen is er nog niks bekend, maar dat een schijfje in eerste instantie duurder zal zijn dan een standaard Blu-ray lijkt duidelijk. Idem dito voor een 4K Blu-ray-speler.

Reageer