De hoofdtelefoon of koptelefoon is vandaag niet meer uit het straatbeeld weg te slaan, en ook in kantoren zien we ze vaker opduiken. En tijdens het gamen kunnen ze het verschil zijn tussen leven en dood.
Maar dé hoofdtelefoon bestaat niet. Vaak moet er een compromis gezocht worden tussen prijs, geluidskwaliteit en gebruiksgemak. Met deze gids proberen we je alvast op weg te zetten.
Voor wat hoort wat is een uitdrukking die zeker van toepassing is bij de aankoop van een hoofdtelefoon. Wie zo weinig mogelijk wenst uit te geven, zal toegevingen moeten doen op het vlak van de geluidskwaliteit en qua comfort een stap terug moeten zetten.
Aan de andere kant van het spectrum zien we dan weer uit de kluiten gewassen hoofdtelefoons waarvoor je diep in de portemonnee moet tasten om de top in geluidskwaliteit te bereiken.
Som daarom op voorhand wat voor jou de belangrijkste vereisten zijn. Ga je voor geluidskwaliteit of eerder draagcomfort zoals een draadloze hoofdtelefoon? Of zoek je misschien een hoofdtelefoon die dankzij actieve ruisonderdrukking alle geluiden van buitenaf zo goed mogelijk blokkeert tijdens je dagelijkse treinrit?
Hou alleszins in het achterhoofd dat hoe meer eisen je stelt, hoe sneller de prijs de hoogte ingaat. Belangrijk is dus om een budget voorop te stellen.
1Type hoofdtelefoon volgens design
De eerste stap is het bepalen van het design van de koptelefoon. Grosso modo maken we hier een onderscheid in drie types: over-ear, on-ear en in-ear (oordopjes).
Over-ear
Deze hoofdtelefoons zitten stevig rond de uren zodat er minder geluidsinvloeden van buitenaf doorsijpelen. De grote, zachte oorkussens duwen niet op je oren zodat ze ook bij langere luistersessies aangenaam blijven zitten. Niet iedereen vindt ze echter comfortabel zitten of vindt het ‘afgesloten’ gevoel aangenaam.
Vaak trekken ze wel de kaart van de geluidskwaliteit met betere drivers en een betere akoestiek. Staat geluidskwaliteit voorop, dan vind je in de categorie van de over-ear hoofdtelefoons zeker je gading.
Een nadeel is dat je deze over-ear koptelefoons iets minder makkelijk meeneemt, net door hun grootte. Ze lenen zich dan ook uitstekend voor thuisgebruik of muziek tijdens de kantooruren.
Vergelijk de nieuwste over-ear hoofdtelefoons
On-ear
Een on-ear hoofdtelefoon is zo’n beetje een compromis van alle belangrijke eigenschappen. Bij deze variant rusten de oorkussens op jouw uren waardoor omgevingsgeluiden nog steeds te horen zijn. Ze hebben daardoor ook niet de geluidskwaliteit van de over-ears.
Voor langdurig gebruik zijn ze toch iets comfortabeler om te dragen dan de in-ears. Bovendien zijn ze compacter waardoor deze koptelefoons heel handig zijn voor onderweg.
Vergelijk de nieuwste on-ear hoofdtelefoons
In-ear
Op papier hebben in-ear hoofdtelefoons – of oortjes – de meeste troeven in handen. Door hun compactheid zijn ze erg in trek bij sporters en voor wie de hoofdtelefoon overal mee naartoe neemt. Ze zijn licht, compact en ze komen in heel wat verschillende uitvoeringen: met een stuk dat rond jouw oor past, met een vinnetje, met een band rond jouw hoofd, enzovoort.
In de praktijk vallen er velen door de mand door het draagcomfort en de geluidskwaliteit. Meestal zitten ze net niet goed in de oren, en de modellen met de betere geluidskwaliteit moet je zelfs extra diep in het oorkanaal aanbrengen, met alle ongemakken vandien.
2Draadloos naar muziek luisteren
Een van de knopen die je zal moet doorhakken, is de keuze tussen een bedrade of draadloze hoofdtelefoon. Via Bluetooth stream je muziek vanaf je smartphone draadloos naar je koptelefoon.
Wat de autonomie van de batterij betreft: draadloze in-ears houden het vandaag minstens drie uur uit op één lading, en ze kunnen tussentijds snel (en mobiel) opgeladen dankzij meegeleverde oplaadcases.
De grotere koptelefoons houden het zelfs dertig uur of langer uit. Dat is onder meer te danken aan een nieuwe Bluetooth-versie die minder stroom vergt dan vroeger.
De afgelopen tijd zijn er flinke stappen gezet om dat draadloze luisteren naar een hoger niveau te tillen. Zo is er de Aptx-variant van Bluetooth, dat voor een stabieler en beter signaal zorgt, en dus de geluidskwaliteit verhoogt. Bovendien is er nu ook een opvolger, AptX-HD, die de geluidskwaliteit opnieuw een stevige boost geeft.
Er zijn naast Bluetooth ook andere technologieën beschikbaar zoals LDAC van Sony.
Vergelijk de nieuwste draadloze hoofdtelefoons
Het is dus belangrijk om de specs erbij te nemen, en te kijken welke draadloze variant de hoofdtelefoon ondersteunt.
Waar vroeger de batterijduur de beperkende factor was, zie je nu al over-ear en on-ear hoofdtelefoons die met gemak tientallen uren meegaan, en die je dus verschillende dagen kan dragen zonder eenmaal te moeten opladen.
Een andere evolutie bij de draadloze hoofdtelefoons is dat ze steeds meer met een eigen app voor de smartphone komen, waar je geluidsinstellingen of de mate van ruisonderdrukking kan aangeven. Je kan ook een idee van de resterende batterijduur krijgen.
3Actieve ruisonderdrukking
Voor zowat alle types koptelefoons is er vandaag een versie met actieve ruisonderdrukking beschikbaar. Die laat toe de meeste omgevingsgeluiden zoals verkeer of vliegtuiggeluiden flink te dempen, zodat de muziek alle aandacht krijgt. Met deze koptelefoons kan je je volledig afsluiten van de buitenwereld.
Deze hoofdtelefoons werken als volgt: kleine microfoontjes vangen de omgevingsgeluiden op en produceren een soort tegengeluid die de binnenkomende geluiden opheft. Het resultaat is een flinke demping van bepaalde geluiden.
Wanneer actieve ruisonderdrukking is ingeschakeld zal de koptelefoon wel iets meer stroom verbruiken. Mocht je onverhoopt zonder stroom komen te vallen, dan kan je de meeste draadloze modellen wel even bedraad aansluiten.
4Waar ga je de hoofdtelefoon voor gebruiken?
Nu we belangrijke kenmerken als design, draadloos of niet, en actieve ruisonderdrukking achter de rug hebben, moet je nadenken waarvoor je de hoofdtelefoon zal gebruiken.
Een hoofdtelefoon om mee te gaan sporten vergt heel wat andere eigenschappen dan een hoofdtelefoon die je gebruikt om te gamen, of eentje waarmee je op de fiets naar muziek luistert.
We denken concreet aan volgende scenario’s:
Kantoor en pendelen
Een hoofdtelefoon voor kantoorgebruik voldoet best aan twee voorwaarden: een goede isolatie voor geluiden van buitenaf – denk aan de luidruchtige telefoongesprekken van je collega’s – en een langdurig draagcomfort waardoor je de dag zonder rode oren doorkomt.
Qua hoofdtelefoon beland je dan al snel bij de over-ear hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking (of noise cancelling). Ook de pendelaar of scholier, zeker degene die regelmatig het openbaar vervoer neemt – is gebaat bij zo’n ruisonderdrukkingsfunctie.
Vergelijk de nieuwste hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking
Voor hoofdtelefoons met ruisonderdrukking kan het prijsverschil oplopen als je de keuze maakt tussen een bedrade of draadloze versie. De draadloze variant is snel duurder.
Sporthoofdtelefoons
De sporters onder ons zullen het beamen. Een hoofdtelefoon zit best zo comfortabel mogelijk, mét de nodige bewegingsvrijheid. In theorie kies je dus best voor een in-ear hoofdtelefoon die draadloos is én zweetbestendig of waterdicht.
Gaming-headsets
Hoofdtelefoons voor de gamers onder ons vergen een iets andere benadering. De beste geluidskwaliteit is geen streefdoel op zich, maar ze moeten bijvoorbeeld wel mooi de richting van het geluid kunnen aangeven. Je wil toch graag weten of iemand je besluipt, of vanwaar de regen van kogels afkomstig is?
Ook een stevige bas, voor de weergave van explosies of crashes, is een meerwaarde. Ze zitten best ook best lekker comfortabel voor lange speelsessies, en beschikken over een goede microfoon voor communicatie met medespelers.
Voor draadloze gaming-headsets is een stabiele, draadloze verbinding een must.
Audiofiel: high-end koptelefoons
Wie lekker achterover gezakt naar een goede pot muziek wil luisteren, zoekt best een exemplaar bij de gekende HiFi-merken. Zij zetten sterk in op de geluidskwaliteit, en de hoofdtelefoons worden vaak met kwaliteitsmaterialen afgewerkt.
Wie een duurdere high-end hoofdtelefoon overweegt, is niet klaar met enkel de aankoop van die hoofdtelefoon. Ook de volledige keten – de weg die de muziek aflegt van de bron tot je oren – moet in orde zijn. Denk dan in eerste instantie aan een hoofdtelefoonversterker of een DAC – een digitaal-naar-analoog omzetter.
De betere hoofdtelefoon kan ook overweg met hoge-resolutie audio of hi-res audio, waardoor er meer details en een completer geluid te horen zijn.
5Andere zaken die van belang kunnen zijn
Open versus gesloten
Bij hoofdtelefoons spreekt men van ofwel een open ofwel een gesloten systeem. De meeste hoofdtelefoons maken gebruik van een gesloten systeem, waarbij het geluid niet of nauwelijks doorstraalt naar de buitenwereld, en je in een eigen wereldje naar muziek kan luisteren.
De open hoofdtelefoons houden amper het geluid binnen de hoofdtelefoon en medestaanders kunnen zo goed als de volledige muziek mee beluisteren. Dit type hoofdtelefoon reserveer je beste enkel voor luistersessies thuis.
Microfoon
Een klein detail dat handiger is dan het lijkt, is de aanwezigheid van een microfoon. Voor wie echt constant met de smartphone naar muziek luistert, is een microfoon handig om een gesprek te kunnen voeren zonder dat de hoofdtelefoon af moet. Zowat alle hoofdtelefoons hebben vandaag een microfoontje, al dan niet ingebouwd in de oortjes zelf of in het snoer voorzien.
Materiaal van de oorkussens
De oorkussen zijn vaak afgewerkt in kunstleder of echt leder. Die laatste geeft de hoofdtelefoon meteen een luxueuze uitstraling. Lederen oorkussens omsluiten soms beter het oor, en hebben een positief effect op de geluidskwaliteit.
Maar leder heeft ook zijn nadelen: zo is het een niet-ademend materiaal dat bij langdurige sessies wel eens vervelend kan aanvoelen. Sommige merken doen dan ook onderzoek naar nieuwe materialen die het beste van beide werelden verenigen.
Hoofdband
De hoofdband is een cruciaal, en vaak vergeten, onderdeel van een goede hoofdtelefoon. De hoofdband bepaalt of de hoofdtelefoon wel goed op je hoofd zit en hoe sterk de druk op je oren en hoofd is.
Bovendien is de hoofdband het meest onderhevig aan gebruik, door het constante op- en afnemen en verstellen. Als deze onderdelen bijna volledig in plastic zijn afgewerkt, is dat meestal al geen goed voorteken voor de duurzaamheid op lange termijn.
6De juiste keuze
De perfecte hoofdtelefoon bestaat niet. Kies er gewoon eentje dat doet waarvoor je hem in huis haalt, en kijk niet meer achterom. Er zijn altijd nog betere hoofdtelefoons te vinden, en er zullen er in de toekomst nog betere verschijnen. Geniet gewoon van degene die je nu hebt of in huis haalt!
Welke heb jij? Laat het ons weten in de reacties!
7Enkele hoofdtelefoons
Klik hier voor een volledig overzicht van alle hoofdtelefoons op Niwzi.
Reageer