Windows 10

Microsoft heeft de opvolger van Windows 8 voorgesteld: Windows 10 krijgt opnieuw een startmenu en komt met de Continuum-functie.

Microsoft heeft aan een select publiek de opvolger van Windows 8 voorgesteld. Er waren al heel wat functies en screenshots van het nieuwe besturingssysteem gelekt, maar toch vielen er nog wat nieuwtjes te rapen.

De grootste verrassing was meteen de naam van het besturingssysteem. Niet Windows 9, maar Windows 10 werd voorgesteld. Bij Microsoft besloten ze van 8 meteen naar 10 te springen.

Continuum

[quote font=”0″ font_style=”italic” bcolor=”#f10107″ arrow=”yes” align=”right”]”Windows 10 kan je het best zien als een soort hybride van Windows 8 en Windows 7: aan de linkerkant zie je een lijst met programma’s, de rest van het menu kan je personaliseren en komt in de vorm van tegels.”[/quote]

Continuum moet voor een vloeiend geheel zorgen over verschillende apparaten heen. Met de Metro-interface legde Microsoft hard de nadruk op aanraakschermen en dus ook aanraakbediening, maar heel wat gebruikers verkozen nog steeds de klassieke bediening met een muis en toetsenbord. De ondersteuning voor aanraakbediening was een stap die Microsoft wel móest zetten, maar het hield misschien iets te weinig rekening met de klassieke gebruikers.

Continuum moet automatisch gaan ‘detecteren’ of je het toestel in aanraakmodus of op de klassieke manier wilt gaan gebruiken. Aan de hand daarvan krijg je de touch-versie of een desktopversie van het systeem te zien.

Windows 10

Hybride startscherm

Het startscherm ziet er echter niet volledig hetzelfde uit als vroeger. Je kan het best zien als een soort hybride van Windows 8 en Windows 7: aan de linkerkant zie je een lijst met programma’s, de rest van het menu kan je personaliseren en komt in de vorm van tegels.

Windows blijft uiteraard ook nog aanraakbediening ondersteunen, en dus ook het Charms-menu is nog steeds aanwezig. Heel wat gebruikers vinden dit systeem, waarbij je een menubalk krijgt wanneer je (ook per ongeluk) de rand van je scherm aanraakt, eerder vervelend maar Microsoft liet de functie er (voorlopig althans) in.

Meerdere desktopvensters

Wie een Mac heeft, kent het principe van verschillende bureaubladen al een tijdje. Nu komt ook Microsoft met deze functie. In Windows 10 kan je tussen verschillende desktops schakelen, waarbij elk bureaublad verschillende programma’s kan openen.

Beschikbaarheid

Het is nog even wachten op Windows 10, dat pas eind 2015 beschikbaar zal zijn. Het wordt verwacht dat Windows 8-toestellen een gratis update krijgen, maar dit werd nog niet bevestigd door Microsoft.

Reageer