Daikin warmtepomp Emura

Je weet al wat een warmtepomp is en hoe het werkt, maar voor je overgaat tot installatie heb je waarschijnlijk nog een overvloed aan vragen. Hier zijn enkele weetjes over warmtepompen die je zeker gelezen moet hebben.

Waar worden warmtepompen het meest gebruikt?

Warmtepompen zijn al erg populair in landen zoals Noorwegen, Zweden, Frankrijk, Ierland en Zwitserland. In sommige gevallen is dat te danken aan belastingverminderingen (Frankrijk en Ierland); in andere landen heeft dat vooral met ecologisch bewustzijn te maken. Vandaag zijn bijvoorbeeld 70% van alle nieuwbouwwoningen uitgerust met warmtepompen.

Hoe staat de warmtepomp ervoor in België?

In de beginjaren van de warmtepomp werd het systeem nogal verwaarloosd omdat het redelijk onbekend was bij het grote publiek en de installateurs. Bovendien promootte de overheid vooral het gebruik van gas. De laatste jaren zijn we echter bezig aan een inhaalbeweging. De vraag naar warmtepompen blijft stijgen, mede gesteund door overheidspremies.

Ook de Europese Unie steunt de verdere groei van warmtepompen. De EU herkent hernieuwbare energiebronnen als lucht en water al een paar jaar als oplossingen in de terugdringing van CO2, waardoor de lidstaten, waaronder België, warmtepompen even hard moeten promoten als wind- of zonne-energie. Dit heeft er mede voor gezorgd dat warmtepompen nu een breder publiek bereiken.

Je mag de komende jaren en maanden trouwens verwachten om steeds meer warmtepompen in het straatbeeld te zien opduiken. Vanaf 1 januari 2014 zijn nieuwbouwwoningen namelijk verplicht om een deel van hun eigen energie zelf te produceren. Dat kan door middel van een warmtepomp, zonnepanelen of een biomassasysteem. Een warmtepomp lijkt daarbij de meest logische keuze, omdat deze zowel in de winter als in de zomer voor de nodige energie kan zorgen.

Kan ik mijn woning volledig verwarmen met een warmtepomp?

Indien je beschikt over een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning (K45 of lager) is verwarming via een warmtepomp perfect toepasbaar. Let er wel even op of er een geschikte warmtebron aanwezig is. Voor een bepaald type van water-water warmtepomp dien je een ondergronds horizontaal netwerk van buizen in de tuin aan te leggen. Er moet dus genoeg ‘bodem’ aanwezig zijn. Sinds 2009 kunnen bepaalde lucht-water warmtepompen ook warm genoeg water aanmaken voor het sturen naar de bestaande hogetemperatuurradiatoren.

Welke verwarmingssystemen zijn geschikt voor een warmtepomp?

Alle verwarmingssystemen die werken met water dat niet hoger dan 55°C hoeft te zijn, zijn geschikt voor een warmtepompsysteem. Daartoe behoren: vloer- en wandverwarming en ventilo-convectoren. Hoe lager de aanvoertemperatuur voor het water, hoe meer rendement de warmtepomp haalt. Sinds 2009 kunnen ook oudere installaties met hogetemperatuurradiatoren worden gekoppeld aan een warmtepomp.

Kan ik een warmtepomp aansluiten op mijn huidige verwarmingsinstallatie?

In principe wel, maar de bestaande verwarmingsinstallatie moet door een specialist gecontroleerd worden. Indien het praktisch onmogelijk is om warmte uit de aarde of het grondwater te halen, dien je te kiezen voor een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp.

Kan ik ook koelen met een warmtepomp?

Ja, met een omkeerbare warmtepomp kan je ook koelen in de zomer.

Hoeveel bespaar ik met een warmtepomp?

Met een warmtepomp kan je het energieverbruik met 40 tot 60% reduceren verwarming met gas of stookolie. En zelfs 75% ten opzichte van een klassieke elektrische verwarming. Veel zal afhangen van je huidige verwarmingssysteem, daarom deze richtgetallen.

Is er veel onderhoud aan een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft erg lage onderhoudskosten. Bij een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp zal je de discipline moeten opbrengen om regelmatig de buitenunit te ontdoen van stof en bladeren, zodat de aanzuiging gevrijwaard blijft.

Vanaf 2009 zal het onderhoud van warmtepompen met koeltechniek trouwens uitgevoerd moeten worden door gecertificeerde koeltechniekers, en elk jaar is een controle wettelijk verplicht. Overigens verplichten de meeste fabrikanten je om het jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren, om van de garantie te kunnen genieten.

Maakt een warmtepomp lawaai?

Een warmtepomp is de laatste jaren heel wat stiller geworden. Nu maakt het nog evenveel geluid als een diepvriezer.

Wat bedoelt men met een combi-warmtepomp?

Dit is een warmtepomp die naast verwarming ook instaat voor de productie van sanitair warm water.

Is er een schouw nodig voor een warmtepomp?

Neen, aangezien een warmtepomp geen verbrandingsgassen afgeeft. Bij sommige moderne ketels is er ook geen schouw meer nodig.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

De levensduur van een warmtepomp hangt af van de warmte-uren. Warmtepompen gaan ongeveer 30.000 warmte-uren mee, hetgeen overeenkomt met een levensduur van 15 tot 20 jaar.

Reageer