wasmachines

Een wasmachine kopen is geen makkelijke klus. Het gaat hier tenslotte niet om een toestel dat je na één tot twee jaar opnieuw zal gaan inruilen voor een moderner exemplaar. Daarom geven we je graag enkele tips mee die je helpen in jouw zoektocht naar een nieuwe wasmachine. Lees gerust even mee.

1 Frontlader of bovenlader?

Een bovenlader heeft, zoals de naam reeds doet vermoeden, de vulopening aan de bovenkant van de wasmachine, terwijl de vulopenening van de frontlader zich aan de voorkant van het toestel bevindt.

Frontladers zijn de best verkochte toestellen in de Benelux. De bovenladers zijn immers minder breed en ook niet zo bijster handig omdat je moet altijd voorover moet hangen om de was er uit te halen.

Ook de frontladers zijn ergonomisch gezien niet altijd ideaal, maar heel wat merken hebben de vulopening van hun frontladers gekanteld en vergroot voor een groter gebruiksgemak.

2 De capaciteit uitgedrukt in kilogram

De capaciteit van een wasmachine geeft het maximale gewicht wasgoed aan dat per wasbeurt in de trommel past. Hoe groter de trommel van je machine, hoe meer kledij je kan wassen per wasbeurt. De meeste wasmachines hebben nu een inhoud van gemiddeld 7 kg, al worden er ook steeds toestellen met een grotere inhoud (8, 9 tot zelfs 12 kg) op de markt gebracht.

3 Koop een energiezuinige wasmachine

De energieklasse wordt, zoals bij alle andere huishoudelijke toestellen aangegeven door letters, daar is iedereen ongetwijfeld reeds van op de hoogte. Praktisch alle nieuwe wasmachines die nu geproduceerd worden, behoren tot de energieklasse A of hoger.

Maar op het energielabel van wasmachines prijken naast de energieklasse ook nog twee andere letters, die een aanduiding geven over het wasresultaat en het droogresultaat. De letter A staat bij beiden voor het allerbeste resultaat.

4 Toerental van de wasmachine

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoe snel de centrifuge draait, dus hoe vaak per minuut de trommel draait. Hoe hoger dit toerental, hoe droger de was uit de machine komt. Het verschil tussen 1000 en 1200 toeren is al merkbaar: het restvochtpercentage bij 1000 toeren is 58% terwijl dit bij 1200 52% is. Het restvochtpercentage bij 1400 toeren is 50%, bij 1600 toeren is dit slechts 44%.

Het toerental is tegenwoordig vaak per programma instelbaar en dus kan je de snelheid van centrifugeren zelf bepalen. Dit is vooral een nuttige functie als je vaak verschillende kledij wast. Delicatere stoffen kunnen dan aan een lager toerental gewassen worden.

5 Het aantal beschikbare programma’s

Niets heeft meer invloed op droogtijd en energieverbruik als het vochtgehalte van het te drogen wasgoed. Als je het wasgoed uit de wasmachine haalt, is dat best zo droog mogelijk.

Stel daarom voor de wasmachine een zo hoog mogelijke centrifugesnelheid of toerental in. Dat cijfer kan je aflezen op het frontpaneel van de wasmachine en wordt uitgedrukt in cijfers van 400 tot 1800 toeren per minuut. Hoe hoger dit cijfer, hoe meer water uit het wasgoed wordt gehaald. En dat heeft prettige gevolgen voor de werking van de droogkast. Die moet namelijk minder lang en zwaar drogen. Goed voor het verbruik en tijdsbesparing voor jou!

Programma voor lingerie

Wat voor de wasmachine geldt, gaat ook op voor de droogkast. Vul de trommel zo volledig mogelijk. Bij een volledige belading krijg je zo per kilogram het laagste energieverbruik. Ben je van plan om verschillende soorten textiel door elkaar te drogen, opteer dan voor een minder droge stand. Sommige textielsoorten zoals synthetische weefsels zijn sneller droog.

Impregneren

Zwaardere kleding zoals jeans en jassen droog je beter gescheiden van lichtere kledingstukken. Lichtere stoffen moeten minder lang drogen en kunnen op lagere temperaturen worden gedroogd, en dat verlengt hun levensduur. Vermijd het gebruik van de optie ‘Fijn’. Dat is zelden nodig en vermindert de effectiviteit van het droogproces. De opties ‘Kastdroog’ en ‘Kreukherstellend kastdroog’ kosten meer energie dan het programma ‘Strijkdroog’.Sport & Fitness

Indien de weergoden het toelaten, kan je af en toe de was eens te drogen hangen aan de waslijn. In de wintermaanden kan je de was op een droogrek hangen. Als je in de winter binnenshuis droogt, moet je wel goed ventileren en iets meer verwarmen. Het drogen van de was doet de lucht afkoelen.

7 Energiezuinig wassen

Warmwateraansluiting

Als de wasmachine rechtstreeks aan warm water kan worden aangesloten, moet de machine het water minder opwarmen wat energiebesparend is.

Uitgestelde start

Je kan de wasmachine zo voorprogrammeren dat hij op een door jouw gekozen tijdstip begint te wassen. Handig om bij nachttarief te wassen.

Wassen met volle trommel

Was bij voorkeur steeds met een volle trommel. Je kan dus gerust de vuile was wat langer in de wasmand laten liggen. Spaar net zo lang tot je de trommel van de wasmachine bijna volledig kan vullen.

Overdrijf echter niet met het volproppen van de wasmachine. De kledij zal te weinig ruimte hebben om echt schoon te worden. De efficiëntie van de wasbeurt en het wasmiddel vermindert. Bij bepaalde wasprogramma’s wordt aangeraden een bepaald gewicht niet te overschrijden.

De wasmachines van vandaag berekenen automatisch hoeveel water en energie ze nodig hebben om een bepaalde hoeveelheid wasgoed schoon te krijgen. Indien de wasmachine een kleinere hoeveelheid wasgoed detecteert, wordt het waterverbruik daar op afgestemd.

8 Hoe onderhoud ik een wasmachine?

In een wasmachine kunnen heel wat vuil en zeepresten zich verzamelen. Regelmatig onderhouden is dus de boodschap.

Hou het rubber van de deur schoon

In de plooien van het rubber van de deur van een wasmachine kan er zich heel wat vuil verzamelen. Met een tandenborstel schrob je het meeste vuil los.

Verlucht de wasmachine na een wasbeurt

Net na een wasbeurt laat je ook best de deur open staan zodat alle restvocht kan verdampen.

Hou de wasmiddellade proper

Een aandachtspunt is de doseerbak voor het wasmiddel. Die kan je doorgaans losmaken en alle vuil verwijderen in een sopje. Of kies voor een wasmachine met zelfreinigend wasmiddelbakje. Spaart je heel wat tijd uit.

Trommel reinigen

Is de trommel volgens jou vuil dan kan je eens een wasprogramma op de hoogste temperatuur laten draaien. Dat heeft ook als voordeel dat alle bacteriën weggewassen worden. De nieuwe generatie wasmachines maakt automatisch melding als je te lange tijd op lage temperaturen (30 à 40°C) hebt gewassen, waarna je een trommel reinigen-programma kan starten. Best wel handig.

Leestip: Tien tips voor het wassen

Tijdens het wassen van onze kledingstukken kan er heel veel verkeerd gaan. Drie factoren beïnvloeden het al dan niet welslagen van een wasbeurt: de juiste temperatuur, de belading van de machine en het wasproduct. 10 tips, die hopelijk een einde kunnen maken aan witte veegjes op onze zwarte was en alle andere kleine (of grote) wasongemakjes.

Lees verder onze 10 tips voor het wassen

Reageer